Lounaslautasellani oli tänään eilen tehtyä kasvispitsaa ja jämäainessalaattia. En ikinä ole erityisemmin pitänyt punaisesta lihasta ja ulkona syödessä valitsenkin useimmiten kala- tai kasvisvaihtoehdon. Kasvisruokavalio on pitkään ollut mietinnän alla, mutta toisinaan arkisin tulee tehtyä ja syötyä perheen kanssa peruskotiruokaa, jossa on lihaa. Lihansyöntini arjessa on tavallaan laiskuuttani. On helppoa syödä samaa ruokaa muiden kanssa, osaksi se on myös tottumiskysymys, jonkinlainen tekosyy. Kuvittelen pääseväni näin helpommalla, vaikka voisin hilata hiljalleen koko perheen ruokailutottumuksia enemmän kasvispainotteisemmaksi. Onko siellä ruutujen toisella puolella kasvissyöjäperheitä? Vegaaneja? 

KasvispizzaKasvissafkat

Kasvispitsan täyteet
– suippopaprika
– feta
– ananas
– artisokan sydän
– valkosipuli + sipuli + timjami (ruskista ensin pannulla)
– uunista tulleen pitsan päälle voi heittää vielä rucolaa

Sunnuntaina teimme Idan kanssa pellillisen pitsaa, josta osa oli kasviversiota ja osassa täytteenä kinkkua ja ananasta, lapsia ja Miikaa varten. Viimeksi mainittu henkilö maistoi myös kasvisversiotamme ja vakuuttui sen maukkaudesta. Oli kyllä superhyvää, kantsii testata.

-Maj

0 Comments

 1. Tiina 24.11.2015

  Hyvännäköinen pizza! Onko siinä muuta juustoa kuin fetaa?

  Vastaa
 2. minnie 24.11.2015

  Eihän sitä ole pakko 100% kasvissyöjiksi koko perhettä kerralla kääntää. Alatte vaan laittaa kasvisruokia vaikka 5-6 päivänä viikossa niin maapallo ja elukat kiittää. :) Olen itse aloittanut tuolla linjalla ja mun satakiloinen salillakävijä mies on ihan messissä joten kyllä teidän lapset ja Miika pärjää pavuilla ja muilla kasvikunnan proteiineilla kans ja joskus sit vaikka kotimaista kalaa ja riistaa mukaan jos siltä tuntuu. ;) Punainen lihahan luokiteltiin juuri WHOn toimesta myös syöpää aiheuttavaksi. Mikäpä ei toisaalta…

  Mutta luulen oikeasti että moni ajattelee että kasvissyönti on joko-tai juttuja ja sitten kun ei kuitenkaan ihan täysillä uskalleta/haluta/viitsitä siihen sitoutua niin jatketaan samalla linjalla kun ennenkin ja tehdään niitä totuttuja liharuokia. Itsekin olen miettinyt että kehtaanko esim. kyläilemään mennessä esittää toivetta että tarjolla olisi kasvisruokaa jos sitten joskus kuitenkin syön lihahampparin toisessa tilanteessa… Luultavasti saisin kommentteja että olen tekopyhä ja hankala ja mitä lie, vaikka pointtina olisi vain hilata ihmisten yleisiä tottumuksia kasvisvaltaisemmiksi niin että kasvisruuan tarjoaminen olisi normi ja liha ennemminkin poikkeus.

  Vastaa
 3. paula 24.11.2015

  Tämä aihe on ollut itsellänikin hiljattain pohdinnassa! Olin itse kymmenisen vuotta kasvissyöjä, mutta nyt syönyt muutaman vuoden myös lihaa. En edes enää muista, miksi. En ole mikään suuri lihan fani, mutta viime aikoina on tullut käytettyä aika paljon jauhelihaa ja broileria. Ne ovat muka helppoja pienten lasten kanssa. Tai ainakin niin olen itselleni uskotellut.
  Havahduin kuitenkin vähän aikaa sitten siihen, että molemmille lapsille uppoaa kasvisruuat paljon paremmin. Esimerkiksi pavut ja linssit maistuvat, mutta jauhelihan pitäisi olla suunnilleen blenderin läpi ajettua, että menee alas mukisematta. Myös vihannekset varsiselleristä fenkoliin tuntuvat kelpaavan, mutta pienempi syljeskelee kaikenlaiset lihat ja isompi jättää ne lautaselle. Voi toki johtua siitäkin, että kasvisruokani maistuvat paremmille kuin liharuokani, koska ne ovat ehkä enemmän ’omaa alaani’ :)
  Pienen pohdiskelun tuloksena päädyin nyt siihen, että ruokamme on jatkossa kasvis- ja kalapainotteisempaa. Eihän sitä täysin ehdoton ja ainoastaan kasvislinjalla kuitenkaan tarvitse olla. Ja mielelläni opetankin lapseni syömään kaikenlaista. Ja vielä mieluummin mahdollisimman kasvispainotteista.
  Onneksi tässä taloudessa myös mies on kasvisruokamyönteinen. Olen nyt syöttänyt koko jengille lähes kaksi viikkoa pelkkiä kasvis- ja kalaruokia, ja kun eilen kysyin mieheltä, onko hän tätä pientä muutosta huomannut, oli vastaus kieltävä. Jee jee, ei ole siis kukaan näyttänyt kaipaavan kalan lisäksi muuta lihaa :D

  Tänään kyllä ostin paketin jauhelihaa tarkoituksena vääntää ihan perinteinen makaronilaatikko, mutta sehän se idea kai minulla olikin, että lihaakin VOI välillä syödä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *