Kyllä, sitä me ollaan. Loman tarpeessa todellakin. Tai no, jos multa kysytään, niin oon jokaisen arkiviikon jälkeen valmis lomalle. Joskus välillä vähän ihmetellään, että ”miten sä ehdit?” Niin, siis että miten mä ehdin bloggaamaan arjen lisäksi. Kai sitä vaan ehtii tekemään sellaisia juttuja, mitkä on itselle tärkeitä tai joita haluaa tehdä. En mä silti aina ehdikkään kaikkea, välillä venytän päiviä, vaikka elän jatkuvasti pienessä(?) univajeessa.

Mä kysyin äidiltäni, että miten mun oma mummu aikoinaan ”ehti tekemään kaiken”? Hänellä oli kuitenkin 7 lasta huolehdittavana. Eipäs silloin meikattu, tuijoteltu puhelinta/telkkaria/tietskaria tms. yhtään minuuttia ei kulunut miettiessä, että ”mitäs mä tänään pukisin lapsille tai itselleni”. Se oli silloin toisenlaista, nykyään pitää olla vaikka ja mitä. Välillä tuntuu, että kaiken pitää olla liiankin täydellistä ja ahdistaa kun ei pystykään kaikeen. Tulee ns. paineita. Ennen vanhaan ei ollut edes sitä puhelinta, jolla olis voinut kilauttaa kamulle ja rutista, että ”mä en jaksa.” Äiti kertoi, että 7 päivää viikossa syötiin kuoriperunoita ja ruskeaa kastiketta. Oli yhdet talvivaatteet ja yhdet kesävaatteet. Kerrasto vaihdettiin kerran viikossa, kun saunottiin. Ei varmaan ollut käsitettä välikausivaatteet, ei tosiaan. Apua, montakohan syystakkia minä omistan, en uskalla edes ajatella. Onneksi ihan kohta voin unohtaa puhelimen, telkkarin ja koneen tuijottamisen ja keskittyä olemaan enemmän läsnä. Tuijotetaan sitten vaikka mielummin nuotiota, luontoa ja toisiamme.

Huomenna me hurautetaan lentskarilla Lappiin ihmettelemään. Tein teille pari juttua valmiiksi ja ehkä kuulette meistä jotain lomaltakin. Pidän mummuni mielessä lomalta paluun jälkeenkin.

 

-M

0 Comments

 1. Sara 18.9.2012

  Et varmaan ylläty, kun sanon että tutulta kuulostaa. Miehen loman kunniaksi vetkuttelin tänään sängyssä extra tunnin ja kun nousin hän kysyi nukuinko jotenkin erityisen huonosti edellisenä yönä? No en. Itseasiassa nukuin aika hyvin (vaavi heräs kahdesti kai vaan), mutta just nyt tuntuu, että voisin vaikka joka päivä nukkua pidempään kuukauden ajan ja silti univaje ei korjaantuisi. (asiaa voisi auttaa, jos menisin ajoissa nukkumaan..). Tarkemmin siinä mietiskelin ja tulin tulokseen, että parin kk:n päästä en taas ole vuoteen nukkunut kokonaista yötä… Toisaalta nuo pikkuvelipallerot kyllä ovat niin ihanaisia, että ehkä tämän kaiken vain jotenkin jaksaa.

  Rentouttavaa lomaa Lapissa :)

  Vastaa
 2. Tarja 18.9.2012

  Kuulostaa tutulta, vaikka omat lapseni ovat jo hitusen isompia kuin sinun (3- ja 5-vuotiaita). Silti monen vuoden katkonaiset unet tuntuvat vieläkin, vaikka lapset pääsääntöisesti nukkuvat yöllä hyvin. Tarvitaan vain pari huonompaa yötä ja olen ihan zombie… Ja sitten menee kaikki huonosti…

  Ja aivan samaa olen itsekin pohtinut, että ehkäpä ne kiireet ja paineet tulevat ihan nykyajan elämänmallista. Tietokone on aikasyöppö ainakin itsellä… Ja paljon tulee pohdittua, että onkohan tarpeellista miettiä niin paljon, että mitä itselle ja lapselle pukisi päälle. Toisaalta en voi asialle mitään: vaatteet on aina olleet minulle ikään kuin harrastus :) Mummosi elämäntyyli kuulostaa juuri siltä, mistä omatkin vanhempani ovat kertoneet. Huolet oli silloin erilaiset. Kunpa sitä muistaisi olla kiitollinen kaikesta mitä on ja jättää ainakin välillä epäolennaiset vähemmälle huomiolle. Stressaisi vähemmän… Helpommin sanottu kuin tehty, mutta toisaalta asian tiedostaminenkin on jo hyvä alku :)

  Ihanaa lomaa teille! <3

  Vastaa
 3. nabao 18.9.2012

  Voi kun tuo teidän vaavi on jo iso poika :)

  Vastaa
  • Maj 19.9.2012

   Joo, mutta se on täysin sylivauvvva. Ei sitten viihdy millään lattialla tai yksikseen, oma vika ;)

   Vastaa
 4. kalamuija 19.9.2012

  Teidan vauva on kasvanut kovasti!

  Ja tervetuloa Lappiin. Taalla sielu ja mieli lepaa;)

  Ottakaahan villaa mukaan.. on luvattu kylmaa.

  Vastaa
  • Maj 19.9.2012

   Viiiillasukatko? :D Meillä on Popin veden ja tullen pitävät puvut lapsille ja fleeceä, pärjätäänkö?

   Vastaa
 5. Maria 19.9.2012

  Näin se menee! Itselleni bloggaaminen ja muiden blogien lukeminen on henkireikä arjen keskellä. Kuten pomoni tuumasi: ”On se helppoa nykyään, kun virtuaalimaailmaan pääsee virkistäytymään ilman, että tarvii laittautua ja lapsia pukea haalareihin.” Mutta paineita ei kannata ottaa, vuodet vierii eteenpäin, teki sitä mitä hyvänsä. Nauttikaa perhelomailusta!

  Vastaa
 6. Mimmu 19.9.2012

  Irtiotto tekee niin hyvää! Mekin tehtiin niin kesällä, ja kyllä lapset nautti! Ne nautti ihan vaan siitä, kun köllöteltiin hotellihuoneessa kaikki samassa sängyssä eikä tehty mitään. Mut oltiin läsnä, luulen että se oli just se juttu. Ei ollut tiskejä ja pyykkejä ja nettiä ja muita kilpailijoita. :)

  Nautinnollista ja rentouttavaa lomaa teille!

  Vastaa
 7. Fanni 19.9.2012

  On se kyllä kummaa kun ei muka kahden kanssa jaksa. En ymmärrä miksi nykyään äidit ovat yleensä niin väsyneitä… Itselläni on viisi lasta (0,1,3,5,7) ja heistähän sitä energiaa saakin! Olen ehdottomasti valmis saamaan lisääkin lapsia. He ovat elämän suola <3

  Vastaa
  • Maj 19.9.2012

   No siihen on varmasti paljon syitä, kaikki vauvat/lapset ovat erilaisia, toiset vie enemmän energiaa, valvovat öisin jne. Itse tunnustan olevani hiukan ylisuorittaja, eli koitan pitää kodin siistinä, itseni siistinä, ehtiä kuntoilemaan, bloggailemaan ja samalla olla paras äiti lapsilleni. Tottakai lapseni ovat minulle maailman tärkein asia. En tiedä miten sinä hoidat kodin ym. asiat, mutta nostan hattua joka tapauksessa, en tiedä miten itse pärjäsin noin ison lapsikatraan kanssa.

   Vastaa
  • PikkuMy 19.9.2012

   Väitätkö tosiaan että et ole ikinä väsynyt tai stressaantunut viiden kanssa yksin? Kyllähän kaiken kanssa pärjää eihän se siitä ole kiinni mutta minusta ainakin on vahvuutta myöntää välillä että aina ei olla huipulla. Oletko sinä Fanni aina huipulla, joka heräämisen kohdalla pirteänä ja aina hymy suin tapahtu mitä vaan? Minua kiinnostaa ihan oikeasti koska itsellä näin ei ole ja on vaan kaksi lasta… Minä ainakin ymmärrän Maj:ta täysin mutta en voi ymmärtää miten toinen äiti ei voi ymmärtää?

   Vastaa
 8. Elena 19.9.2012

  Tuttu tunne vaikkei mulla lapsia olekaan..

  Hauskaa ja rentouttavaa lomaa teille! :)

  Vastaa
 9. PikkuMy 19.9.2012

  Tervetuloa Lappiin! Ihanaa lomaa!

  Vastaa
 10. jippu 19.9.2012

  wow onko sulla KUUSI sisarusta?! siinä onkin ollut hulinaa :)

  Vastaa
 11. Hertta 19.9.2012

  Hei, mistä toi huivi on, ihana!!

  Vastaa
 12. H 19.9.2012

  Heippa!

  Poika on kyllä super suloinen :). Kenkäsi veivät myös mun huomion, näyttää kivoilta! Mistäs ne mahtaa olla?

  Vastaa
 13. laura 20.9.2012

  munkin äidillä on kuusi sisarusta ja joskus tulee kyllä mietittyä, että miten mummi pystyi hoitamaan yksin (pappa kuoli äitini ollessa 7v.) hoitamaan koko lapsikatraan ja sen lisäksi vielä lehmät!

  Vastaa
 14. Ajanhallinta, priorisointi, organisointi... 20.9.2012

  …Ja mitä näitä nyt on :D Mä en muuten ymmärrä sitä, että yhden ja kahden lapsen äidit valittavat kiirettä -ja ovat kaiken huipuksi valittaessaan vielä päivät kotona! Ja automaattisesti ajattelevat, että niiden perheiden, joissa äiti käy töissä) kodit ovat sotkuisia ja perheen äiti ei pidä huolta itsestään… sori Maj, mutta sun kommenteista suorastaan huokuu tämä ajatus :D

  No, mulla on kolme lasta, (9-, 7- ja 5-vuotiaat), työskentelen 8 tuntia päivässä, opiskelen korkeakoulututkintoa (2. vuosi menossa ja aikataulussa ollaan), ehdin käydä lenkillä ja salilla, olla perheen kanssa, pitää kodin siistinä, meikkaan, käyn kampaajalla, tapaan ystäviä (joskaan en ihan niin usein kuin ennen), blokkaan, lapsilla on puhtaat vaatteet joka päivä ja joka päivä teen myös ruoan, jonka syömme aina yhdessä. Annan mielelläni vinkkejä, joilla ajan saa riittämään -onhan meillä kaikilla se 24 tuntia vuorokaudessa.

  Ajanhallinta, organisointi, priorisointi, omien ja perheen rajojen tunteminen… jos näitä ei hallitse, niin en yhtään ihmettele, että on kiire ja väsyttää. Voiskohan tällaisen ”kiireen” omaava ihminen aloittaa sen oman päivänsä siivouksen vaikka karsimalla omaa nettiaikaansa ja shoppailujen perässä juoksemista…? ;)

  Vastaa
  • Maj 20.9.2012

   Aika raskas. Mä luulen, että sä taidat olla se Super-Marjo ja mitä näitä nyt oli. PS.En oleta mitään, suorastaan nostan hattua töissäkäyville suurperheen äideille. PPS. 6kktta on vähän eri kuin tuo 5-vuotta. Paitsi jos 5-vuotias ei hetkeäkään viihdy yksin ja herää öisin vielä useita kertoja.

   Vastaa
   • AP 21.9.2012

    No en todellakaan ole :D Olen kyllä väsynyt siinä missä muutkin, mutta en tuhlaa aikaani pikkuasioista valittamiseen. Elämäntilanteeni on oma valintani (kuten oma elämäntilanteesi on sinun valintasi), joten miksi ihmeessä valittaisin? Aika aikaansa kutakin, eikä tämä kiire kauaa kestä, muutaman vuoden vain.

    Ole onnellinen terveistä lapsistasi ja kivasta kodistasi. Valita sitten vasta, kun aihetta on.

    Hauskaa lomailua!

    PS. Joku sulle on joskus sitä sanonutkin täällä, että hyökkäys ei ole paras puolustus ;)

    Vastaa
 15. Paula 20.9.2012

  Ihanaa ja rentoa lomaa teille! Nauttikaa kauniista Lapista ja toistenne seurasta. :)

  Vastaa
 16. M 20.9.2012

  Heh, ihan hölmöö kun toiset alkaa morkkaamaan toista. Kertoo siitä, että haluavat kruunuaan kiillottaa. Mulla lapset 7- ja 4-vuotiaita, käyn töissä, hoidan kotia, huomioin lapsia, miestä, perhettä, kavereita, hoidan sairaan äitini asioita ja olen aina välillä ihan poikki. :D Kaikki on, vaikka olisivat yksin omassa yksiössään :D Ja siitä saa valittaa ja pitää valittaa, koska oikeasti Super-ihmisiä ei ole olemassakaan.

  Ja sitten se, miten ennen on pärjätty, se on johtunut siitä, että isommat sisarukset on auttaneet, talossa on ollut piikoja tai isovanhempia yms. jotka ovat auttaneet. Nykyään näin ei ole, lasten ainakin toivottavasti annetaan kasvaa lapsina, isovanhemmat asuvat harmillisesti usein muualla tai heillä ei ole aikaa ja harvalla on varaa palkata kokoaikaista hoitajaa kotiin, työehtosopimukset ovat nääs 50:ssä vuodessa päässeet vähän muuttumaan ;)

  Ja onhan se aika käytetty tosin ihan eritavalla, aikaisin ollaan menty nukkumaan ja aamulla aikaisin noustu. Nykyään sähköt, hyvät valaisimet yms sallivat sen, että kukumme yöt pitkät hereillä. Työt ollaan tehty päivän aikana ja sitä mitä ei keretty, se jätetty huomiselle.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *