Jumituin eilen tietokoneelle katselemaan blogeja, kaikenlaisia sellaisia. Muodikkaita, arkisia, tyylikkäitä, värikkäitä, äitien kirjoittamia, teinien kirjoittamia, sairauksista kertovia, laihdutusprojekteista kertovia… Katselin videopostauksia uusista kengistä ja kirpparilöydöistä, luin monia juttuja tippa linssissä ja joillekin hauskoille jutuille naurahdin ääneen.

Yksi juttua minua jäi mietityttämään,  nimittäin eräiden teini-ikäisten nuorten naisten blogit. Onneksi minä en ole aloittanut bloggaamista 15-vuotiaana (luojan kiitos)… En tarkoita etteikö monella 15-vuotiaalla (tai hiukan nuoremmalla/vanhemmalla) voisi olla asiallinen ja kiva blogi, mutta kun mietin itseäni tuossa iässä, kuinka en ollut laisinkaan oma itseni… Blogini sisältö olisi ollut aivan kamalaa luettavaa, jota aivan varmasti katuisin tällä hetkellä hyvin hyvin paljon. Kauhulla katselin muutaman tytön tekemiä videopostauksia, joissa he jutustelivat elämästään hyvin avoimesti kirosanojen saattelemana ja ajattelin, että ihan kuin minä yli kymmenen vuotta sitten. Nykyään ensimmäiset kännisekoilut voivat aivan hyvin päätyä videomuodossa netin maailmaan ja näinhän se  on jo jonkinaikaa ollut, mutta miksi minä herään tähän asiaan vasta nyt?

 

 

Yläasteella olisin ajattellut, että aivan sama, mitä sitten vaikka kertoisin koko maailmalle, että ”äitini on typerä lehmä ja latelisin ilkeitä juttuja naapuriluokan tytöstä, ”kaikki” eli koko elämäni on pilalla muutenkin…” Asenteeni ovat tässä matkan varrella hiukan muuttuneet, oikeastaan aika pian sen jälkeen, kun murrosikä oli ohi, huh onneksi.

Toiset ihmiset varmasti pystyvät ”aikuisenakin” kohottamaan olkiaan vanhoille blogijutuilleen ja nauramaan itselleen, mutta moni varmasti ei. Internetistä kun ei saa mitään sinne laitettua koskaan enää pois. Sitäpaitsi sadat ja tuhannet silmäparit muodostavat mielessään bloggaajasta kuvan, mikä ei välttämättä niin vain muutu tai pyyhkiydy pois. Toisaalta lukijat muodostavat bloggaajasta kuvan joka tapauksessa, eikä se todellakaan ole välttämättä realistinen, itseasiassa uskoisin, että harvemmin.

 

 

En tiedä kadunko tätä oman elämäni jakamista netissä tässä nykyisessäkin blogissanikin joskus kymmenen vuoden päästä, toivottavasti en ainakaan ihan kamalasti. Tässä elämän varrella on tullut kuitenkin hitusen enemmän järkeä päähän, enkä enää vihaa koko maailmaan, en oikeastaan ketään, enkä mitään.

En tiedä kuinka hyvin aikuiset valvovat lastensa internetin käyttöä ja pystyyköhän teini-ikäisen koneen käyttöä edes ihan tarkasti valvomaan? Väitän, että 15-vuotias Maj olisi pistänyt blogin pystyyn keinolla millä hyvänsä, vaikka rakas äiti olisikin kieltänyt sen. Onneksi meidän Rebekka ei kasva koskaan isoksi, eikä hänestä ainakaan tule kamala teini :D Oma äitini sanoisi tähän, että odotapa vaan…

 

Tässä esittelen vaatimattomana ylpeänä uutta lettikampaustani huulet mutrussa,

niin sitä pitää, auts.

 

Voisin jatkaa kirjoituksiani ja sivuta hiukan vaikka ii2.orgia ja irc-galleriaa,

mutta mitäpä turhaan, sillä kaikkihan ovat jo facebookissa.

 

ps. 7 B rules vai mitä Jarno, Mikko, Annukka, Tapsa ja Hannu?

Pitiköhän se juttu paikkansa, että samaan luokkaan olisi kasattu kaikki ongelmanuoret? :D Tuskin, koska sekaan mahtui ainakin yksi täyden kympin tyttö!

 

-Maj

0 Comments

 1. joku 29.12.2011

  Oon niin samaa mieltä! Joskus kun on tylsää, niin huvitan itseäni googlailemalla teini-ikäisten blogeja. Kännykkäkameralla otetut huonolaatuiset kuvat + muualta kopioitu kirjoitustyyli (= yritetään vaikuttaa päteviltä) kirjoitusvirheineen + todella lyhyet päivitykset ja mitäänsanomaton sisältö = PÄIVÄN NAURUT!!! :D Kyllä mä ymmärrän jos joku lukioikäinen (väh. 16v) aloittaisi blogin, mutta ne 12-15 -vuotiaat… ei herranjumala!

  Vastaa
  • IidaM 28.9.2012

   Tää on kohta vuoden vanha viesti, mutta mun on pakko laittaa kommenttia tällasena 15v-bloggerina! Ensinnäkin, musta yleistäminen on TÄYSIN turhaa, missä lukee se ikäraja bloggaamisen aloittamiseen? Sun pääkopassa? Pitäiskö tuota sanoa rasismiksi? Yhtä hyvin mä voisin sanoa, että ”Musta on typerää, kun yli 20-vuotiaat kuivakat ja arkeen kalvenneet tyypit alottaa bloggaamisen! Oikeestaan vois laittaa pystyyn säännön, että vaan nuoriso saa kirjoitella blogeja! Huvitan itseäni nauramalla vanhoille ja ryppyisille aikuisille, itse kun olen täydellinen.” Mutta miksi mä en tee niin? Koska mä ajattelen avarakatseisemmin. Luen hyviä yli 20-vuotiaiden blogeja (esim. juuri Magicpoks;), mutta myös ikäisteni blogeja ja en lue mitään niistä sen takia, että voisin naureskella ja pilkata niitä. Meitä ihmisiä on erilaisia, mutta silti toivon sulle sitä HENKISTÄ kasvamista :-)

   Vastaa
 2. Rosa 29.12.2011

  Kiva kun otit asian puheeksi. Toivoisin muidenkin suosittujen bloggareiden käsittelevän asiaa. Teinit tuskin vielä tajuavat, kuinka netti saattaa olla vaarallinenkin paikka kuvien ja videoiden päädyttyä vääriin käsiin.

  P.s. ihania kuvia :)

  Vastaa
 3. Maija 29.12.2011

  Ei vitsi, tosi hauska nähdä kuvia sun nuoruusvuosilta! Muistan kun ite olin pikkunen, ja just sillon kaikilla ”teineillä ”oli ton tyylisiä kampauksia ja vaatteita (vaikka ei nyt paljon näykään) ja ihailin tollasta tyyliä. :D Hahah. Täytyy kyllä myös ihan kehuna sanoa, että et paljon näytä vanhentuneen tuosta, tietysti jollakin tavalla muttei huonolla. :) Tämmösiä kuvia haluisin mielelläni nähdä lisää :) Kävitkö muuten ammattikoulun vai lukion?

  Ja vielä, että ihan oikeassa oot blogien suhteen. Ja musta on aika kamalaa että nyt on blogeja siitäkin kun teini-ikäset tulee raskaaksi ja kirjottelee siitä sitten, ja aika avoimesti vieläpä. Ja siinä kun ei oo kyse vaan itsestä, vaan myös siitä lapsesta, joka saattaa ihan hyvin tulevaisuudessa löytää äitinsä kirjotukset netistä. Niinkun sanottua, sen minkä kerran nettiin laittaa se on siellä ikuisesti, mitä monen pitäs miettiä…

  Vastaa
 4. --Pia-- 29.12.2011

  Kirjoititpa hyvän postauksen tärkeästä asiasta!

  Mä puolestani olen monet kerrat huokaillut (helpotuksesta) sen johdosta, että ONNEKSI silloin ei ollut Facebookista tai blogeista tietoakaan, kun omat lapset olivat vauvaiässä. Vauva-lehden keskustelupalstallakaan ei tuolloin vielä ilkeilty :D

  Ai miksikö?

  Mun mielestä on todella järkyttävää, että esim. Facebookissa on muutaman ystävän lapset olleet jo syntymästään asti. Ei, vaan oikeastaan ennen syntymäänsä -odottava äiti on julkaissut siellä jo lapsensa ultraäänikuvan :/ Tätähän on luonnolllisesti seurannut valokuvat parin minuutin ikäisestä lapsesta, synnytyskertomus, kuvia, kuvia ja vielä lisää kuvia, pissa & kakkakuvaukset jne. Ehkä olen ”rajoittunut”, mutta mä en ymmärrä, miten kukaan vanhempi voi levittää lapsensa koko pienen elämän netissä?

  Maj, sun blogia on kuitenkin todella kiva lukea. Kirjoitat asioista järkevästi ja pidät tietyt asiat yksityisinä. Sun blogi ei aiheuta myötähäpeää -tiedät kyllä, mitä tarkoitan :)

  Oikein hyvää uutta vuotta sulle ja perheellesi!

  Vastaa
 5. Jennipenni 29.12.2011

  Olen aivan samaa mieltä! Onneksi kirjotin angstisena 15-vuotiaana päiväkirjaan, en mihinkään blogiin kaikkien nähtäville :/

  Vastaa
  • Maj 30.12.2011

   Onneksi mäkin tein niin.

   Vastaa
 6. siskoliina 29.12.2011

  Hei!

  Kirjoitit todella tärkeästä asiasta! Kunpa nuoret ymmärtäisivät nettiviidakon vaaratkin. Sekä heidän vanhempansa olisivat tietoisia mitä nuori netissä tekee. Ja onhan sekin totta, että jonain päivänä meidän maan presidenttien ja poliitikkojen nuoruuskännikuvat löytyvät netistä!

  Terkuin Lukijasi

  Vastaa
  • Maj 30.12.2011

   Tuo oli kyllä huipusti ajateltu ja varmasti tottakin, sillä netissähän nekin kuvat säilyy hyvin :D

   Vastaa
 7. Jarski 29.12.2011

  CPCPCPCPCPCPCPCPCPCPCPCPCPCPCPCPCP…. onhan näitä juttuja millä ei kauheesti pysty kerskaileen! :D hahah…7 B FO LIFE!! Nata vinkkas, mä luin ja oli hyvä postaus!

  Vastaa
  • Maj 30.12.2011

   Muistitko, että yksikään opettaja ei suostunut lähtemään meidän kanssa Helsinkiin luokkaretkelle? Sitten me lahjottiin äikänope ruusupuskalla ja päästiin reissuun. Ostin asematunnelista käsiraudat, taas äiti vähän ihmetteli :D ps. Tulkaa käymään!

   Vastaa
 8. sfu 29.12.2011

  voi voi vai kuvitella mitä sitä olis itse kirjotellut tuossa iässä.. samaa mieltä siis olen! oon elämäni aikana kirjottanut niin monta päiväkirjaa, sanotaanko että kolmessa vuodessa taisin kirjottaa 5-10 päiväkirjaa vielä amiskavuosina, onneks en vielä tuollon ollut hurahtanut blogeihin!:D löysin bloggailun vasta tänä vuonna ja pitää silti yrittää miettii et mitä on sopiva kirjottaa ja mitä ei… että jos siinä meillä ”vanhemmillakin” on miettimistä niin olis kyllä varmasti niillä teineilläkin…

  Vastaa
 9. jensba 29.12.2011

  JEP! Onneksi, luojan kiitos munkaan nuoruudessa ei nää blogit vielä ollut minkäänlainen ilmiö :).

  Musta se on kyllä tosi kamalaa kun niin nuoret kirjoittelee nettiin mitä sattuu,enkä tosiaankaan väitä ettei omia ”tosi kivoja” kirjoituksia saattaisi vielä löytää jostain demi.fistä .. :D onneksi en muista tunnuksia niin ei voi edes etsiä…

  Tää netti, ja varsinkin blogit (toki facen yms yms joukossa) on kyllä ihan törkeen iso ja kamala kanava esim koulukiusaamiseen! :( Ja kaikkeen muuhunkin.. ajatellaan muutenkin että joku sosiaaliviranomainen kattelis jonkun nuoren blogista esim videota jossa tää kirjoittaja höpöttää vaikka ryyppäämisestä ja siitä kuinka äiti on niin paska yms yms.. Tosi kiva äidin olla kun sossutäti tulee ovelle moikkaamaan, kun sanoit tosta ettet oisi varmaan omalta äidiltä saanu lupaa 15veenä alata bloggamaan niin tuskinpa noiden nuorien äidit tietää mitä niiden lapset kirjoittelee/tai ylinpäänsä tuskin edes tietävät koko blogista.

  Hitsi kuinka ihanan sekavasti kirjoitettu <3

  Vastaa
  • Rosa 29.12.2011

   Tuosta koulukiusaamisesta olen sinun kanssa ihan samaa mieltä. Kerran eksyin n. 17-vuotiaan tytön blogiin, jossa hänen koulututtu haukkui ja solvasi tyttöä anonyymisti. Teki mieli sanoa tälle anonyymille suorat sanat, mutta minkäs teet. Onneksi tyttö näytti olevan sen verran kypsä suodattamaan tämän haukkumisen, mutta jäljet voivat jäädä syvälle pinnan alle…

   Vastaa
 10. Tuuli 29.12.2011

  Kiitos kivasta blogista! :) Tuleekohan Rebekasta famous jos jatkat bloggailua vuosia ja hän sitten aloittaa bloggailun myös kunhan kasvaa? ;)

  Vastaa
 11. Mirri 29.12.2011

  Hei toi lettimimmihän on ihankun Eva Wahlström :P

  Vastaa
  • Maj 30.12.2011

   Joo, ihan ku, mulla oli vaan isommat LIHAXET!

   Vastaa
 12. rita 29.12.2011

  Hyvä postaus :-) Itse oon myös onnellinen etten oo aloittanut blogia esim. 13-vuotiaana, enkä vieläkään – hyvin todennäköisesti hävettäisi nykyään tai viimeistään vuoden parin päästä :D

  Ja asiasta kolmanteen, onko sulla ihan suomalaiset sukujuuret? :o Näytät kansainvälisemmälle (ainakin noissa nuoruuskuvissa) kuin moni tuntemani.

  Vastaa
 13. miio 29.12.2011

  Itse olin 90-luvun puolivälissä ala-asteella kun kouluihin alkoi tulla tietokonehuoneita ja ala-asteikäisen ekat kotisivut väsättiin tietysti pystyyn tuolloin. Näistä ekoista hölmöistä sivuista ja niiden sisällöstäkin sain pitkään kuulla niistä tienneiltä koulukavereilta naljailua, mitähän se olisi ollut, jos olisi siihen aikaan osannut laittaa kuvansa nettiin ja vielä äänen kera! Täytyy sanoa, että omaksi onnekseni mistään blogeista ei tuohon aikaan vielä unelmoitukaan. Vähän sellainen fiilis on edelleen, että missään ei lapsille, nuorille ja vähän vanhemmillekaan alleviivata tuota, että netistä ei tosiaan saa MITÄÄN pois kun se kerran sinne on päässyt. Itse voi kyseisen materiaalin poistaa, mutta todennäköisesti se on silloin jo tallessa monessa muussa paikassa.

  Vastaa
 14. marika 29.12.2011

  apua olin aivan unohtanut ”legendaarisen” saitin ii2:sen.. :D

  Vastaa
  • Maj 30.12.2011

   Luojan kiitos, että onnistuin palauttamaan taas sen mieleesi? :D

   Vastaa
 15. SUPERVAIN 29.12.2011

  muistanpa noi kaikki kuvas irc-gallerian ihmeellisestä maailmasta, ja sen kuinka ”sun sivuilla on liikaa keijukuvia” :DDD

  Vastaa
  • Maj 30.12.2011

   Älä muistais :F

   Vastaa
 16. nina 29.12.2011

  Mahtava postaus ja antaa kyllä ajateltavaa! Ihan asiasta toiseen kun olisi muutto edessä tampereen suuntaan niin voitko suositella mitään hyvää aluetta? Missä haluaisit asua, pidätkö omasta asuinseudustasi? Kiitos:)

  Vastaa
  • Maj 30.12.2011

   Jos sulla on rahaa ja haluat asua lähellä keskustaa, niin muuta ihmeessä vaikka Pyynikille, eikä tuo Tampellakaan paha ole yhtään ;) Nata vannois Pispalan nimeen, mutta mä en osaa sanoa. Kaikissa paikoissa on hyvät ja huonot puolensa, itse viihdyn tosi hyvin täällä, missä me nyt asustetaan, mutta uskon että viihtyisin kyllä muuallakin!

   Vastaa
 17. Laura 30.12.2011

  Itse olen 17-vuotias ja reilun 4kk ikäisen pojan äiti :) Kirjoittelen blogissa VIELÄ ihan meidän arkipäivän asioista ja vähän kevyempää eli kosmetiikasta, vaatteista jne.. Vaikka teini-iässä olen itsekki vielä, niin en silti koe olevani sellanen ”perusteini”. Ja nyt kun olen äiti, en voi sitä enää ollakkaan. Perusteinillä tarkotan ryyppäystä ja rälläämistä, teiniangstista yleensäkki että ku kaikki on niin paskaa ja kaikki on ämmiä ja huoria ja koulu on paskaa jne. Kyllä, tuommonen vaihe mulla on OLLUT 14-15 vuotiaana mutta onneksi oli lyhytkestonen ja onneksi en ole silti koskaan ollu pahemmista päästä. Meinaan sitä että mulla on ollu aina järki päässä vaikka olenhan itekki jo 15 vuoden iässä ollu kaveriporukan kanssa jossain mökillä ryypiskelemässä.

  Monet varmaan kauhistelee tästä mun kirjotuksestaki, että 17v ja äiti? No, kyllä. Mutta kyllä mä myönnän, että varmasti myöhemmällä iällä tuun kauhistelemaan sitä, että kun yhä nuoremmat saa lapsia. Sillon varmaan vaan pitäs mennä itteensä, että olenhan itekki saanu oman lapseni 16 (oikeastaan 17) vuotiaana. Mutta kyllä se hurjalta tuntuu, että esim. 14-15 vuotiaat saa lapsia. Koska itsestäni ei todellakaan olis ollu vielä siinä iässä äidiksi. No, nyt oon vasta sen 17v mutta kyllä tässä muutamassa vuodessa on ehtinyt kasvaa ja ajattelee asioista nykyään vähän eri tavalla :)

  Mä bloggaan joo mutta ajattelen myös että mitä sinne kirjotan. Mitään hirveän henk.koht. en oo sinne kirjottanu VARSINKAAN kenestäkään muusta ku itsestäni. Ja mä lopetankin nyt tän nykysen blogin tammikuun alussa ja alan kirjottelemaan vähän kevyempää blogia, missä jätän suurimman osan Henriin liittyvät jutut kokonaan pois.

  Mutta siis se mitä tulin tässä sanomaan on se, että vaikka itse olen siinä teini-iässä niin en silti kirjottele sellasia tyypillisiä teinijuttuja :-D Enkä esitä yhtään sen ”fiksumpaa” mitä olen, oon mitä oon, ehkä en fiksuimpaa sorttia tän ikäsistä mutta en nyt sanois, että oon ihan tyhmintäkään.

  Mutta tosi hyvä kirjotus tää oli ja oon samaa mieltä, että hirvittää joidenkin 14-15vuotiaiden blogeja lukea kun siellä tosiaan lukee vähän kaikenlaista…

  Vastaa
 18. arja 30.12.2011

  moikka maj :) en oo varmaan ikinä kommentoinu, vaikka silloin tällöin sun blogia käynki lueskelemassa :)

  Nyt oli pakko kun rupes naurattaan noi yläasteaikojen muistelut… Satuin just muuton yhteydessä selailemaan vanhoja valokuva-albumeja, ja yhessä oli kuvia yläasteen naulakoilta (reps). Mietin kauan, että kuka on tuo pieni tyttö oranssissa rastoissa… Mutta sinähän se olit :) En oo kyllä varma noista rastoista, kun oli huppu niin syvällä päässä!

  En tiiä onko blogi paras paikka teiniaikojen tallentamiseen, mutta pääasia kai kuitenkin, että ne jää johonkin mieleen… Albumeihin, kirjereihin (näitä ei varmaan oo harrastettu sitte 90-luvun), päiväkirjoihin ja muihin – kun myötähäpeältä kykenee, niihin aikoihin on kuitenkin toisinaan aika hauska palata :)

  Vastaa
 19. Rillirousku 30.12.2011

  Oivoi noita aikoja kaukaisia! Yläasteaika oli kyllä sen verran kaoottista tuolla päänupissa, että oi onnea, että netti ja kännykät tuolloin vasta tuli! Kymmensormijärjestelmää harjoiteltiin KIRJOITUSKONEILLA ja voi sitä onnen päivää, kun päästiin oikein tietokoneille sillon tällön. Ykan kirjaston tätit pisti lopulta koneista poikki yhteyden Jyrkin chattiin, jossa notkuttiin illat ja joskus koulupäivätkin kun oltiin ”sairaina”. Kotona nettilasku oli ääretön vaikka kukaan ei todellakaan oikeesti ollut edes käyny koneella, uskoi ken tahtoi. Väsäsin tuolloin ihan omat ekat kotisivutkin, niissä oli coca-cola – logoja taustalla. :D Oon monesti miettiny siis tuota ihan samaa, en tiedä missä olisin jos sillon olis ollu kuin nyt.

  Vastaa
 20. Kuono 30.12.2011

  Kuono tarvisi uudet lasit ! Mietin, hyvin olet ehtinyt tälläytyä kuviin. Tarkastelin vain huolellista silmämeikkiä, enkä huomannut mitään outoa…. Havahduin vasta lettien kohdalla, ettei taida olla ihan sun tyyliä ja olisit varmasti kertonut niistä jo,heh !

  Vastaa
  • Maj 30.12.2011

   Auts, Kuono! Etkö kiinnittänyt edes huomiota aurinkolippaan ja outoihin kulmakarvoihin… :D Voisihan se olla, että Sape ois saanu vision leteistä ja mä olisin muuttunut näinä viikkoina hiphop-henkiseksi, turha toivo, sillä tällä hetkellä en meinaa edes kuvaa mahtua!

   Vastaa
 21. yks 15 vuotias bloggari 30.12.2011

  Juu siis asiaa! Mä pidän kaverinkanssa blogia, mutta ei me siellä (eikä netissä tai ylipäätään) kirota, eikä kyllä videoitakaa laitella yms. tai omia kuvia :D EIkä me sen puoleenkaa juopotella tai muutakaa, ja ollaan kilttejä tyttöjä (vanhemmat valvoo). Vielä vähä aikaa site mä kapinoin, mutta enmä enää, rajathan on rakkautta.

  En tiiä mikä pointti tällä kommentilla oli, mutta tässä se nyt on.

  blogi osoitteessa booringlifes.blogspot.com 8)

  Vastaa
 22. Ulpukka 1.1.2012

  Ihan pakko kommentoida… Näytät niiiiin paljon Noomi Rapacelta—- (Millenium-trilogian näyttelijätär)..että piti ihan hieraista silmiä. :))

  Internettiin tosiaan jää kummittelemaan ihan kaikki ja tuntuu ettei sitä kovin monikaan täysin tiedä/ tiedosta…Valistusta ehkä senkin suhteen olisi tarvis jakaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *