*Kaupallisessa yhteistyössä Pepsodentin kanssa

Meidän perhettä hampaidenhoito on puhuttanut erityisen paljon tänä syksynä Rebekan hammasrautojen myötä. Tytön hampaissa on paljon tekemistä, joten hyvä on kun hoito aloitettiin jo nyt, hänen ollessaan 5-vuotias. Rebekka on aina saanut kehuja hammashoitajilta puhtaista hampaistaan ja lääkäri painottikin, että nyt rautojen kanssa pitää jatkaa samaa rataa ja noudattaa erityistä huolellisuutta harjatessa takahampaita. Hampaiden harjaus aamuin sekä illoin on ollut aina osa meidän perheen normaalia päivärytmiä, mutta monesti mietimme yhdessä syitä siihen, miksi kannattaa panostaa hampaiden harjaukseen? Hampaiden hyvällä kotihoidolla voi ehkäistä hampaiden ja ikenien sairauksia. Se on paljon helpompaa (kivuttomampaa, halvempaa), kuin korjauttaa jälkikäteen vahinkoja.

Molemmat vanhempani ovat kärsineet ns. huonoista hampaista, isälläni on ollut tekohampaat niin kauan kuin muistan. On siis selvää, etteivät vanhempani halunneet meille lapsille samaan kohtaloa, siispä lapsuudenkodissani ei koskaan saanut pinnata harjauksesta – ja hyvä niin! Itselläni on terveet hampaat, joista saan kiittää vanhempieni ohjeistusta hampaiden hoidossa sekä aika pitkään kestänyttä oikomishoitoa. Itselleni tuli suurena yllätyksenä, että suomalaisten hampaat ovat Pohjoismaiden heikoimmassa kunnossa – ja jos voin osaltani kannustaa lapsiperheitä kiinnittämään asiaan enemmän huomiota, niin mielelläni sen teen. 

kuinka meillä hoidetaan hampaita

Rebekka harjaa ensin itse hampaansa niin huolellisesti kuin kykenee, jonka jälkeen me aikuiset käymme vielä hampaat harjalla läpi, Samuelin kanssa toimitaan samalla tavalla, toisin välillä hän haluaa meidän aikuisten hoitavan kokonaan harjauksen. Rebe haluaa itse, että hampaat aina tarkistetaan, tuliko puhdasta? Olen tosi iloinen, että lapset eivät kyseenalaista hampaidenpesun tärkeyttä – vaan omatoimisesti pitävät siitä itsekin huolta.

Pepsodentiltä löytyy kaikenikäisille sopivat hammasharjat ja -tahnat. Meillä Rebekka ja Samuel putoavat molemmat vielä tuohon 2-6-vuotiaden haarukkaan. Hauskat imukupilla varustetut hammasharjat on lapsen helppo täräyttää harjauksen jälkeen kiinni lavuaarin reunaan.

pepsodent kids

Samuel suhtautuu myös positiivisesti harjaukseen, uhmakohtauksen iskiessä olemme ottaneet lapsuudestani tutun keinon käyttöön: harjatessani pojan hampaita, kerron mitä kaikkea sieltä suusta löytyykään. Missä välissä Samuel on ehtinyt napostelemaan autonrenkaita ja mitä ihmettä siskon barbinkenkä tekee pojan suussa, miksi sieltä löytyy mummon kalsarit? Tämä keino on hänestä aina yhtä hauska, joskus poika jopa toivoo, että harjaus kestäisi pidempään.

2 x päivässälasten hammasharjat

Vaikka Rebekan hammasraudat on suussa ”piilossa”, silti asia on ollut vähän vaikea tytölle. Häntä hävettää ne, eikä hän halua näyttää rautojaan tai puhua asiasta kenellekään. Olemme rohkaiseet Rebekkaa ja osa kavereistani on näyttänyt omia rautojaan – ne ovat ihan cool ja mikä parasta, lopputuloksena on kauniit ja toimivammat hampaat.

hampaidenhoito lapsiperheessähampaidenharjaus

Joskus superväsymyksissäni olen vahingossa meinannut unohtaa lasten hampaidenpesun, mutta silloin he puuttuvat itse asiaan. Autosta nukkuvana kannettu poika on herännyt ja sanonut ”Äiti, unohdit hampaat” ja me ollaan harjattu ”legoja” jopa silmät kiinni. He ovat myös tosi tarkkoja yhden asian suhteen, hampaiden pesun jälkeen ei enää syödä mitään, tai jos syödään, niin sitten harjataan uudelleen.

Pepsodent ohjeistaa harjaamaan aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla, fluorihammastahnaa käyttäen, vähintään 2 minuuttia kerralla – oliko tämä entuudestaan tuttua infoa teille? Toivottavasti, mutta näin kaikissa perheissä ei silti toimita, sillä WHO:n koululaistutkimuksen mukaan vain alle puolet suomalaislapsista tekee niin.

Huomenna vietetään maailman suunhoitopäivää – World Oral Health Day (WOHD), josta löydät lisätietoja tästä linkistä. Haastamme Pepsodentin kanssa yhdessä lapsiperheitä harjaamaan hampaat kahdesti päivässä, kahden minuutin ajan!

Hampaiden harjaamiseen löytyy lisää hyviä vinkkejä täältä  ja muistakaahan ottaa osaa myös kilpailuun, jossa on palkintona lippupaketteja Linnanmäelle sekä Pepsodentin tuotteita.

Miten teidän perheessä hoidetaan hampaita? Jos sulta löytyy jotain hauskoja jippoja, miten saada innostumaan lapset hampaidenharjauksesta, niin jaa niksisi ihmeessä muille kommenttiboksissa – täällä on varmasti nimittäin monia uhmaikäisten lasten vanhempia, jotka saavat pari kertaa päivässä käydä asiasta aikamoiset keskustelut.

Nyt mun päässäni vaan soi lapsuudesta tuttu lausahdus: Harjaa hampaat aamuin illoin, Myyltä saat sä hymyn silloin!

-Maj

0 Comments

 1. inkkari 19.3.2016

  Ihana postaus, kiitos!

  Vastaa
 2. anonyymi 19.3.2016

  Sähköhammasharja, sanovat asiantuntijat. Ihan vaan tarkennuksena, ettei tuo kaupallinen yhteistyö suotta asiaa Ihan sivuraiteelle veisi…

  Vastaa
 3. Annu 19.3.2016

  Omassa lapsuudessani hampaiden hoito ei ollut niin tärkeää ja muistan että kärsin ientulehduksista. Hampaitani myös oiottiin ala-asteelta yläasteelle ja voi sitä ilon päivää kun sain raudat pois! :)

  Meillä on nyt 2 lasta ja kummankin hampaita on harjattu sieltä ensimmäisen hampaan puhkeamisesta lähtien. Ksylitolipastillit ovat meillä kovassa käytössä melkein joka aterian jälkeen.
  Meillä hammashoitaja sanoi että tärkeintä on harjata lasten hampaat varsinkin illalla ja lapsilla riittää vähempikin kuin 2min harjausta , itse olen pitänyt tärkeänä sitä että hampaat pestään niin että joka paikka on puhdas.

  Meillä on toiminut hyvänä keinona että lapset saa valita jonkun laulunaiheen ja kun äiti/isä pesee hampaita lapselta niin samalla laulaa jonkun hassun laulan esim. Pikku myystä, bamsesta, apinoista, jne :)

  Vastaa
 4. Nanika 19.3.2016

  Voi, että ku meilläkin keksittävä joku jippo miten ton 1,5 vuotiaan hampaat sais pestyä. Se on aivan hirveää huutoa, eikä sitä voi des pesemiseksi kutsua ku kahdessa sekunnissa pyöräyttää harjaa kerran sen suussa.😟

  Vastaa
  • jenna 20.3.2016

   Meillä oli pojan kanssa sama ongelma ja ostettiin Mikki Hiiri sähköhammasharja. Siinä kuuluu musiikkia kun on aika siirtyä ylhäälle/alhaalle ja uudestaan kun 2min on mennyt. Sillä poika antaa pestä, kun odottaa aina että milloin musiikki kuuluu.

   Vastaa
 5. Tinsku 19.3.2016

  Meillä hampaiden harjaus oli pojasta alkuun mukavaa puuhaa, mutta jossain välissä se muuttui niin että sai oikeasti välillä päästä pitää että onnistui pesu. Kuitenkin hampaat on pesty aamuin illoin kiukutti tai ei. Joululahjaksi meidän 2-vuotias sai sähköhammasharjan, alkuun se pelotti ja hän pietti sitä vain kädessä päällä. Pikku hiljaa sillä alettiin kuitenkin pesemään, alkuun niin ettei ollut päällä ja nyt sujuu jo tosi hyvin! Muutama viikko ilman taisteluita ja on kyllä huippu homma.
  Meillä on vaikeina hampaitten pesu hetkinä helpottanut myös höpötykset, lauletaan hampaitten pesusta joka vaihtuu sukan pesuun ym. Ja sitten naurattaa :) samaten lasketaan suusta lentäviä peikkoja!

  Vastaa
 6. Taikalintu 19.3.2016

  Teillä on ainakin lasten asenne hampaidenhoitoon kunnossa, toivottavasti hyvät tavat säilyvät myös tulevaisuudessa.

  Hieman vain ihmettelen, että kerrot Rebekan oikomisraudoista julkisessa blogissa, vaikka tyttö itse ei halua kertoa raudoista kenellekään. Miltä Rebekasta mahtaa tuntua, jos vaikka päiväkodissa toinen lapsi möläyttää jotakin ikävää raudoista kuultuaan niistä blogiasi lukevalta äidiltään? Onneksi skenaarioni on ehkä aika epätodennäköinen, mutta kuitenkin mahdollinen.

  Vastaa
 7. Reetta 19.3.2016

  Meidän 1v8kk antaa pestä hampaat kun joka kerta harjan mennessä suuhun äiti sanoo jonkun eläimen ääniä :D välillä voi kuulua myös autojen pörinää tai lauluja ;) hän myös haluaa välillä käyttää sähköhammasharjaa (harja on aikuisten, hänellä on oma ”pää” siihen). En vain ole vielä selvittänyt, että voisiko siihen jo siirtyä vallan? Oliskos sulla tietoa? Iloista pääsiäisen aikaa teille! :)

  Vastaa
  • Annu 20.3.2016

   Meille hammashoitaja sanoi että sähköhammasharja on liian voimakas maitohampaiden kiilteelle, mutta toisinaan voi sillä pestä :)

   Vastaa
   • Reetta 20.3.2016

    Hei kiitos tästä! Poika pyytää sähköhammasharjaa vain multa ja vain aamuisin :D varmaan siksi, kun pesen aamuisin samaan aikaan hampaita kuin hän. Mutta hyvä tietää, että satunnaisesti ok :)

    Vastaa
   • Hl 20.3.2016

    No höpöhöpö, sähköharja ei missään nimessä voi kuluttaa maitohampaiden kiillettä. Uskomatonta että ammattilaisen suusta tuollaista päässyt. Ilmeisesti tietoja ei ole päivitetty uran aikana vaan mennään jollain vanhalla ”tiedolla”. Jos lapsi haluaa pestä sähkiksellä, niin ilman muuta peskää:) Suosittelen käyttämään lasten omaa harjaspäätä joka on riittävän pieni pikkuiseen suuhun. Lapsille on myös lasten sähköhammasharjoja. T. Hammaslääkäri

    Vastaa
    • Reetta 20.3.2016

     No mahtavaa saada tarkennusta! Jäin viestin kirjoittamisen jälkeen miettimään, että peseehän ne jo taaperoiän ohittaneetkin maitohammaslapset sähköharjalla! Pitää katsoa, jos tohon harjaan olisi lasten päitä. Nyt valitsin meidän harjapäistä sen pehmeimmän. Tuntuu tyhmältä ostaa lisää kapistuksia kun tuokin kelpaa 😊

     Vastaa
 8. Halina 20.3.2016

  Postauksessa oli hyviä pointteja, mutta itseäni jäi häiritsemään, että minkä tutkimuksen mukaan suomessa on pohjoisnaisia huonoin tilanne? Oliko sekin who:n tutkimus? Vaikka onkin kyse blogitekstistä, niin lähdekriittisenö haluaisin tietää mistö tieto otettu jos tekstissö viitataan tutkimus tulokseen :)

  Pisti myös silmään, että tekstistä puhuttiin hyvin hanpaiden pesusta, mutta ei mainittu muita syitä Hampaiden reikiintymiseen. Esimerkiksi suurempi riski hampaiden reikintymiseen on kariesbakteeri tartunnan saaminen alle 5-vuotiaana. Tämä tapahtuu jos esimerkiksi äidillä on tartunta ja hön käyttää samaa lusikkaa vauvan kannssa(monet äidit eivät ole tietoisia asiasta). Jos onnistuu välttämään tartuntaa lapsena, riski vähenee vanhemmiten. Myös ruokavalio, ateriarytmi ja mahdolliset lääkitykset on isompi tekijä hampaiden ja syljen laadun kunnossa pysymisen kannalta. Tottakai harjaus on tärkeää ientulehdusten ja suun puhtauden kunnossa pitämisen vuoksi, mutta se ei ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa :) ehkä yhteistyöpostaukset voisi toisinaan tehdä mieluummin esimerkiksi hammaslääkärin kanssa kuin tuotemarkkinoijan?

  Mutta hyvä postausaihe muuten ja aihe johon tulisii kiinnittää huomiota :) itse säästänyt elämässä monet rahat ja vaivat kun ei ole koskaan ollut ongelmia hampaiden kanssa.

  Vastaa
 9. K 20.3.2016

  Kiva ja tärkeä postaus! Sähköhammasharja ehdottomasti myös lapsille. Aikuisen kannattaa harjata lapsen hampaat sinne yli 10v asti jos ei pidemmällekin. Lapsillekin voi aikuisen tahnaa käyttää minimini annoksena. Oral B tahnat mielestäni parhaita. Toki ymmärrän kaupallisen yhteistyön.

  Hienoa että olette menneet oikomishoitoon, silloin välttyy monelta ongelmalta myöhemmin! Oikojalle kannattaa käydä näyttämässä jo ihan taaperon hampaat. Suomessa kun kunnallisella puolella lähinnä lasketaan pikkulapsen hampaat ja vähän fluorataan.

  Vastaa
  • Hammaslääkäri 21.3.2016

   Ohhoh, mistähän tuo ajatus on saanut alkunsa, miten tk-hammashoito Suomessa toimii? Vahinko sinällään, että resurssit eivät riitä läheskään joka kunnassa siihen, että hammaslääkäri tarkastaisi kaikkien lasten hampaat ennen kymmentä ikävuotta. Mutta siinäkin tapauksessa terveystarkastukset tekee suuhygienisti tai asiaan perehtynyt hammashoitaja, joka kyllä laittaa lapsen lähetteellä hammaslääkärille, jos hampaistossa, kiinnityskudoksissa tai purennassa on yhtään mitään epäilyttävää tai korjaavan hoidon tarvetta. Julkisella sektorilla oikojahammaslääkärille ei kukaan suoraan varaile aikoja, vaan lähetteen tekee yleishammaslääkäri tutkimuksen perusteella. Kyllä kaikilla hammaslääkäreillä on ihan peruskoulutuksestaan tieto purentavirheistä ja jopa niiden hoidosta – että no worries! Yksityisesti saa kukin tietysti hakeutua vaikka esteettisistä syistä toteutettavaan oikomishoitoon, jos niin haluaa.

   Vastaa
 10. Kati 21.3.2016

  Meillä pestään aina aamuin illoin ja oikeastaan sen suurempia ongelmia.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *