Turha mun on varmaan edes kertoa, että rakastan aurinkoa. Kyllä te sen tiedätte! Olen heinäkuussa syntynyt, 100% kesänlapsi, joka syksyn tullen vaipuu horrokseen – ja joka alkaa jo helmikuussa odottamaan kesää (viimeistään). Joo, joo, tunnette tarinani, varmasti liiankin hyvin. Talven pimeimpinä kuukausina kaipaan kuollakseni valoa ja lämpöä, kesällä imen kaiken auringon ja valon itseeni, toivoen voivani varastoida sitä jotenkin talven varalle. Yläasteella itkin ensilumen sataessa maahan, taisi olla hippasen teinin ylidramatisointia, mutta hei silti!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joskus reilu 10 vuotta sitten (nuorena!?) mä oleilin huoletta auringossa, grillasin itseäni ja tuumasin, että kyllä se punoitus siitä vielä rusketukseksi muuttuu. Kerran paloin todella pahasti, oikein ahdistaa edes ajatella asiaa – silloin itseäni harmitti lähinnä se, että jouduin olemaan pari päivää poissa auringosta, ei paljoa järki päätä pakottanut. Nykyään ahdistun jo pienestäkin punoituksesta, läträän tunnollisesti aurinkorasvoilla, vaikka se ei todellakaan ole lempipuuhaani. Meidän lapset eivät ole koskaan palaneet auringossa, huolehdin heistä tietenkin vielä tarkemmin kuin itsestäni. Jos iho muistaa jokaisen kosketuksen, niin ikävä kyllä se muistaa jokaisen palamisenkin, vielä paremmin. Jos jotain kosmetologikouluajoilta jäi päähäni, niin se on tämä: Melanooman taustalla ovat usein lapsuusajan palamiset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omaan silmääni päivettynyt iho näyttää kauniilta, ja auttaahan se aurinko moniin ihosairauksiinkin, psoriasista sairastavat ja atooppisesta ihosta kärsivät saavat helpotusta iho-oireisiinsa. Aknesta kärsivienkin iho on usein kesällä paremmassa kunnossa, aurinko saatta auttaa myös tulehduksiin. Mutta, silti rusketus ja ihon paksuuntuminen ovat ihon suojamekanismeja aurinkoa vastaan. Aurinko vanhentaa ihoa, aiheuttaa ihomuutoksia – ja pahimmillaan ihosyövän. Suojatkaa lapsenne, suojatkaa itsenne. Käyttäkää lapsillanne hattuja ja aurinkolaseja, uv-vaatteita, ohuita puuvilla- tai pellavavaatteita, aurinkorasvaa ja tarpeen vaatiessa, olkaa varjossa pahimman paahteen ajan. Mä näin liian monta kirkkaanpunaiseksi palanutta lasta Kyproksella, oikein pahaa teki. Alle 1-vuotialle ei suositella aurinkovoiteita laisinkaan, eikä kyllä auringossa oleiluakaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etelän lämmössä, Kyproksella, meidän lapset käyttivät koko ajan suojakerrointa 50. Itsekin vedin sillä ensimmäiset päivät, jonka jälkeen siirryin suojakertoimeen 30, siitä alaspäin ei tarvinnut mennä, ainoastaan sääriin sivelin välillä kuutosta, en tiedä miten järkevä teko se oli? Jalkani eivät kyllä mistään kohtaa punoittaneet. Nenä sen sijaan punoitti, en muistanut lisätä tarpeeksi usein rasvaa. Louis Widmerin rasvat mä sain blogin kautta ja niitä voin kyllä lämpimästi suositella. Te, jotka inhoatte perinteistä aurinkorasvantuntua iholla, kokeilkaa ohutta ja väritöntä Clear Sun Sprayta, se oli ainakin meidän Miikan suosikki. Mun oma lemppari oli tuo kultaiseen purkkin pakattu kasvoille tarkoitettu aurinkovoide, täyteläinen ja ihanan tuoksuinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyvä, paha, aurinko. On se kyllä ristiriitainen juttu, auringonottaminen ei oikeastaan ole kovinkaan viisasta – mutta jos sitä silti meinaa harrastaa, on syytä huolehtia ihon riittävästä suojaamisesta, eiks niin?

-Maj

5 Comments

 1. Julia 16.6.2016

  Tärkeää asiaa! Toivottavasti ihmiset suojaisivat vähintään lapsena auringolta, jos eivät itseään jaksa. Aivan ihania kuvia! :)

  Vastaa
  • Maj 21.6.2016

   No todellakin, näin! Kiitos kommentistasi :)

   Vastaa
 2. Amaalia 16.6.2016

  Tärkeää asiaa todellakin :) alle 2-vuotiaille ja raskaana oleville ei suositella aurinkorasvoja ja toki ylipäätään lapsille miettisin tarkkaan, tarvitseeko pahimmalla paahteella oleilla auringossa siten, että rasvoja tarvitaan. Itse suojaan lapset vaatteilla, hyvät uv-suojavaatteet ja hatut, eipä ole kumpikaan palanut koskaan. Esikoinenkin jo 5-vuotias, mut ilman rasvoja on pärjätty :)

  Vastaa
  • Maj 21.6.2016

   Se on hyvä juttu, että siellä ei olla kärtsätty. Vaatteet ja hatut ovat kyllä toimivia vaihtoehtoja, todellakin :)

   Vastaa
 3. Leistu 25.6.2016

  Moikka! Yhdyn täysin kirjoitukseesi.
  Tuntuu silti hassulta, että Suomessa ensimäisten auringonsäteiden paistaessa, vanhemmat laittavat lapselle pipon sekä aurinkolasit. Suomessa jossa on niin vähän aurinkoa, pitäisi lasten saada vapaasti olla auringossa kun sitä joskus on! Toki suojattuna, mutta ei ehkä ihan niin hysteerisiä tarvitsisi olla!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *