Jos mulla ei ole hammaspeikkoja, niin ainakin järkyttävä pelko hammaslääkäriä kohtaa. Oliskohan se hammaslääkäri suomalaisten yleisin pelko, sillä minusta ainakin tuntuu, että joka toinen pelkää hammaslääkäriä. Mä pelkäsin niin paljon, että kieltäydyin avaamasta suutani ammattilaiselle 8 vuotta. Talvella sitten uskaltauduin hampaiden tarkistukseen ja mitä kuulinkaan? Hyvät on hampaat, yksi pieni reikä, mutta neljä kappaletta viisaudenhampaita jotka pitää poistaa. Niin, sitten vasta raskauden jälkeen? No nyt on se ”raskauden jälkeen”, enkä vaan uskalla varata aikaa.

 

Multa napsittiin useita ”pysyviä” hampaita pois nuorempana, syystä että suuni oli liian pieni. Hampaat ei vaan mahtuneet suuhun. Mulla oli hammasraudat ja niiden kanssa säädettiin vaikka mitä. Kohtuullisen suorasta ylärivistöstäni saan siis kiittää Ylivieskalaista hammashoitoa. Muistan vaan miltä tuntuu, kun suussa on ammottava kolo, joka on täynnä verta. Muistan mille hammaslääkärin kädet haisivat, hyi. Viime talven kokemukset olivat kuitenkin hammaslääkäristä ja suuhygienististä erittäin positiivisia, mutta mulle ei varsinaisesti tehtykään mitään… Tyypit olivat kuitenkin mukavia ja tsemppaavia. Toisaalta, mitä muutakaan ne olisivat voineet olla, kun vastaanotolle tulee pientä ponia käsissään puristava raskaanaoleva aikuinen nainen, joka pelkää niin, että vedet tulevat silmiin? :D

 

No, luojan kiitos, mulla on ns. hyvät hampaat, eikä reikiä ollut ilmestenyt sitä yhtä enempää kahdeksassa vuodessa. Hampaiden hyvä kunto johtuu varmasti ainakin osaksi kotihoidosta. Käytän sähköhammasharjaa aina silloin kun jaksan, muutoin rapsuttelen ihan normaalilla hammasharjalla. Omistan hammaslankaakin, jota aina välillä innostun käyttämään. Syön purkkaa ja hammaskarkkeja. Vitsailin isälleni, että mun hampaiden salaisuus on se, että kuljen ympäri asuntoa hampaita harjatessani ja puhun vielä samalla… Hän ei erityisemmin pitänyt tästä tavasta ja sain aika usein huomautuksia, kun asuin vielä kotona… ;D Ja äitini ihmettelee vieläkin miksi wc:n peili on täynnä pieniä hammastahnapisaroita, kun me olemme vierailulla. Siksi, koska harjaan hampaitani suu auki ja nenä kiinni peilissä.

 

Rebekallakin olivat hampaat kondiksessa 2-vuotis tarkastuksessa. Tutti on enää yökäytössä, mutta sekin pitäisi jättää kuulemma pois. Me harjataan tehokkaasti Rebekan hampaat aamulla ja illalla. Kerron hurjia tarinoita, että mitä sieltä suusta oikein löytyy, sillä siellähän on isän futissukista lähtien kaikenlaista tavaraa. R popsii myös aina ruokailun jälkeen hammaskarkkeja. Tyttö ei edes pidä normaaleista karkeista, paitsi suklaasta… Mehujen ja limppareiden jatkuvasta juomisestakin meitä kovasti varoiteltiin, mutta se ei ole mikään ongelma ikinä ollutkaan :) Hyvähän se on pienestä pitäen oppia pitämään hampaista huolta, kun meillä kaikilla on kuitenkin nämät yhdet leegot vaan suussa, siis maitohampaiden jälkeen.

 

Rebekan supersuosikkeja hammaskarkeista ovat nuo Herra Hakkareisen täysksylitolipastillit. Varmaan siksi, kun niissä on kaiken muun hyvän lisäksi ”nuttimattin” kuva <3 Itseasiassa munkin mielestä Herra Hakkaraiset ovat paremman makuisia, kuin ne pyöreässä purkissa olevat vaaleanpunaiset pastillit, jonka merkkiä en nyt juuri muista.

 

Meillä purkat ja hammaskarkit ovat säilötty tähän lasiseen astiaan, niin me muistetaan niitä aina ottaa! Tässä on nyt reilumman puoleisesti tuota purkkapuolta, kun meille tuli blogin tiimoilta sellainen näytepakkaus.

 

Taidanpa mennä tästä harjaamaan hampaitani extrahuolellisesti… Ja yritän varata ajan sinne hampilääkäriin, ööh, ehkä ensi viikolla. Ehkä. Pelkäättekö te hammaslääkäriä? Harjaako kukaan muu hullunlailla hampaita, kun se lääkärin tapaaminen sitten lähestyy (aivan kuin se auttaisi jotain)?

 

-Maj

 

ps.  Täällä mummolassa ollaan, matki meni verraten hyvin… Kohta pakolliselle Kärkkäisen reissulle koko porukalla :D Kuullaan ehkä illalla tai sitten huomenna!

0 Comments

 1. Tiina 13.4.2012

  Osui ja upposi tämäkin kirjoitus :) Mulla myös oli aikanaan raudat suussa vuosikaudet ja silloin kävin naapurikaupungissa erikoishammaslääkärillä kuukausittain. Nykyään on onneksi sen seurauksena ihan hyvä hammasrivistö.

  Muutenkin hyvät hampaat mutta silti hammaslääkäriin meno jännittää vaikka olen löytänyt oikein miellyttävän hammaslääkärin. Ja ihan tuttu tunne toi että harjaa hampaansa entistä huolellisemmin kun lääkäriaika lähestyy. Mulla on ensi viikolla tarkastusaika :O

  Vastaa
 2. K 13.4.2012

  Multa poistettiin kaikki neljä viisuria kerrallaan eikä se ollut ollenkaan paha. Eniten ehkä inhotti ne tikit kun ne oli aika pitkiä lankoja, mutta ei todellakaan jäänyt mitään traumoja. Pelkäsin kans etukäteen, mutta aivan turhaan! Rohkeasti vaan vastaanotolle, hyvin se menee! :)

  Vastaa
 3. Kuono 13.4.2012

  Juuri siirsin kaksi hammaslääkäri aikaa jälleen kerran. Tuli vähän syyllinen olo. Verukkeena käytin tällä kertaa sitä, ettei kukaan pääse mua viemään enkä pääse sinne itse…Kuulostaa aika nuoren neidin sepustuksilta. Helpompi olisi käydä, sen sijaan että siirtelee aikoja ja on kokoajan muka ”menossa” hammaslääkäriin. Rohkeesti vaan varaat ajan, ehkä niitä ei kaikkia tarvikaan poistaa. Tietysti kannattaa miettiä hyvä porkkana minkä saa sitten kun on käyny, tarra tai kiiltokuva ei tähän juttuun muuten riitä ;) Terkkuja sinne maaseudun rauhaan!

  Vastaa
  • Maj 13.4.2012

   Siitähän voisi saada palkinnoksi pari kuoharilasillista hyvässä seurassa, tosin vaikka viikon päästä toimenpiteestä :D

   Vastaa
 4. marika 13.4.2012

  Kyllä mäkin jännitän hammaslääkärissä käyntejä. Minun hampaisiin kertyy helposti reikiä ja niitä saa aina olla paikkauttamassa 1,5v välein :D Kyllä mä rystyset valkosena puristan penkkiä, kun pora lähestyy suutani :P Minulla on 2 viisuria otettu poi ja 2 on vielä jäljellä. Hampulääkärini täällä Tampereella sanoi, ettei niitä jäljellä olevia tarvi poistaa, ellei niistä ole mitään vaivaa.

  Vastaa
 5. Mama loves heels 13.4.2012

  Meidän muksut rakastavat myös Herra Hakkarais-karkkeja, uppoaa myös muutkin merkit. Tänne Saksaan asti ollaan roudattu, varmaan 10 vuoden tarpeiksi erilaisia xylitolpastilleja! :D

  Pari viikkoa sitten kävin (ekaa kertaa täällä Saksassa) hammaslääkärillä, hyvin meni, vaikka hammaslääkäripelkoa on ollut pikkutytöstä asti. Aina aikaa varatessani olen yrittänyt tsempata itseäni siitä, että jos nyt käyn tarkastuksessa, seuraavaan kertaan on taas piiiiiiitkä aika. :)

  Vastaa
 6. Täällä toinen hammaspelkoinen :-) Mä olen vasta aikuisiällä oppinut hoitamaan hampaita, kiitos kuuluu yksityiselle ruotsalaiselle hammaslääkärille! Hyvä sähköhammasharja ja Plackers-hammaslankain, ne on mun ehdottomat vinkit!

  Vastaa
 7. J 13.4.2012

  Hei,

  Olen myös hammaslääkäri-pelkoinen. Kaikki neljä viisaudenhammastani ovat puhjenneet jo aikapäiviä sitten. Luulin ennen, että viisaudenhampaat poistetaan aina ”varmuuden vuoksi”. Mutta viimeisimmällä hammaslääkäri-käynnilläni lääkäri kertoi, että viisureiden poisto ei ole mitenkään pakollista, jos potilas ei halua poistoa. Kuulemma liiankin helposti niitä lähdetään poistamaan juuri varmuuden varalta. Viisurini eivät ole kyllä oireilleetkaan mitenkään, joten päätin, että saavat jäädä suuhun kunnes poistaminen on aivan pakollista.

  J

  Vastaa
 8. Satu 13.4.2012

  Hammalääkäripelko tuntuu olevan todella yleistä. Itsekin pelkäsin lapsena hammaslääkäriä. Muistan kuinka pelottavaa oli odotushuoneessa odotella omaa vuoroaan ja itkua pidätellen niitä hampaita on silloin kauan sitten paikkailtu. Hammaslääkärin vaihtuessa parempaan yläasteelle siirryttäessä katosi myös pelkoni hammaslääkäriä kohtaan.

  Itselläkin oli ehtinyt edellisestä käynnistä vierähtää juurikin samaiset 8 vuotta, vähän oli paikkailtavaa, mutta kyllä lääkäri kehaisi hampaiden kuntoa. Muistutti vain, että seuraavalla kerralla käynneissä ei saa olla väliä kahdeksaa vuotta :D

  Vastaa
 9. Aliisa 13.4.2012

  ”Käytän sähköhammasharjaa aina silloin kun jaksan…”

  Mun mielestä sähköhammasharjan käyttäminen verrattuna tavalliseen harjaan on sata kertaa helpompaa, siksi suosin ensin mainittua. Oikein ärsyttää joskus, kun matkoilla täytyy käyttää tavallista harjaa :D

  Vastaa
 10. Kärty 13.4.2012

  Oon aina tykännyt (kyllä vaan!) hammaslääkäreistä niin paikkana kuin ihmisinäkin vaikka multa on vedetty kerran kertomatta yksi ylimääräinen hammaskin… Sitten koitti aika, jolloin Jeppiksessä poistatin kaksi viisaudenhammastani yhtäaikaisesti ja siitä jäi kyllä traumat. Se oli siis yleisellä puolella ja lääkäri ei todellakaan mikään erikoistunut poistoihin ilmeisesti. Olin kolme päivää tosi kipeä, ei puhettakaan syönnistä, juonnista tai puhumisesta.

  Sen jälkeen pidin kauheesti taukoa vaikka kolmas viisuri tulehtui säännöllisesti ja neljäs pukkas ikenestä läpi, koska pelkäsin niin tajuttomasti sitä kipua itse poistossa ja varsinkin jälkeen. Nukutuksiahan ei tehdä eikä julkinen puoli tarjoa kun puudutuspiikit, jotka ei todellakaan auttaneet yhtään.

  Onneksi mulle sitten varattiin Vaasassa Ajan Hampaasta aika Kaj Finnelle, joka on erikoistunu kirurgi ja ihan mielettömän taitava. Sain esilääkityksen ja puudutuksia, eikä tuntunut MISSÄÄN vaikka multa leikattiin yksi ja toinen viisuri vedettiin (sanoin että ottaisivat vain yhden, mutta kuulemma ihan turhaa pitää bakteeripesäkettä suussa). Hommaan meni neljäsosa siitä, miten julkisella puolella ja olin samana päivänä jo puhekykyinen ja pystyin syömäänkin jotain säälittävän helppoa.

  Kannattaa siis mennä yksityiselle jo heti alusta vaikka se maksaa kauheesti, koska ne traumat mitä hammaslääkäristä ekalla kerralla jäi oli niin massiiviset vaikka on niin korkee kipukynnys muuten. Kyllä sä uskallat ja pärjäät! :-)

  ps. Rebekan sanavarasto <3

  Vastaa
 11. johanna 13.4.2012

  Hammaslääkäripelko – kyllä!

  Täytyy sanoa että pelkoni on peruja ikävistä kokemuksista kunnallisella puolella. Puudutuspiikin jälkeen hampaita alettiin kiireisesti operoimaan vaikka puudutus ei ollut vielä saavuttanut hermojani.

  Kolmen piinallisen kokemuksen jälkeen (eri lääkäreillä vielä) päätin siirtyä yksityiselle. Onneksi käyn nykyään mukavalla lääkärillä, joka huomioi pelkoni ja kertoo mitä on tekemässä, ettei minun tarvitse jännittää jokaista käden liikettä.

  Vastaa
 12. Anu 13.4.2012

  Hei, oletko kuullut iv-sedaatiosta? En voi kuin suositella lämpimästi, ei voi jäädä hammaslääkäripelkoa, kun ei muista missään olleensakaan:) Pääsisit kaikista viisaudenhampaista kerralla kivuttomasti eroon!

  Lääkerentoutuksessa suoritettava hammashoito

  Sedaatiolla tarkoitetaan laskimonsisäisten rauhoittavien lääkkeiden (iv-sedaatio) käyttöä hoitopelon lievittämiseksi. Sedaatiohoidossa tarvitaan anestesialääkäri.

  Iv-sedaatiossa tapahtuneesta hammashoidosta useimmilla potilailla ei jälkeenpäin ole minkäänlaista muistikuvaa, koska käytettävät lääkeaineet aiheuttavat yleensä täydelliseen toimenpiteenaikaiseen muistinmenetykseen (amnesia), jopa hieman takautuvastikin. Sedaatiossa käytettävillä lääkeaineilla on ominaisuutena vaikutuksen nopea alkaminen, lyhyt kestoaika ja nopea elimistöstä poistuminen, jolloin asiakkaan toipuminen toimintakuntoon tapahtuu nopeasti ja ilman sivuvaikutuksia.

  Vastaa
 13. x-ray 13.4.2012

  Voi kyllä pelkään. Suussa odottaa viisureiden lisäksi yksi muu poistettava hammas sekä (ainakin) yksi reikä. Miullakin oli viiden vuoden hammaslääkäritauko, mutta nyt oli pakko varata aika. Kahden viikon päästä on se tuomiopäivä. :/ Mutta nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja oikeasti hoidattaa purukaluston kuntoon. Mutta miksi, MIKSI sen täytyy olla niin julmetun kallista?

  Ja voi kun auttaskin se, että harjaa hampaat kaks kertaa päivässä ja mässyttää purkkaa, mutta ei. Hammasluusto (ja luusto yleensäkin) on hirvittävän huonossa hapessa lapsuus- ja nuoruusajan suurien kortisooniannoksien takia. Siihen kun lisätään se, etten saa _mistään_ kalsiumia, niin huhheijaa. Ehkä ensi apteekkireissulla ostan niitä kalkkitabletteja..

  Vastaa
 14. Lumo 13.4.2012

  Hammaslääkäriä en pelkää, vaikka tavallista lääkäriä inhoan. Mammografiassa puhkesin itkemään, vaikkei se mielstäni sattuntu lainkaan, oliva vain niin hermona.

  Tosin pahoja reikiäkään ei ole ollut, vaikka teini-iän amalgaamia on poskissa ihan reippaasti. Sen koommiin ei pahemmin ole tarvinnut paikkailla kuin muutaman irronneen paikan verran. Pysähtyneitä reiän alkuja on kyllä aika monta niitäkin, mutta onneksi olen ollut hammaslääkäreillä, joiden taktiikka on ollut odottaa, kunnes reiät alkavat kasvaa. Useampi on ollut pysähyneenä miltei 20 v. Viimeksi hammaslääkäri esitelmöi innoissaan hammashoitajalle, kuinka olen malliesimerkki siitä kuinka hyvä hoito selvästi kannattaa, kun reiänalkuejn kanssa voi elää 20 v. paikkaamatta.

  Nyt olisi poskihampaassa lohkeama ja paikkakin pitäisi varmaan vaihtaa, on vain sellainen yskä ollut päällä jo viisi viikkoa, etten voi ajatellakaan meneväni köhimään pora suussani…

  Vastaa
 15. nn 13.4.2012

  Heh, mulle ei oltu koskaan jouduttu tekemään mitään hammaslääkärissä (normi tarkastukset tietty tehtiin), ennen kuin ikää kerty 23 ja viisurit alko vaivaamaan. Tai niin mää luulin. Otettiin kaikki neljä pois, kahdella eri käynnillä. Pelkäsin ihan sikana, mutta ei se sit sattunutkaan. Sain kunnon puudutuksen ja särkylääkkeen ennen operaatiota. Kaks jouduttiin leikkaamaan, kun ne ei ollu vielä kokonaan puhjenneet. Kipiä mun ei tarvinu olla ollenkaan, kotiin saadut särkylääkkeet piti siitä huolen. Lähtivät kuulemma siksi niin helposti irti ku otettiin hyvisä ajoin pois eikä ne kerenny kunnolla asettua paikalleen. Ja kaikesta tästä huolimatta pelkään hammaslääkäriä ihan hulluna. Mistä ihmeestä se tulee kun itellä ei oo mitään negatiivisia kokemuksia?!

  Munkin pitäs taas soitella ja tilata aikaa. 3 aikaa multa on peruttu koska hammaslääkäri sairastaa.. Kohta vuoden odottanu.. Viimeksi ne ei enää edes suostunu antamaan uutta aikaa ku ois menny yli kolmen kuukauden päähän. Käskivät soitella lähempänä kesää taas. ARGH, en tykkää ollenkaa. Leukaperät on ihan lukossa kun puren ilmeisesti öisin hampaita yhteen ja tarttis tehä jotain ku ei kohta suu aukea ollenkaa :(

  Mut tsempit sinne hammaslääkäriin, omakokemus tosiaan viisureista ettei se satu ku ajoissa menee :)

  Vastaa
 16. Johanna 13.4.2012

  Sinuna en menisi Kärkkäiselle, lehden kustantaja (nykyisin myös päätoimittaja) Juha Kärkkäinen julkaisee tällaista rasistista roskaa:

  http://www.magneettimedia.com/?p=8610

  http://www.magneettimedia.com/?p=8752

  Kannattaako tuollaisen miehen pussiin rahojaan antaa? Meidän lähipiiristä ei enää kukaan käy Kärkkäisen liikkeissä, kierretään kaukaa.

  Vastaa
 17. Sanni 13.4.2012

  Kyllä meitä pelkääjiä löytyy :) Itse menin viime marraskuussa kuuden vuoden tauon jälkeen hammaslääkäriin ja edellisenä iltana olin ihan hermoromahduksen partaalla. Istuin, tärisin ja hikoilin vessan lattialla samalla kun huutaen pakotin avomiehen tutkimaan mun suun pyörän lampulla… :D Ihan ku se ois siinä vaiheessa helpottanu et tyyppi ois sanonu et täällä näkyy jotain reikiä! Itse vastaanotolla oli taas kerran paniikkikohtaus lähellä, mutta onneksi olin jo heti aikaa varatessa sanonut pelkääväni, niin sain ihanan lääkärin, joka jutteli mun kanssa kunnolla ennen kun pisti mut ees siihen hirveään tuoliin istumaan. Siinä sitten makasin ja puristin mun stressipalloa, joka oli pakko ottaa mukaan :D Ehkä eniten siinä käynnissä pelottaa juuri se, että mitä jos sieltä löytyy jotain vikaa, jolle tarvitsee tehdä jotain, se epätietoisuus. Nyt vain toivotaan, että viisurit pysyvät siellä missä ovatkin. Onnea sulle sitten kun uskaltaudut mennä ne poistattamaan!

  Vastaa
 18. Roxy=) 13.4.2012

  Kävitkö yksityisellä vai julkisella puolella hammaslääkärissä?

  Tuli vaan mieleen ku asustelette siellä Tampereella ja meidän (mun ja mieheni siis) yks kaveri on Tampereella yksityispuolella hammaslääkärinä ja hänen tyttöystävä on samassa paikassa hammashoitaja tai suuhygienisti (en nyt muista kumpi). Sanomattakin selvää, että kyseessä on työpaikkaromanssi. =D

  Vastaa
 19. misu 13.4.2012

  mulla ei ole varsinaisesti hammaslääkäripelkoa mutta saamaton kyllä olen tässä(kin) asiassa. samalta kuulostaa kuin sulla – viimeks ollu hammaslääkärissä joskus yläasteiässä vajaa vuosikymmen sitten, raskausaikana suuhygienistiltä hammaslääkäriin, joka määräs viisurit poistoon synnytyksen jälkeen. noh, synnytyksestä on kohta kahdeksan kuukautta mut viisurit edelleen suussa, ups! unohdan koko asian aina kun ne ei vaivaa, nyt pitäis kyllä ottaa itseä niskasta kiinni! :)

  Vastaa
 20. ann 13.4.2012

  En ole hammaslääkäripelkoinen, mutta pesen samalla tavalla peilin edessä hampaat sähköhammasharjalla, nenä kiinni lasissa. Veljeni kerran kysyi, että mitän ihmettä teen, kun pesin hampaitani :D Tuntuu, etten osaa enää pestä hampaitani jos en saa peilistä seurattua toimenpidettä.

  Mutta, oireilevatko viisaudenhampaasi mitenkään? Minun mielestäni niitä ei nykyään tarvitse poistaa, jos ne eivät oireile. Minullakin on kaksi viisaudenhammasta, mutta koska ne ovat oireettomat, ei niitä poisteta. Lisäksi yksi on kasvanut ”leuan” (?) sisään poikittain, ei siis koskaan ole tullut läpi, mutta kuvista näkyy kun se siellä kellottaa ihan väärinpäin. mutta tämäkin poistetaan vasta, jos se alkaa oirehtimaan. Ihan turhaa hommaa poistattaa oireettomia viisudenhampaita!

  Vastaa
 21. ee 13.4.2012

  Jep täälläkin pelätään hampilääkäriä! Tai no en nyt sanoisi, että pelkään, mutta inhoan syvästi siellä käyntiä. :D Saattaa johtua siitä että ala-asteella alkoi oikomahoidot ja kestivät lukion ekalle asti ja sinä aikana revittiin, porattiin, hiottiin ym. mun hampaita. Lisäksi mulla on ollut yhteensä ainakin kuudet erilaiset raudat, jotkut kiinteinä ja jotkut yö-käyttöisiä. :P Kaiken tämän lisäksi, mulla on kuulemma herkkä hammasluu, mikä tarkoittaa sitä että reikiä tulee vaikka kuinka pitäisin huolta. Ja mähän myöskin pidän huolta harjaus aamuin illoin, käytän hammaslankaa pari kertaa viikossa ja syö ksylitoli pillereitä plus syön aina ruoan jälkeen ksylitoli-purkkaa. Ja silti tulee reikiä. Tähän mennessä on ainakin kaikki alapuremishampaat porattu ja suurin osa ylhäältäkin :S Nyt pitäis varata aika tarkastukseen, joten arvaa uskallanko, kun mulla noi viisaudenhampaatkin pitäis repiä… :D Niin ja olenpa 19-vuotias! :D Että onnea vaan hammaslääkäriin :P

  Vastaa
 22. tiia 13.4.2012

  Minä pelkään hammaslääkäriä! :S pienenä oli raudat ja kamala hammaslääkäri ukko aina sörkkimässä suuta…. traumat varmana jäi. Kohta on kolme vuotta edellisestä käynnistä ja jokapuolelta toitotetaan että pitäis mennä, mutkun ei uskalla… ja kauhistuttaa sekin vielä että kaikki 4 viisaria on puhjennu. Tsemppiä sulle sinne hampilääkäriin menoon :)

  Vastaa
 23. Anna 13.4.2012

  Minä en ole koskaan pelännyt hammaslääkäriä. Ei mulla kyllä ole ollut hampaissa juuri mitään vikaa, ensimmäinen pieni reikä taisi olla ylä-asteikäisenä ja sen jälkeen on muistaakseni paikattu kaksi kertaa.

  Hammaslääkäristä ei kannata tehdä isoa numeroa. Ja koittaa olla tekemättä siitä tätä tiedostamattakaan, lapsi vaistoaa paljon. No, parhaita neuvojia on ne, kellä lapsia ei ole ;).

  Vastaa
 24. Kati 13.4.2012

  Olen aina rakastanut hammaslääkäriä, varsinkin hampaiden poraamista! Minulla on ilmeisesti jonkun sortin hermoston epämuodostuma, koska hampaiden poraaminen ei aiheuta minulle kipua, vaan olo on enemmänkin kuin olisi pilvessä tms :D Ei tosin reikiä ole koskaan ollut kuin kaikkiaan kolme, muttaniillä kokemuksilla kyllä tykkäsin poraamisesta ja hammaskivenpoistosta yms. Se vaan ei ole tuntunut pahalta, saan aina kehuja suorasta hammasrivistöstäni,siitä että ovat valkoiset ja sitten saa tikkarin, ihan aikuisenakin :D Paras osa ehdottomasti!

  Vastaa
 25. Hammaslääkäri 14.4.2012

  Hei,

  kiva lukea hammas-aiheinen postaus, ja mukava kuulla, että pikku-neidin purukalustosta pidetään noin hyvää huolta. Siitä voisi kaikki ottaa mallia :)

  Hammaslääkärielkoon kommentoisin sen verran, että pelosta on hyvä kertoa hoitavalle lääkärille, ja kannattaa hakeutua sellaisen hammaslääkäri vastaanotolle, joka osaa ottaa pelkopotilaan hyvin huomioon.

  Ja pakko kommentoida oireettomien viisureiden poistoon. Viisaudenhampaat voivat olla täysin oireettomat, vaikka ne olisivatkin tulehtuneet. Riippuen hampaan asennosta, poistot on hyvä tehdä 20-25 vuoden iässä, jolloin ne paranevat hyvin, eivätkä ole ehtineet vaurioittaa viereisiä hampaita. Mikäli aihe kiinnostaa, lisää infoa löytyy osoitteessa http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/pecks/hoi50074

  terv. suukirurgiksi erikoistuva Maj-fani

  Vastaa
 26. Miina 14.4.2012

  Kiitos kannustavasta ja mukavasta postauksesta! Kiva että joku kirjoittaa tärkeästä aiheesta noin ”neutraalisti” ja kuitenkin positiivisella otteella ,liian usein hammaslääkäreitä ja muuta hammashoitolahenkilökuntaa haukutaan sadisteiksi yms. Hyvistä hampaista voit kiittää tosiaan vain ja ainoastaan itseäsi, kuten mainitsitkin! Puhtaat hampaat eivät reikiinny. Kiva että Rebekallekin ksylitol-tuotteet maistuvat, aivan mahti juttu että harjaatte aamuin illoin! Pienenä sivuhuomautuksena että täysksylitoli-tuotteet on tutkitusti tehokkaimpia (ksylitolia noin 60%), joten suosittelen hankkimaan niitä. Jenkkien ”perus”purukumeissa on yleensä noin 30% ksylitolia, joten edulliset vaikutukset ksylitolista tulevat syömällä purkkaa tuplamäärä verrattuna täysksylitol-purkkiin. Kannattaa tsekata ksylitolin määrä pussin takaa kaupassa ;) Itse syön Fazerin Xylimaxia sillä se valmistetaan vielä Suomessa :) Hyvää kevään odotusta! terveisin hammasalaa opiskeleva.

  Vastaa
 27. Emppuliisa 14.4.2012

  Tahdon jakaa mun hammaslääkärikokemukset sun kanssasi ja siten ehkä rohkaistakin sua. En käynyt viiteen vuoteen hammaslääkärissä pelon takia. Jouduin kuitenkin viime syksynä hamppulääkärin paikkeille, sillä lohkaisin hampaani. Lääkäri oli erittäin asiantunteva ja rauhoitteli minua ja kertoi kokoajan mitä teki. Koska aikaa jäi, suoritettiin myös hampaiden tarkastus. Reikiä löytyi kuusi (!!!) kappaletta. Myös toinen alaviisureista oli poistettava, sillä se kasvoi vaakasuoraan (jep, todella!!). Paikkausoperaatio myöhemmin samaisella lääkärillä selätti paikkauspelon täysin. Kuitenkin muutama viikko sitten minulta poistettiin viisaudenhammas ja itkin kotona ennen operaatiota peloissani. Aivan turhaan. Operaatio oli lyhyt (ehkä 15 minuuttia) ja puudutus riittävä. Sain tulehduskipulääkereseptin ja homma oli sillä selvä. Ehkä enemmän pitää pelätä jälkioireita kuin itse operaatiota. Pientä raivostuttavaa arkuutta ja kipua oli ensimmäisen päivän jälkeen ja sitä kesti noin neljä päivää. Kylmäpussi (tätä suosittelen todella lämpimästi) tosin vei kivun pois kuten lääkkeetkin. Rohkeasti siis aikaa varaamaan! Kaiken tämän tarinoinnin takana on se, että itse olen pelännyt hammaslääkäriä kuin ruttoa ja varmasti saanut kummoksuvia katseita ku 24- vuotias astelee silmät punaisena nyyhkyttäen hammaslääkärin paikkeille. Kirjoitat niin lämpöä hehkuvaa, persoonallista ja ihanaa blogia, että ota tämä vaikkapa pikkuruisena vastapalveluksena! Ihanaa kevättä koko teidän perheelle! P.S. Veljesi saa sukat pyörimään jaloissa! Toivottavasti liikuskelisi useammin Tampereella! :D

  Vastaa
 28. yurtdisi egitim 16.4.2012

  on tällä sivustolla availible on englanti?

  Vastaa
 29. Laura 16.4.2012

  Heippa!

  Multa poistettiin kerralla kaikki neljä viisaudenhammasta, ja pelkäsin operaatiota ihan hurjasti etukäteen, ja tietysti ihan turhaan :) Mukava hammaslääkärisetä antoi muutamat diapamit rauhoittamaan ja koko homma oli ohi 45 minuutissa! Loppuiilta menikin lääkehöyryissä mutta toipuminen oli ainakin mulla tosi nopea ja kiva kun koko juttu oli kerralla hoidettu, leukalukko ja muut inhottavuudet kun tulee huolimatta siitä montako hammasta otetaan pois :) Mutta kaiken kaikkiaan multa ainakin lähti ton leikkauksen myötä kaikki pelot hammaslääkäreitä kohtaan, perustarkastus on pelottavampaa (tai sitten diapameilla oli osuutta asiaan…). Ja aina auttaa kun sanoo että jännittää, usein ne hampilääkärit kertoo sitten tosi rauhallisesti että mitä milloinkin tekevät, auttaa ainakin mulla todella paljon! :) tsemppiä, oot ihana :)

  Vastaa
 30. Jansku 16.4.2012

  Tänään oli niin kauhea hammaslääkärikokemus, että en usko enään ikinä voivani mennä hamppulääkäriin.

  Muutama päivä sitten lohkesi hammas ihan kunnolla ja tänään sitä sitten paikkailtiin.

  Hammas oli lohjennut niin pahasti että jäljellä oli enään pieni soiro omaa hammasta, ja lääkärin piti paikkaaineella tehdä kokonaan hammasta muistuttava paikka. Puudutus ei ollut purrut, mutta sitä on myöhäistä siinä vaiheessa kertoa kun suu on auki ja täynnä käsiä ja pihtejä, pumpulia ja poria. Ehkä pisteenä iin päällä oli se että hamppulääkärisetä kertoi hammashoitajalle ja työharjoittelijalle että ”nyt on paha, nyt on TOSI paha, mitenköhän nyt saan tän, ei taida onnistua, on vaikeessa paikassa, tää on kyllä todella vaikeeta. Toinen lääkäri ehdotti että hän tulisi jatkamaan, mutta tämä sanoin ”kyllä pärjäävänsä” mutta tää on kyllä nyt pahassa paikassa.

  Kipu oli jotain niin sietämätöntä että sitä ei voi sanoin kuvailla. Itkin, yritin huutaa ja potkin jaloilla tuolia mutta meno vain jatkui.

  Joten tässä on uusi hammaslääkäri kammoinen lisää. :(

  Vastaa
 31. Illuusia 18.4.2012

  Kiitos loistovinkistä! Tuosta hampikarkkikiposta siis :) Meiltä löytyy jopa samanlainen kipposysteemi kaapista :D Tyttö kyllä muistaa aina pyytää pastillin ruoan jälkeen, äiti vaan tuntuu ne aina itse unohtavan. Ja koska myös inhoan hammaslääkäriä yritän nyt tehdä kaikkeni etten joutuisi siellä viettämään yhtään enempää aikaa kuin on pakko. T: 3 viisaudenhampaan leikkaus edessä…yök!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *