Toivoitte paljon ihonhoito-postausta, joten tässäpä sitten tulisi sellainen. Postauksessa keskitytään määrittelemään omaa ihotyyppiä. Toivottavasti saatte tästä jotain tärppejä:)

Ihotyyppi ja sen määritteleminen

Ennen kuin voit valita itsellesi oikeanlaisia kasvojen ihonhoitotuotteita, on tärkeintä tietää minkälainen iho sinulla oikeastaan onkaan? Tiesitkö, että aika moni suomalainen määrittelee ihonsa herkäksi, vaikka todellisuudessa se ei ihan sitä olisikaan. Iän myötä ihotyyppisi voi muuttua, joten ehkäpä on aika tarkistaa asia?

Miten sen ihotyypin sitten voi määritellä? Tietysti tekemällä ihoanalyysin, monille tämä onkin tehty jo kasvohoidon yhteydessä kosmetologilla. Ensimmäiseksi puhdista ihosi vesiliukoisella puhdistuotteella ja vedellä. Ihon täytyy olla ihan puhdas, jotta se voidaan tutkia ja jotta ihoanalyysi olisi luotettava. Kasvovettä ei kannata käyttää, koska sen sisältämät ainesosat saattavat vaikuttaa ihoon.

Ihoanalyysissä otetaan huomioon:
 • kosteuspitoisuus
 • rakenne eli ihon paksuus
 • huokosten kok0
 • talineritys
 • verenkierto
 • väri
 • kiinteys/kimmoisuus
 • rypyt
 • herkkyysreaktiot
 • ihon kunto suhteessa omaan ikään
 • ihonhoitotottumukset
 • ihomuutokset

Ja sitten tutkitaan!

Katsele ihoasi. Minkä kokoiset huokoset sinulla on?

Puristele ihokudosta, miltä se tuntuu? Jos se tuntuu kiinteältä, on lihasjänteys hyvä.

Minkä värinen ihosi on? Onko se punoittava, normaali vai kalpea?

Nestejännitettä tutkit puristamalla poskesi sormien väliin, palautuuko se nopeasti? Jos iholle jää poimu, on sen nestetasapaino heikentynyt.

Kuinka herkkä ihosi on? Vedä tylpällä esineellä (esim. kynällä) veto rintakehään, jos siihen jää esinettä leveämpi jälki, reagoi ihosi herkemmin. Normaaliin ihoon jää raapaisualueelle punainen jälki. Atoopikoilla saattaa tulla iholle valkoinen koholla oleva jälki, joka punoittaa reunoilta.

Ota myös huomioon myös ikäsi, käytössäsi olevat ihonhoitotuotteet ja mahdolliset ihoon vaikuttavat lääkkeet tai sairaudet. Myös elämäntapasi ja työsi/koulusi vaikuttavat ihon kuntoon.

Päätelmät

Eli mikä ihotyyppi sinulla nyt sitten on? Ihotyyppi voi olla normaali, kuiva, rasvainen tai sekaiho.

Normaali iho

On pehmeän tuntuinen, tasainen ja väriltään hyvä. Sen huokoset ovat normaalit tai pienet, mutta kuitenkin otsan, nenän ja leuan alueella sallitaan muutamia ”näppylöitä” ja muutama suurehko huokonen.

Kuiva iho

On yleensä ohut ja sen ihohuokoset ovat pienet tai melkein näkymättömät. Kuivassa ihossa ei ole ”näppylöitä” ja iho tulee helposti ryppyiseksi. Ihon pinta on usein jopa hilseilevä ja iän myötä ihonpinta tulee ”nahistuneen” tuntuiseksi.

Rasvainen iho

Näyttää yleensä paksulta tai paksuhkolta. Sen huokoset ovat suuret ja niiden reuna saattaa olla kohollaan. Rasvaisen ihon pinta kiiltää ja siinä on usein paljon mustapäitä. Rasvainen iho voi olla myös pinta-kuiva! Tiesitkö, että noin 30% suomalaisista kärsii rasvaisesta ihosta? Ihon rasvoittuminen on riippuvaista hormoneista ja mahdollisesti myös ravinnon energia määrästä ja sen rasvojen koostumuksesta, eli liiallinen talin eritys (ikävä kyllä…) ei siten liity vain nuoruuteen. Rasvainen iho on perityvä ominaisuus!

Sekaiho

Sekaihossa kasvojen T-alue on rasvainen ja taas poskien alueelta iho on normaali tai kuiva, myös muut yhdistelmät ovat mahdollisia. Ihotyyppinä sekaiho on erittäin yleinen suomessa. Huokosten koko vaihtelee ja väriltään sekaiho on normaali tai sitten huono.

Herkästä ihosta…

Herkälle iholle ei ole määritelmää. Ihon herkkyyttä ei voi myöskään mitata millään laitteella tai testillä. Ihon herkkyys on henkilön tunne siitä, että kosmeettiset aineet, pesuaineet, kylmyys, kuumuus, tuuli ja muut ympäristötekijät ärsyttävät ihoa. Eli periaatteessa kaikki ihotyypit voivat olla myös herkkiä.

No niin, nyt kun meillä on (toivottavasti) oikea ihotyyppi selvillä, on helpompi lähteä selvittämään minkälaiselle iholle suunnattuja ihonhoito- ja puhdistustuotteita kannattaa käyttää. Markkinoilla on niin paljon tuotteita, että silti voi olla vaikeaa löytää purkkiviidakosta sopivat tuotteet juuri itselle. Tuotteiden soveltuvuuden lisäksi tuotevalintaan vaikuttaa niin moni asia, kuten esimerkiksi tuotteen tuoksu, väri, koostumus ja ennen kaikkea hinta, vai mitä sanotte?

Lopuksi vielä…

Oma ihotyyppini on aina ollut normaali. Kun opiskelin kosmetologiksi, määriteltiin ihoni moneen kertaan normaaliksi. Olen ollut erittäin tyytyväinen pehmään, pieni huokoiseen ihooni, joka harvoin reagoi mihinkään tuotteeseenkaan. Olemme olleet ihoni kanssa siis hyvissä väleissä aina:) Kunnes… tulin raskaaksi. Ei riittänyt, että minua oksetti joka päivä kolmen kuukauden ajan, eikä myöskään riittänyt, että vatsani oli kipeä lähes joka ilta ja olin turvoksissa, kuin ilmapallo. Kauhukseni jopa oma ihoni kääntyi minua vastaan. Ensin dekolteelle ja kaulaan tuli pikku näppylää ja sitten se pikkuhiljaa levisi selkään ja rintaan. Oloni oli ihan toivoton, miksi kukaan ei kertonut minulle, että raskaudesta voi tulla myös tällaisia sivuvaikutuksia?

Tästä se alkoi…

Hormonit jylläävät raskauden aikana ihan täysillä ja ikävä kyllä synnytyksen jälkeenkin. Raskaudesta voi satunnaisten itkukohtauksien lisäksi aiheutua satunnaisia näppyläkohtauksiakin:D Hoidin ihoani tähän ”ongelma aikaan” aikaisemmin esittelemilläni tuotteilla. Kyseiset tuotteet kyllä hillitsivät kiitettävästi näppylöitäni ja hormonien tasaannuttua näppylät hävisivät miltei kokonaan. Ihoni ja minä olemme siis jälleen sovussa. Olen kyllä tietoinen, että synnytyksen jälkeen sama hullunmylly voi alkaa uudestaa, mutta nyt olen varautunut:) Jotkut sanovat, että ihotyyppi on muuttunut pysyvästi synnytysten jälkeen.

Mikä on teidän ihotyyppinne? Onko kenelläkään kauhukertomuksia raskauden aikaisista ihomuutoksista? Tai onko joskus tullut ostettua ihan väärä purkki tai tuubi? Ja miksi aina silloin, kun ei missään nimessä saisi (pileet, uusi poikaystävä, työhaastattelu…) alkaa iho kukkimaan?:D

-Maj

0 Comments

 1. Anonymous 22.10.2010

  Hei Maj,

  Olen lukenut blogiasi Rebekan syntymästä saakka ja ilahdun aina kun huomaan sinulta tulleen uuden postauksen! Kiitos että jaksat kirjoitella ja jakaa elämäänne, teitä on ilo seurata :)

  Itse olen saman ikäinen kuin sinä, mutta lapseni jo 6- ja 4-vuotiaat. Jännä juttu että täällä taas raskausaikana on iho pysynyt täysin näpyttömänä kun taas muuten näppyä pukkaa jonkin verran. Olenkin miettinyt että vaikka en vauvaa kaipaakaan tällä hetkellä niin raskaana voisin olla aina vaan,sillon oli ilo katsella omaa peilikuvaansa :)

  Kivaa talven odotusta teille <3

  Vastaa
 2. Jaana 22.10.2010

  Itselläni on juuri vuoden täyttänyt pikkuneiti ja omalla kohdallani olen saanut olla siinä onnekkaassa asemassa, että vältyin raskausaikana sekä turvotuksilta, pidentyneiltä öllötyksiltä että myös näppylöiltä. Mulla ei myöskään missään vaiheessa raskauden aikana tai synnytyksen jälkeenkään lähtenyt hiuksia (tämäkin tuntuu olevan aika yleistä). Voin vallan mainiosti koko raskausajan. Mitään konkreettisia fyysisiä (mahan kasvua ja synnytystä lukuunottamatta) muutoksia en siis pahemmin kokenut, mutta henkisellä puolella sitäkin enemmän =) Olen ollut maailman kaamein kontrollifriikki ja lapsen tultua kuvioon olen aivan itsekseen alkanut höllätä otettani ja alkanut olla itselleni ja myös muille armeliaampi. Ei kaiken aina tarvitse olla niin just :)

  Vastaa
 3. Anonymous 22.10.2010

  moi söpöliinit,

  kiitos, kun jaksat postailla usein :) minä tykkään kaikista jutuistasi, vaikka en esim ole mikään vauvaihminen. repsu nyt on vaan aivan ihana!

  voisitko, vaikka kun kotiudutte, tehdä postauksen toisesta hurmurista (joo, miikakin on söpö) eli teposta. lempilelut, nukkumispaikat, ruuat jne.. kyl sä tiiät :)

  ihanaa mummeilua teille, nauttikaa!

  t.ninni

  Vastaa
 4. redcoffee 22.10.2010

  ihanan aito ja rehellinen blogi.:-)

  Vastaa
 5. redcoffee 22.10.2010

  ihanan aito ja rehellinen blogi.:-)

  Vastaa
 6. Anonymous 22.10.2010

  Tykkään myös siitä että jaksat postailla niin usein kaikenlaista, mut pitää tyytyväisenä ihan kaikki arkiset pikkujutut ja tietenkin kaikki vinkit mitä lastenhoidosta tai ihan vaan elämästä saa tämän blogin kautta :)
  Mullakin on aina ollut hyvä ja normaali, mitä nyt talvella kuivuuteen taipuvainen iho. Viime vuonna kuitnekin otsani täyttyi ärsyttävistä pikkunäppylöistä, johtui varmaan osaksi otsatukastakin.
  Nyt raskausaikana kaikki ovat kuitenkin kadonneet täysin, ja iho on jokapuolelta ihanan pehmoinen :)
  Muuten olo oli minullakin tuonne yli puoliväliin saakka aika kurja. Päivittäistä oksentelua, itkupotkupuuskia ja muuta mukavaa.
  Nyt olo tuntuukin tosi hyvinvoivalta ja seesteiseltä, vauvaa maailmaan odotellessa :)

  -R-

  Vastaa
 7. Marika 22.10.2010

  Ja minä kun olen toivonut, että sitten raskauden aikana näppyongelmani katoaisi ja pysyisikin poissa… Mulla kun näpyt tulee selkeästi kierron loppuvaiheessa ja olen ajatellut ettei tasaisempi hormonitoiminta raskauden aikana sitten niitä tekisi.

  Vaikka moni yliarvioisi ihonsa herkäksi, hellempien tuotteiden käytöstä ei liene iholle ainakaan haittaa? :)

  Vastaa
 8. rikkihappo 22.10.2010

  Tosi hyvä postaus ihotyypeistä, kuitenkin itseäni häiritsi paljonkin, että olit sivuuttanut kokonaan pintakuivuuden. Ja että se ei ole sama asia kun kuiva iho. Rasvainenkin iho voi olla pintakuiva. Varmasti tämän kosmetologina tiedät, joten suosittelen että täydennät pikkaisen tekstiäsi. :)

  -Toinen kosmetologi

  Vastaa
 9. Greu 22.10.2010

  Mulla kävi nimenomaan toisinpäin. Mulla on suht normaali iho, näppyjä silloin tälloin suht tasaisin väliajoin. Raskausaikana sain kuitenkin nauttia täysin näpyttömästä naamasta ja kuulaasta ihosta! Se oli kiva piristys 5 kuukauden pahoinvoinnin keskellä, vaikkei sitä sillon osannut kauheesti arvostaa kun ei kotoota kuitenkaan minnekään päässyt:(

  Vastaa
 10. Anonymous 22.10.2010

  Olen ihan viimeisilläni raskaana ja iho on tosiaan muuttunut… Ihoni on atooppinen, mutta t-alue on ollut ehkä ennemminkin sekaihoa.

  Nyt sitten ihanasti saa aamulla ihailla hirmu rasvaista t-aluetta, joka jatkuu pitkin päivää… Onneksi suuremmilta näppylöiltä olen välttynyt.

  Mutta siis KYSYMYS: Auttoiko linkittämäsi tuotteet kaiken kaikkiaan ihohuokosten pienentymiseen ja rasvoittumiseen?

  josefina

  Vastaa
 11. so this is it? 22.10.2010

  Kiitos kivasta blogstasi! :) Erityisesti tällaiset ihonhoitojutut ovat mukavia ja niitä voisinkin toivoa lisää. Samalla haluaisin kysyä, että voisitko suositella Tampereelta jotain hyvää kosmetologia? En ole koskaan aikaisemmin käynyt ja nyt kaipaisin näppyisen ihoni kanssa apua. Kosmetologeja on kuitenkin niin kauhean paljon, että joku vinkki olisi erittäin kiva kun mietin mihin suuntaisin. :)

  Vastaa
 12. Tarja S 22.10.2010

  Hei Maj! Tämä nelikymppinen lukija haluaisi tietää miten parhaiten ja ennenkaikkea HELPOITEN valitaan meikkivoide!! Kerro, niin olet enkeli :)

  Vastaa
 13. Maj 22.10.2010

  Anonyymi: Kiva, että jätit kommentin ja oletpa onnekas;)

  Jaana: Niin, lapsen myötä moni asia muuttuu, ihan väkisinkin… Ja olet oikeassa kaiken ei tarvitse todellakaan olla niin just, mutta miksihän meidän naisten on välillä se niin vaikea ymmärtää?

  Ninni: Jepsis, Teposta on pyydelty tooosi paljon postausta, joten ehkä se on tosiaan pakko saada aikaiseksi :)

  Redcoffee: THÄNKS!

  R: Kaikki raskaudet on kyllä ainutlaatuisia, toisiilla on monenlaista vaivaa, toisilla ei mitään ja ihan hullua, että naisella voi kaikki raskaudet olla erilaisia keskenään…

  Marika: Mutta tiedätkö mitä? Voi ihan hyvin ollakin, että jos sinä tulet raskaaksi, niin ihosi vaan hehkuu ja näyttää upealta! Ja jeps, enpä usko, että siitä olisi mitään haittaa.

  Rikkihappo: Kiitos huomautuksesta, tuo on ihan totta, koitaan saada itsestäni irti pienen tekstin muokkauksen… Apua.

  Greu: Saan kylmäväreitä tosta pahoinvoinnista…:P

  Josefina: Kyllä käyttämäni vichyn normaderm tuotteet auttoivat asiaa, mutta ovat silti aika kuivattavia, kosteutus on tarpeen. Ehkä voisit käyttää kahta putsaria, pesevämpää t-alueelle? Tai voisit tehdä myös puhdistavan naamion T-alueelle ja kosteuttavan muualle?

  So this is it: Kokeileppa tuota Beauty putiikkia?

  Tarja S: Voi Tarja, nyt heitit pahan. Mietitääs… kartoita, mitä haluat meikkivoiteelta, peittävä, kevyt vai ihan vaan hiukan tasoittava? Kuinka paljon olet valmis maksamaan tuotteesta? Kysy myyjältä apua, testaa meikkivoidetta kaulalle löytääksesi sopivan sävyn. ÄLÄKÄ MENE OSTAMAAN MITÄÄN MEIKKIPUUTERIA helppona ja nopeana ratkaisuna, ethän? Olenko nyt enkeli, edes puoliksi:D ?

  -M

  Vastaa
 14. Milka 23.10.2010

  tällästä blogia oon kaivannu! =) tosi kiva

  <3: http://milkawithlove.blogspot.com/

  Vastaa
 15. Mrs. V 23.10.2010

  Oi ihana postaus!
  Kiitos tästä! Minä kuulun niihin jonka ihoa ei ole koskaan analysoitu ja kuvittelen sen olevan sekaiho. Tosin esimerkkiesi avulla minulla taitaa ollakin normaali, selittäisi sen miksi minun ihoni ei regoi voimakkaasti oikeastaan mihinkään.

  Ihanaa viikonloppua teidän kauniille perheelle!:)

  Vastaa
 16. Anonymous 26.10.2010

  Heippa !

  Tosi kiva tää ihotyyppipostaus :)Viitsisitkö vielä suositella jotain tuotteita tälle mun ongelma iholle…eli siis mulla on ihanasti juuri perittynä isot ihohuokoset nenässä,poskissa,leuassa ja otsassa. Tää alue on myös rasvainen, mutta pinta kuiva.
  Tällä hetkellä käytän vichyn normaderm naamanpuhdidtus geeliä ja se nyt menenttelee. Sitten meikkivoiteena mulla on lorealin mattemorphose, mikä on paras tähän asti käyttämistäni meikkivoiteista. Se ei keräänny suurehkoihin ihohuokosiini, mutta ei sekään kunnolla niitä peitä. Että tulisko sulle mieleen jotain ihovoiteita, meikkivoiteita, puutereita jotain oikeesti tehoavia tuotteita näille suurille ihohuokosille, rasvaiselle mutta silti pintakuivalle iholle ? Otan mielellään vastaan myös ihan käytännönvinkkejä :)
  Terveisin: Pauliina

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *