Ulkona ei todellakaan ole mikään aurinkoisen keväinen lenkkarikeli, ikävä kyllä. Saattaapi kuitenkin olla, että innokkaat sneakertytöt ja pojat ovat kahlanneet tuolla sohjossa lempparikengät jalassa – ja nyt ne menokkaat saattavat olla puhdistusta vailla? Meidän kenkäkaapista ainakin löytyy yhdet jos toisetkin likaiset lenkkarit. Miikalta etenkin, sillä hän käyttää Niken kenkiänsä ympäri vuoden, satoi tai paistoi :D

Pikkuveljeni toi Seinäjoelta tullessaan kenkien puhdistukseen tarkoitettua Jason Markk-merkkistä ”ihme”ainetta. Lähdettiin testailemaan huviksemme tätä puhdistuainetta, joka käy kaikille pinnoille (nahka, nubuk, pintanahka, kangas).

shoecleaner1

Tuoteessa ei pitäisi olla mitään haitallisia kemikaaleja,  aineosat ovat 98% luonnollisia. Karkille tuoksuvassa puhdistusaineessa on mm. kookoksesta peräisin olevia saippuoita ja jojoba-öljyä!?

shoecleaner jason mark

Pakkauksessa oli mukana myös harja. Veljeni osti setin Manual-nimisestä putiikista, Seinäjoelta.

kengät puhtaaksi

Ensin harja kastetaan veteen, jonka jälkeen nestemäistä ainetta levitetään pieni määrä harjaan – ja harja dipataan veteen vielä uudelleen.

puhdistuaine kengille

Sitten harjaamaan kenkiä! Tuote vaahtoaa runsaasti. Harjauksen jälkeen kengät pyyhkäistään kuivaksi esim. pyyhkeellä, me käytettiin talouspaperia. Tarvittaessa harjaussession voi toistaa kunnes tulee tarpeeksi puhdasta. Lopuksi kenkien annetaan rauhassa kuivua.

kenkien puhdistusaine

Otetiin testipuhdistukseen parit tosi vanhat ja likaiset kengät ja kahdet uudemmat kengät, jotka kaipasivat kuitenkin jo freesausta. OMG, katsokaa nyt noita vasemman puoleisia kenkiä, huh.

leather cleaner

Kartoitin omia jemmojani ja sieltäkin löytyi pari erilaista nahalle tarkoitettua suoja- ja kiilloitusainetta. Woly-merkkinen mokan ja nupukin värillinen (musta) hoito- ja kyllästeaine on aivan ehdoton, se on pelastanut monet mokkakenkäni.

nike air max

Tässä meikäläisen viisi vuotta(!!) vanhat Air Maxit. Kengillä on kävelty kostealla kelillä, kuten pohjasta näkyy ja heitetty suoraan käytön jälkeen kaappiin, hyi mua! Nämä kaverit ovat muutenkin jo parhaat päivänsä nähneet, mutta en ole vielä raaskinut poiskaan heittää.

puhtaat air maxit

Kolme vaahdoitusta Jason Markk -puhdistusaineella ja tässä lopputulos. Eivät missään nimessä ole kuin uudet, mutta paaaaljon paremmat.

likaiset air force onet

Viime syksynä ostettuja Air Force Oneja en ole kertaakaan vielä puhdistanut, enkä edes suojannut milläään, hups.

air force onet clean

Yksi vaahdoitus ja tadaa, ihan kuin uudet. Näin uusiin kenkiin lika ei ollut ehtinyt pinttymään, joten puhdasta tuli tosi helposti ja nopeasti.

nike koston1nike koston musta

Sama juttu Petterin Nike Kostoneissa, nopea vaahdoitus – ja that’s it, puhdasta tuli.

nike talvikengät1

Oli pakko yrittää puhdistaa myös näitä kenkäkaapin häpeäpilkkuja, Miikan vanhoja ja erittäin käytettyjä Nikejä.

kenkien puhdistust

Vaahdotin pari kolme kertaa, kuivasin ja kiillotin/kyllästin kengät nahalle tarkoitetulla hoitoaineella. Tulos on ok, mutta eihän näistä enää uuden näköisiä saa, käyttökelpoiset kylläkin.

Olen lukenut monenlaisia kenkienpuhdistusvinkkejä, valkoisille kengille käytetään ihmesientä, kynsilakanpoistoainetta ym. ne varmasti kyllä puhdistavat, mutta uskoisin näiden menetelmien myös kuluttavan kengän pintoja ja ehkä jatkossa lika saattaa tarttua entistä tiukempaan kiinni.

Testaamamme aine on ihan varmasti hellävaraisempaa, se tuoksuu ihanalle ja on tehokasta, uskaltaisin käsitellä sillä kenkäni useammin, ehkä sillä tavoin lika ei pääsisi pinttymään. Ei Jason Markk kuitenkaan mitään superihmeitä tee, tummasta ja kolhiintuneesta muoviosasta ei saa vitivalkoista ja kiiltävää, vaikka kuinka vaahdottelisi. Uudehkoihin kenkiin aine toimi sensijaan aivan täydellisesti. Yksi purkki eli 118 ml Jason Markkia pitäisi riittää 100 kengän puhdistamiseen. Meidän purkista puhdistaa siis vielä 92 kenkää, hehe, saapa nähdä!

JOS teillä on mielessänne joku kenkien puhdistus/kiilloitus/hoito -niksi, niin kertokaahan se kommenttiboksissa. Nyt vaan odotellaan lenkkarikelejä saapuvaksi, pur!

-Maj

0 Comments

 1. Henna 31.3.2015

  Vau! Kuvien perusteella todellista ihmeainetta. Omatkin kevätpopot kaipaisiat hieman puunausta, pitääkin koittaa metsästää tätä ainetta. Ehdottomasti myös plussaa luonnollisista ainesosista!

  Vastaa
  • Maj 31.3.2015

   Tykkäsin kyllä – ja voin lämpimästi suositella :)

   Vastaa
 2. Elina 31.3.2015

  Hyvää jälkeä! Mitähän tuo puteli maksaa?

  Vastaa
 3. bambi 31.3.2015

  Mistä tuota ainetta saa, tahdon kanssa testata!?

  Vastaa
 4. maja 31.3.2015

  Jos se riittää sataan kenkään, niin eikös teillä puhdistettu nyt kahdeksan kenkää! =92 kenkää jäljellä ;)

  Vastaa
  • Maj 31.3.2015

   Ai saakeli :”D laskin parit!

   Vastaa
 5. Aurora 1.4.2015

  Sama projekti olis To Do-listalla mullakin, miten se vaan tuntuu aina niin ylitsepääsemättömän vaikeelta?! :P

  Vastaa
 6. musi 1.4.2015

  Mun salainen kenkäase on babywipesit!

  Vastaa
 7. Laura 1.4.2015

  Vaikuttaapa hyvältä! Purisikohan tämä ihmeaine valkoisiin kangas Converseihini… (;

  Vastaa
 8. jenka 1.4.2015

  hei! Mulla on yksi niksi, jolla oon saanu kenkäni kyllä valkoiseksi! Toisaalta teen hoidon vain valkosiille kumiosille. kynsiharjalla kun hinkkaa ja antaa vaikuttaa ja pesee pois. käytän siis ihan tavallista hammastahnaa !! kyllä kiiltää :)

  Vastaa
 9. M 2.4.2015

  Itse käytän Marseille-saippuaa. Tehoaa tosi hyvin tahroihin :)

  Vastaa
 10. Janniina 3.4.2015

  Ihan parasta puhdistuainetta. Kokeilin omaani myös valkoisella canvaksella päällystettyyn jakkaraan ja siitä tuli lähes uuden näköinen :)

  Vastaa
 11. Sanna 15.4.2015

  Kumppareihin ja tennareiden kumiosiin käytän tätä suihketta. Sain turkoosit hai-saappaat aivan kuin uusiksi tällä puhdistamalla ja käsittelemällä Wolyn Gum Boot carella. Käy myös Crocseihin (vaikka niille oma aineensa onkin olemassa, en jaksa ostaa montaa tuotetta itse).

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *