Kumpikohan sen huomasi ensin, Pekka Pouta vai meidän Tepi?

Talvi on nyt ihan tosiaan tulossa ja ensilumi satoikin maahan paksumpana kuin pariin vuoteen.. Olen juuri käymässä Helsingissä ja Sape ihmetteli useaan otteeseen miten järjetöntä on, että meillä suomalaisilla ei ole edes omaa verbiä lumisateelle. Sape valaisi myös, että Eskimoilla ei oikeasti ole 200 eri sanaa lumelle – mikä pettymys – eivätkä Sapen lumifaktat vielä siihen loppuneet…

Tiesittekö esimerkiksi, että lumihiutaleet ovat oikeastaan pölyhiukkasia ja muita pieniä hippusia, joiden ympärille muodostuu miinusasteisissa sadepilvessä parin millin jäähiukkasia, -prismoja, -neulasia, joista kasvaa jäisiä tähti ja pensaskiteitä, joista kasvaa lopulta lumihiutale!

Entäs se legenda, että ei ole olemassa kahta samanlaista lumihiutaletta? Se on kuulemma viimeisimmän tiedon mukaan melkein totta. Sapen maagisena synnyinvuotena -88 joku tiedemies todisti, että alkeellisimmat hiutaleet voivat olla putkien muotoisia ja lähes identtisiä.

Tältä näyttää meidän lenkkipolku nyt, lumen takia lenkkien suhteen on ollut vähän hilljaisempi jakso. Teppo on chihuahuaksi ehkä vähän erikoinen tapaus, talvi ei hidasta sen menoa ollenkaan, itseasiassa päinvastoin. Meikäläisen pitäisi hankki vihdoinkin talvijuoksuun soveltuvat jalkineet, näin pari vuoden harkinnan jälkeen…

-Maj

0 Comments

 1. Pn 26.11.2015

  Etpäs tiennytkään myös, että saamelaisilla on noin 300 eri sanaa lumelle :)

  Vastaa
 2. Lyyli 26.11.2015

  Kiva kirjotus, kiitos tiedoista! Teppo ihana.

  Vastaa
 3. Mii 26.11.2015

  Valkoinen maa on kyllä parasta talvessa! Mitäs verbit esim. tuiskuttaa ja pyryttää on, jos ei lumisadeverbejä?

  Vastaa
 4. Annu 26.11.2015

  Meidän Musta koira rakastaa talvea ja inhoaa kesää koska kuuma, Valkoinen taas inhoaa talvea ja kylmää ja nauttii kesästä. En tiedä toimiiko tuo värikoodi teidänkin koiraan! ;)

  Vastaa
 5. Laapa 26.11.2015

  Heii siis onko Tampereella vielä noin paljon lunta? Täältä sulanu melkein kaikki pois..

  Vastaa
 6. vabster 26.11.2015

  http://urbaanisanakirja.com/word/lumista/
  ”Ulkona lumisee” 😊

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *