pipot1 pipot2 pipot3Meidän perheen päänuppeja ei paljon palele, jos se pipojen määrästä riippuu. En jaksanut kaivaa edes kaikkia jemmapaikkoja myöten, mutta sain saldoksi 26 lasten pipoa ja 40 aikuisten pipoa.

Keräsin ja laskin pipot, koska a) halusin herätellä rakasta himohamstraaja aviomiestäni ymmärtämään, että meillä on jo tarpeeksi pipoja, uuden pipon ostaminen olisi silkkaa hulluutta. Jos joku aivan vastustamaton pipo tulee vastaan, niin ainakin vanhoista tulisi päästä eroon (eikä roskakori ole vaihtoehto) ennen kuin voin antaa muutolupaa yhdellekään uudelle. Niin ja se b) siivoan ja organisoin paremmin samalla kaaoksessa olevat eteisen kaapit.

Vakavasti ottaen, en ole yhtään miestäni parempi. Liian usein tulee haluttua kaikenlaista uutta materiaa, mikä ei todellakaan ole perusteltua. Ehkä tässä samalla herättelen myös itseänikin siis. Nykyään ihmiset eivät enää osta vaatteita tms. muita tavaroita ei siksi, että niitä todella tarvittaisiin vaan enemmänkin vaihtelunhalun ja uutuuden viehätyksen takia, ehkä? Kuulostaako tutulta? Vaikka en ostaisi viiteen vuoteen yhtäkään vaatekappaletta, kenkää tai asustetta niin ihan varmasti pärjäisin vanhoilla loistavasti, kärsimättä siitä yhtään. Lapset toki kasvavat ulos vaatteistaan ja heille on pakko hankkia vähän väliä uusia, isompia vaatteita. Meillä kierrätetään kuitenkin kaikki vaatteet, ne menevät tutuille, kirpputorille ja osa lahjoitetaan keräyksiin, mitään kelvollista en voisi heittää roskakoriin. Ahdistun pelkästä ajatuksestakin.

Nyt alan käymään pipoja läpi, pieneksi jääneet lähtevät kiertoon, ohuemmat varastoon, päivittäin käytössä olevat kaappiin, harvemmin käytetyt yläkaappiin – ja osa niistä sopivistakin joutaa pois, mutta siitä pitänee ensin vähän keskustella itse hamsterin kanssa, etten ajaudu hankaluuksiin ;)

-Maj

 

 

 

0 Comments

 1. Juuli 14.11.2014

  Itelle iski muutama vuosi sitten ostoshysteria-ahistus. Rupes tosissaan ärsyttään oma ja muitten järjetön ”turhan” tavaran osto. Osti, ku oli halpaa, ihanaa jne..syitä aina löyty. Kuitenki erityisesti muuttopuuhissa sen alko tajuaan, kuin raivostuttavaa on ku kaapit on täynnä käyttämätöntä tavaraa. Pistin stopin ostelulle ja raakasti tavarat kiertoon, mitä en käyttäny. Nykyään mulle ei tuu mitään mainoksia, etukuponkeja, en lähe ale-päiville ym. Ja oikeesti nyt tajuaa kuin paljo rahaa säästyy! Nyt voin tehä esim. ihania lomamatkoja kaikella niillä rahoilla. Oon niin tyytyväinen tähän omaan ”elämänmuutokseen” :)

  Vastaa
 2. maami 14.11.2014

  No huh huh! Täytyy sanoa että jos puhutaan ja arvostellaan miten paljon suurperhe kuluttaa (luontoa, vaatemäärissä yms) moninkertaiseti pieniin perheisiin verrattuna, niin pipomäärissä ainakin jäädään kakkoseksi. Vaikka meitä on tusina+ verran sakkia :o

  Vastaa
 3. Sofia 14.11.2014

  Vanhoja rikkinäisiä vaatteita EI kannata heittää roskiin, vaan ne kannattaa kierrättää. Esimerkiksi Name It, GinaTri. ja H&M ottavat vastaan käytettyjä/rikkinäisiä vaatteita ja kodintekstiilejä ja toimittavat ne asianmukaisesti joko jatkokäyttöön vähävaraisille tai uusiokäyttöön materiaaleiksi.

  Vastaa
 4. Arja 14.11.2014

  40 PIPOA?? :D Mulla on 2. :D

  Vastaa
 5. Suvi 14.11.2014

  Laitoin itseni tässä taannoin loppuvuodeksi ostolakkoon,mikä nyt oli sikäli ehkä liiankin helppoa sillä kolmannen lapsen laskettuaika on parin viikon päästä niin luonnollisestikin ostelu olisi raskaana jäänyt. Mutta ahdistuin juurikin tuosta tavaramäärästä mikä meilläkin on, varmaan samanverran pipoja ehkä vielä enemmän lippiksiä…On kyllä tehnyt ajatuksillekin hyvää olla ostamatta ja kuten tuo ensimmäinen kommentoija mainitsi niin rahaa säästyy=)

  Vastaa
 6. lola 14.11.2014

  PipoHolismi :D

  Vastaa
 7. Elena 15.11.2014

  Hupsista, aikamoinen kasa :D Mutta noillahan saa siis tosi paljon vaihtelua kaikkien asuihin. Itse hamstrasin yhdessä vaiheessa kaulahuiveja, mutta nyt suurin osa niistä on päässyt kierrätykseen, en vain millään käyttänyt niitä kaikkia vaan pari kolme kappaletta nousivat aina suosikeksi asuja valitessa, joten säästin ne :D

  Vastaa
 8. Petu 15.11.2014

  Meille voit huoletta kotiuttaa muutaman ;)

  Vastaa
 9. Nitta 15.11.2014

  Toinen hamsteri/holisti ilmottautuu. Ihan liikaa löytyy meiltäkin ja yhden lapsen vaatteilla voisin varmaankin vatettaa ainakin hänen luokkansa ja varmaan rinnakkaisluokankin lapsoset. Kärsin tästä, mutta en meinaa saada asia korjattua. Mies pistää omansa rankalla kädellä kiertoon, mutta mä en saa omiani karsittua vaikka olisin varmasti onnellisempi ilman noita vaate-, kenkä- ja laukkuvuoriani.

  Vastaa
 10. Halina 19.11.2014

  Tää on musta mielenkiintoinen aihe, siis tarpeettoman tavaran osto. Tarpeettomalla tarkoitan asioita, joita ei tarvitse tai käytä:). Itse olen pohtinut asiaa lähinnä omalla kohdalla, mutta nykyään monilla ihmisillä on tavaraa niin paljon yli oman tarpeen, että se on kai yleinen ongelma. Osalla ihmisistä taas ongelmanahan on puute.:/

  Heräsin itse omaan hamstraukseeni vuosi sitten muuton yhteydessä. Laitoin kierrätykseen 3 jätesäkillistä vaatteita. En ole sen jälkeen ostanut kuin alle 10 vaatetta. Laitoin pari viikkoa sitten pois 2muovipussia lisää vaatteita ja laatikon kenkiä. Samaa olen tehnyt myös tavaroille. Ahdisti jotenkin kun oli niin paljon kaikkea. Edelleenkään ei ole puutetta vaatteista, vaikka olen lähinnä pistänyt niitä pois.

  Heräsin jotenkin siinä vaiheessa kun tajusin, että en ollut pessyt kuukauteen pyykkiä ja silti vaatteet riittävät. Tajusin samalla, että jotain vaatetta en ole oikeasti käyttänyt edes 2 vuoteen. Toteutin siis, jos ei ole vuoteen ollut päällä- ei tarvitse-periaatetta ja se toimi hyvin!:) kartoitin myös samalla OIKEAT tarpeeni, en mielitekotarpeeni, ja yllätyin.

  Minun tarpeekseni paljastui suurimmaksi osaksi yhteensopivat ja erilailla yhdisteltävät arkivaatteet sekä urheiluvaatteet. Ulkovaatteita minulla on aina ollut jopa liian niukasti:). Turhimmat hamstraukset elämäntyylissäni olivat mekot, juhlapaidat, juhlakengät ja ns. Miljoonat ”kotivaatteet”, joita ei raaskinu heittää, mutta ei kehdannu käyttää muuallakaan:D

  Itse luin mielenkiintoisen uutisen myös kierrättämisen varjopuolista. Että onko se hyvä syy kuluttaa ja ostaa uutta, kun edelliset tavarathan voi aina kierrättää? Todellisuudessa edes kaikki kirpputorit yms. Ei pysty ottamaan kaikkea sitä ylimääräistä tavaraa itselleen minkä ihmiset ovat kierrättäneet ja lopulta tavarat mitä kukaan ei halua, poltetaan. Ja sitten voi taas ostaa lisää ja kierrättää. Minusta se on mielenkiintoinen ajatus että kierrättäminen auttaa huonossa omassatunnossa kulutuksen suhteen, vaikka itse kannatankin kierrättämistä!:) en kuitenkaan halua ostaa enää tavaraa sillä lähtökohdalla että tiedän hankkiutuvani siitä eroon jossain vaiheessa.

  Nykyään yritän harkita mitä ihan oikeasti tarvitsen ja vaikka maksan mielummin enemmän juuri täydellisistö farkuista, jotka kestävät aikaa, kuin ostan 40e halpisversioita, joita joudun ostamaan monet vuodessa kun löystyy, hajoaa, värit lähtee yms.

  Anteeksi tuli kauheen pitkä pohdinta! Ihana blogi sulla<3

  Ps. Voisitko lahjoittaa pipoja esim. Vähävaraisille perheille? Nyt on menossa monessa paikassa joulukeräykset. Esim Jouluapua-facebook sivusto tai kirkon keräykset tukee vähävaraisten perheiden joulua mm. Vaatelahjoituksien avulla!:) kunhan vaatteethyväkuntoisia!:)

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *