Jos luit otsikon ja totesit, että voi m i t e n tylsä aihe, niin suosittelen heti skippaamaan tämän jutun. Aion seuraavaksi todellakin vaan kertoa, että miten ja millä pesen pyykkini. Tämä ei ole kampanjapostaus, pesuaineet ei ole blogin kautta saatuja – vaan kirjoitan tämän usemmankin lukijan toiveesta, terkkuja vaan, ilmeisesti jaamme yhteisen intohimon?

 

pyykkihuolto1Pyykin peseminen, ripustaminen, viikkaaminen tai silittäminen eivät kuulu minun inhokkikotihommiin. Enemmänkin inhoa pölyjen pyyhkimistä tai jotain muuta hidasta hommaa, ruuanlaittoa tai tiskausta (edes kattilan), yök. Haaveilen luonnollisestikin siis omasta kodinhoitohuoneesta, melkein enemmän kuin saunasta, uskokaa pois.

 

pyykkihuolto2Tällä hetkellä meillä on pyykinpesuaineena Arielin pesutyynyt kirjopyykille sekä Arielin nestemäinen pesuaine valkoiselle pyykille. Mustalle pyykille en käytä erikseen mitään omaa pesuainetta ja huuhteluainetta en käytä ollenkaan. Meidän perheestä ei kukaan ole allerginen tms. joten voin käytää hajusteellisia pesuaineita.

 

pyykkihuolto3Pesutyynyt on tosi helppoja käyttää, kun pesuainetta ei tarvitse erikseen mittailla, yksi tabletti riittää pesemään koneelliseen pyykkiä.

 

 

pyykkihuolto4Tsekkaan vaatteista pesulaput tarkasti ja noudatan niitä, toki muutamia poikkeuksiakin on esim. jos Miikan perus t-paidoissa on ohjeen mukainen pesu 30-asteessa, niin ne pesen ne siitäkin huolimatta neljäänkymppiin, eikä niille mitään ole tapahtunut. Kuviolliset tms. paidat käännän nurinpäin ennen koneeseen heittämistä ja pesen erikseen valkoiset, mustat ja harmaat. Yleensä pesen punaiset keskenään ja keltaisen pyykin kanssa olen erityisen tarkka myös, esim. keltainen college menee helposti likaisen näköiseksi, jos siihen tarttuu muusta pyykistä vähänkään väriä.

Käytän pykkikoneen silkkipesu- ja käsinpesuohjelmaa aina tarvittaessa. Lakanat pesen 60-asteessa, jos ne sen kestävät. Joskus laitan valkoisten pyyhkeiden mukaan esim. kloriittia, jos niissä on pinttyneitä tahroja.

Jos vaatteissa ei ole mitään suurempia tahroja, niin käytän noin tunnin mittaista pikapesuohjelmaa – aika hyvin se on lastenkin kamppeet puhdistanut, vaikka niissä vähän olisi ruokatahraa tms. ollutkin.

 

pyykkihuolto5Meillä ei ole kuivausrumpua, joten kaikki pyykki ripustetaan telineelle, kesällä vien telineen partsille ja lakanat ulos isolle narulle, mutta talvella ei ole paljoa vaihtoehtoja. Silitän myös suurimman osan vaatteista ohjeen mukaan, ihan perus t-paidatkin, jos vain aika siihen riittää.

 

pyykkihuolto6Oikealla punainen paholaiseni, OBH Nordic -merkkinen höyrysilitysrauta, joka on aika kovassa käytössä meillä. Teippirullalla poistan vaatteista hiukset tms. nukkaa ennen silittämistä, jos se on tarpeen.

Eipä tässä varmaan tullut mitään sen kummempia kikkakolmosia :) Jos teillä on mielessä hyviä niksejä tai vinkkejä pyykinpesuun, niin jakakaa ihmeessä ne kommenttiboksin puolella.

-Maj

0 Comments

 1. Tuumummi 1.2.2015

  Mustavalkoisille tai muuten voimakkaille värieroille vaatteissa iso apu on värinkeräysliinoista. Olen käyttänyt dr.Beckmann-merkkisiä. Ne imevät itseensä irtovärin ja -lian ja vaaleat värit pysyvät kirkkaina, vaikka vaatteissa olisi tummia raitoja tms.
  Ja sille valkopyykille loistava aine on Vanish Oxi Action Chrystal white, jota laitetaan pesujauhelokeroon normaalipesuaineen lisäksi. Sillä irtosivat hääpaikan juhlapöytäliinoista jopa öljyiset tomaattikastike- ja punaviinitahrat! Olen käyttänyt sitä väriä kirkastamaan silloinkin, kun näkyviä tahroja ei ole. Pyykinpesu on minustakin kotihommista kaikkein mukavin!

  Vastaa
 2. Satu 1.2.2015

  Minä pesen suurimman osan pyykeistä kuudessakympissä. Hyvin kestää lähes kaikki, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Sellainen suositus on esim urheiluvaatteille, vaikka pesuohje muuta sanoisikin. Hiki ei lähde vaatteesta kunnolla aiemmissa lämpötiloissa.

  Vastaa
  • PYYKKÄRIMIES 19.1.2016

   Minä pesen kanssa pyykit vähintään kuudessakympissä! Lakanat ja pyyheet sekä tyynyliinat yleensä n 90 asteessa. Nuo aste luvut ei ole nin tarkkoja koska pesen pyykit puslsaattorikoneella! Pidän pyykin pesusta anhalla pulsaattoripesukoneella

   Vastaa
 3. Halina 1.2.2015

  Hih alkoi naurattaa oma pyykkihuolto kun itse erottelen pyykit suunnilleen mustat/muut tummat, värilliset ja valkoiset ja välillä pesen tummat ja värilliset yhdessäkin :D tosin mulla on aika paljon 40 kuumuudessa ja pistän sitten telineeseen roikkumaan. En käytä hoitoaineita tai silitä koskaan mitäön:)

  Vastaa
 4. Halina 1.2.2015

  Hups lause jäi uupumaan välistä, siis mulla on aika paljon kirpputorilta ostettuja/ pitkään käytettyjä vaatteita eli ehkä ei päästä enää nii paljon väriä:)

  Vastaa
 5. Inkkarit 1.2.2015

  Mikä voisi olla parempi tuoksu, ulkona kuvanut pyykki kun sen silittää.

  Vastaa
 6. Piia 1.2.2015

  Mäpäs käytän tilanteen hyväkseni jos joku pyykkitietäjä sattuu paikalle :D Eli siis just toi ylempänäkin hehkutettu Vanish, voiko sitä käyttää semmoseen pyykkiin missä vaan osa on valkoista vai valkaiseeko se sitten koko vaatteen? Eli esim. mustavalkoraidallinen paita, josta haluais saada valkoset raidat taas kunnolla valkosiksi?

  Vastaa
  • Mari 1.2.2015

   Mun mielestä voi käyttää juurikin noin! Ja jossain neuvottiin nimenomaan pesemään esim. mustavalkoraidalliset valkopyykissä.

   Vastaa
 7. Roxy=) 2.2.2015

  Värinkeräysliinaa suosittelen minäkin.

  Vastaa
 8. Lila Syren 2.2.2015

  Mä inhoon pyykinpesua ja varsinkin ripustamista ja viikkailua, mutta jotenkin tätä postausta oli silti hirveen kiva lukea:D Joo, samat lajittelut on meilläkin ja nykyään pesen myös miehen pyykit, kun se heittäis vaan mustat ja valkoiset samaan ja nyt Jaakon KAIKKI valkoiset t-paidat on harmaita. (Ja harmaita paitoja sillä on muutenkin liikaa..)

  Vastaa
  • PYYKKÄRIMIES 19.1.2016

   Itse miehenä taasen pidän paljon tuosta pyykinpesusta! Pidän kun on paljon pestäviä vaateita kerralla! Pesen pyykit VANHALLA pulsaattori pesukonella pidän tallaisesta pyykinpesusta

   Vastaa
 9. Annu 2.2.2015

  Jee, pyykinpesua! Nautin siitä jostain syystä :) ehkä siinä viehättää se että tulee nopeasti puhdasta, eikä vaadi itseltä paljoa ;)
  vinkkaampa pakkaskuivauksesta! Minä kuivaan pyykkejä ulkona vuoden ympäri. Syksyn ja kevään kosteassa ilmassa pyykeistä tulee raikkaita, mutta eivät kuivu ulkona. Joten annan märkien pyykkien tuulettua ulkona ja siirrän ne sisällä kuivumaan. Pyykeistä tulee näin ihanan pehmeitä ja raikkaita. Talvella mikään ei ole niin ihanaa kuin laittaa pyykit ulos pakkaseen ja siirtää kohmeiset pyykit sisällä sulamaan, näin pyykit kuivuu yllättävän nopeasti! Suosittelen kokeilemaan! Semmoisia vaatteita joissa on ”painettu/liimattu” kuva niin ei kannata laittaa pakkaseen, kuva saattaa irtoilla.
  Rakastan raikkaita ja puhtaita pyykkejä!

  Vastaa
  • ARI 14.1.2016

   ITSE PIDÄN MIHENÄ PYYKINPESUSTA JOSTAIN SYYSTÄ! TYKKÄÄN PYYKINPESUSTA VANHANAIKAISELLA PULSAATTORIPESUKONEELLA SIINÄ ON JOKIN MINUSTA JOKIN VIEHÄTYS! PEEN KAIKKI PYYKIT PULSAATTORIKONEELLA! JOSKUS PYYDÄ ÄIDILTÄKINPYYKKIÄ KUN OLEN MENOSSA PYYILLE! PIDÄ ERITYISESTI LAKANAPYYKISTÄ! HARVA VARMAAN NYKYPÄIVÄNÄ PESEE PYYKIÄ PULSAATTORIKONEELLA EI MINULLAKAAN PAKKO OLE MUTTA KUNTYKKÄÄN SIITÄ HOMMASTA! MYÖS TYKKÄÄN RIPUSTAA PYYKIT NARULLE KUIVUMAAN! TUOTA TÄYTYY ULOKUIVAUSTA TALVELLA KOIKEIILA1 KOILLA

   Vastaa
 10. piupali 2.2.2015

  Värinkeräysliinat! Ihan ykkösiä. Niiden ansiosta mulla on enää kolme pyykkikategoriaa: tumma/vaalea/muu. Ja toisinaan ihan pelkästään kahteen ryhmään, tummat ja vaaleat. Elämä helpottunut ja pyykki pysyy hyvänä!

  Vastaa
  • Johanna 4.2.2015

   Sama täällä, värinkeräysliinat pitävät vaatteiden värit kirkkaina ja ei tarvitse pestä niin monessa eri värikategoriassa pyykkejä. Musta/valkoraidallisille vaatteille liinat ovat todellinen pelastus, ei värjäydy valkoiset osat tummiksi :)

   Vastaa
 11. Riikka 2.2.2015

  Moi. Mun lemppariaihe :D Suosittelen valkopyykille olaa erillistä pesuainetta. Jos ne pesee värillisten vaatteiden pesuaineella, niin valkoinen ei ole kauaa valkoinen. Erisanin white jauhe on ykkönen ja sekaan mitallinen vanishin whitea. Olen tuskallisen tarkka pyykkiasioissa :D

  Vastaa
  • Maj 2.2.2015

   Mäkin käytän valkopyykille erillistä pesuainetta, toimii :)

   Vastaa
 12. Anniina 2.2.2015

  hups, nyt alkoi hävettää oma pyykinpesu, vaikka mullakin se on kotihommista vähiten inhokki :-D en vaan tajua miten niitä koneellisia tulee niin monta, että voi erotella punaiset, keltaiset, harmaat jne… vai peseekö ihmiset vajaita koneellisia sitten? mä en aina pese edes valkoisia erikseen, yleensä vaan alusvaatteet, pyyhkeet yms kuudessakympissä ja muut vaatteet neljässäkympissä!

  Vastaa
  • Maj 2.2.2015

   Kahdella alle 5-vuotiaalla tulee aika kivasti tuota likapyykkiä, siihen perusjuttujen lisäksi aktiivisesti urheilevan miehen (ja mun) treenikamat ni onhan siinä pestävää :D Meillä käy vielä aika usein yövieraita, joten lakanoita ja pyyhkeitäkin pyöritellään koneessa aika usein :D

   Vastaa
 13. Jenna 2.2.2015

  Kun käyttää hyvää huuhteluainetta niin hyvin harvoin on sillon käyttöä silitysraudalle! :D Vaatteista tulee ihanan pehmeitä ja sileitä.
  Maison Belle tai Lilly´s eco clean ainakin hyväksi havaittuja!

  Vastaa
 14. Ulpu 2.2.2015

  Jännä miten toisten pyykkihuolto voi kiinnostaa, tällaisia on kiva lukea. :) Mä tykkään kyllä pestä (ja tsekkailla erilaisia pesuaineita kaupassa), mutta ripustaminen ja viikkaaminen on useimmiten aika vastenmielistä, silittämisestä puhumattakaan. Meillä ei siis siitetä mitään, paitsi jotain verhoja, paitapuseroita jne. Mä oon aika herkka hajusteilla ja muistaakseni esim. just Ariel on ihan nou nou tuoksultaan… En tiedä sit tuoksuusko nuo pesutyynyt erilaiselle, voisikin kokeilla vaihteeksi. Viime aikoina oon käyttänyt Lidlin pyykinpesuaineita ja sitä ennen oli joku laitoskäyttöönkin tarkoitettu, jonka ostin nappulajoukkuetta tukeakseni.

  Vastaa
 15. Viivi 3.2.2015

  Hah, pitäisköhän vähän itekin tsempata. Pesen vaaleat ja tummat jaottelulla ja lähes aina lämpötila on 50c. :D 60c lakanoille/pyyhkeille/miehen työvaatteille…

  Vastaa
 16. Sumu 3.2.2015

  Hauska aihe! Meillä kahden aikuisen taloudessa pestään pyykkiä yleensä kaksi kertaa viikossa. Lakanat ja pyyhkeet pesen kuudessakympissä, kirjopyykin neljässäkympissä ja joitain satunnaisia vaatteita kolmessakympissä, käsinpesuohjelmalla tai villaohjelmalla. Raitapaitoja kerään yleensä viikon ja pesen ne sitten yhdessä erillään muusta pyykistä. Valkopyykkiä meillä ei tule lakanoiden ja pyyhkeiden lisäksi joka viikko ollenkaan.

  Se on kyllä myönnettävä, että vajaitakin koneita pyörii esim. just noiden raitapaitojen osalta, mutta ei sitä oikein pysty kiertämäänkään. Harmitti niin paljon, ku pilasin esim. Marimekon mustavalkoisen pallotunikan muun pyykin joukossa. Valkoinen muuttui likaisen väriseksi. Pesukoneessa on onneksi käteviä 30 min ja 45 min ohjelmia näitä varten, mutta en tiedä säästyykö siinä kuitenkaan vettä verrattuna täyspitkään pesuun.

  Kuivaan lakanapyykin koneessa, vaatteiden osalta sama meininki kuin teillä. Iso peukku silitykselle! Nauttisin itsekin sileämmistä vaatteista, mutta siitä luistan ensimmäisenä.

  Vastaa
  • pyykkärimies 23.1.2016

   Itse tykkään paljon pyykin pesusta vanhanaikaisella pulsaattori pesukoneella! Lakanat ja tyynyt liinat ja pyyhkeet pesen yleensä noin 90 asteessa! Pidän kun on erilaisia pyykkejä paljon pestävänä kerralla! Ensi viikolla olisi tarkoitus pestä taasen kasa pyykkiä mökillä pulsaattoripesukoneella! Pyykin pesun on minusta mukavaa puuhailua pulsaattoripesukoneellakin! Kyllä tälläkin puhdasta tulle! Onhan se aikaa vievää ! Harva viitsii pyykätä pulsaattorikoneella nykypäivänä!

   Vastaa
 17. Satunnainen 4.2.2015

  Jee, pyykkäystä! Meillä pestään punaiset aina omissa koneellisissa tai korkeintaan mustien kaverina, ne kun värjäävät helposti. Valkoiset erillään, mustat erillään, lakanat ja pyyhkeet 60:ssä. Pyykkiä tulee 5 hengeltä niin älyttömästi, että aina kone laulaa… ja kuivausrumpua ei ole, pitäisi varmaan avata oma säästötili sille… Missä ovat kirkkaat ja kauniit pyykinkuivatuspäivät? Tule jo kesä ja aurinko!

  Kun vaan kerkiäisi silittelemään! Mankelistakin haaveilen. Mutta silitys on se ensimmäinen homma, josta luistan. Kaikki kulkevat siis enemmän tai vähemmän ryppyisissä, mutta aina puhtaissa vaatteissa. :D

  Vastaa
 18. Johanna 4.2.2015

  Sellainen kysymys teille toisille pyykkiexperteille :) , että osaako kukaan kertoa, että miten saan vaaleanlilasta lakanasta mustan permanenttitussin pois, ilman, että lakanasta lähtee väri? Olen kokeillut sappisaippuaa, joka yleensä poistaa lähes kaikki mahdolliset tahrat vaatteista, etikkaa sekä nestemäistä Omoa suoraan tahraan ja antanut vaikuttaa. Harmittaa, kun sain joululahjaksi sen lakanan, joka on vielä puuvillasatiinia ja tyttö heti sotki sen piirtämällä ohueen paperiin lakanan päällä, jolloin väri meni läpi lakanaan :(
  Käyttääkö kukaan teistä mankelia vuodevaatteisiin? Minä ihan toivoin mankelia joululahjaksi silloiselta mieheltäni :D . Lakanat sekä pussilakanat ovat niin sileitä ja pehmoisia mankeloinnin jälkeen. Vievät myös kaapissa vähemmän tilaa :)

  Vastaa
 19. ari 14.1.2016

  Itse kanssa miehenä pidän pyykinpesusta paljon! Pesen pyykit pulsaattoripesukoneella pidän sillä pesemisestä nykypäivänäkin! Käytän yleensä pesuaineena nestemäistä bioluvia! Tykkään ripustaa pyykit ulos narulle kuivumaan! Yleensä pesen 2-3 kertaa kuussa näin talvisin tulee pestyä yleensä kerrankuussa!! Pidä myös silittämisestä ja mankeloinista! Joskus pydän äidiltäkin pyykkiä kun olen menossa pyykille! Tykkään pestä tällä tavoin pyykiä!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *