Olen jo tavallaan vähän salaa mietiskellyt syksyä ja oikeastaan koko loppuvuotta, sekä sitä mitä kaikkea oikein tapahtuu seuraavaksi? Vaikkakin viime viikolla pinnistelin työntääkseni pois mielestäni sitä faktaa, että syksy kurkistelee ihan kulman takana. Käänsin katseeni pois ikkunasta nähdessäni Miikan vievän pois kuihtuneita kesäkukkia. Ei ihan vielä, eihän? Tänään kuitenkin heräsin aamulla kaatosateeseen ja mulla oli niin maanantai – oikeastaan niin syksyfiilis kuin kenelläkään voi olla, turhapa sitä on kieltää.

Tiedän, että en ole ainoa, joka kavahtaa jo pelkästään ajatellessaankin pimeää vuodenaikaa. Olen pohdiskellut omia selviytysmiskeinojani ja tulin siihen lopputulokseen, että ne ovat hyvin yksinkertaisia. Samat konstini pätee oikeastaan astetta rankempaan maanantaihinkin. Pitää yrittää vain keskittyä niihin asioihin, joista oikeasti saa hyvää mieltä.

Toivon löytäväni hyvän arkirytmin päiviini, haluan olla perheen ja ystävien kanssa, entistäkin enemmän. Huolettomat torilounaamme vaihtuu suunnitelmallisiin ruokakauppakäynteihin ja kalenteriin ilmestyy merkinnät kaikkien harrastuksista. Päämäärättömät puistoilut, jätskit iltapalaksi ja Pokemon-jahdit ei enää niin vain käykään ja vaikka nauraisitte kuinka, niin mun on vähän vaikea tottua siihen.

Tiedättekös, kun syksyn ihanuudesta puhuttaessa mainitaan aina lämmin juoma, hyvä kirja, vilttiin käpertyminen, pimeät illat ja etenkin kynttilät. Hyviä ajatuksia kaikki, kuulostaa ihanalta. En haluaisi rääkätä itseäni liian buukatuilla päivillä, mutta ainakin meidän perheen arjessa on jokatapauksessa paljon aikatauluja, eikä se viltti ja kynttilät välttämättä tapahdu ilman todella päättäväistä asennetta. Totuus on kuitenkin se, että useimpina iltoina saattaa tapahtua vain överituhti iltapala lasten nukahtamisen jälkeen, pikainen meikinpesu, kännykän naputtelua ja sänkyyn kaatuminen. Väsyttää aamulla ja väsyttää illalla.

Eilen illalla lapset tulivat mökiltä kotiin, ja kyllä oli muuten ihan älytön ikävä. Laskin pieneen kylpyammeeseen lämmintä vettä ja paljon vaahtoa, pestiin mökin pölyt pois. Naurettiin vaahtoparroille. Halasin, pidin lähellä, iltapalaksi sämpylöitä ja viimeiseksi suukotin ja peittelin ajoissa sänkyyn. Halusin, että heillä on turvallinen ja hyvä fiilis – ja sellaisen itsellenikin soisin. Huomaan juuri nyt vauhdikkaan viikonlopun jäljiltä kaipaavani ihan vaan arkisia juttuja, lenkkiä koiran kanssa ja sellaista aamiaista, mitä lapsena aina söin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niiden ihan tavallisten asioiden lisäksi myös pieni hemmottelu auttaa normaalimoodiin pääsyyn pitkän viikonlopun jäljiltä. Kosteuttavia sekä puhdistavia naamioita iholle, hyväntuoksuinen jalkakylpy ja villasukat, vitamiinit kehiin, meikitön päivä, puhtaat lakanat ja hyvät yöunet. Väsyneenä sitä on aina jotenkin vähän negatiivisempi, eikö vaan?

Ajattelin myös ostaa itselleni jonkun uuden ihanan kotiasun ja varata ajan kosmetologille. Jokatapauksessa, tähtään tänä syksynä vähän rauhallisempaan tahtiin, itsestä huolehtimiseen, sopivaan määrään liikuntaa ja toivon, että viltti+kynttilät-settikin tapahtuisi vähän useammin kuin viime syksynä. Kun kurkkaan kalenteriini, niin tiedän hidastamisen silti olevan helpommin sanottu kuin tehty.

Olipas aikamoinen tilitys, mutta antaa mennä, tästä aiheesta kuulisin nimittäin supermielelläni teidänkin ajatuksianne. Pitääkäähän mielessänne, että yli 20 sekunnin halaaminen vähentää mm. ahdistuksen tunnetta ja lieventää kipua. Ajattelin halata tänään kymmeniä minuutteja, pus!

-Maj

14 Comments

 1. RIIKKA 22.8.2016

  Oot Mari ihan superhyvä kirjoittamaan – tiedäthän sen? :-) Itse kekkuloin samojen asioiden äärellä. Viime syksy tuli painittua kiireen, stressin ja paineen alla, jonka takia jännittää tämä syksy. Miten suoriudun tulevasta syksystä paremmin ja huojemmalla mielellä? Siinä oot aivan oikeassa, että ne lämpimät teekupilliset ja viltit vaatii päättäväisyyttä ja asennetta, mutta niitä on saatava :-D Syksystä ei selviä muuten – en ainakaan minä! Haha! Tsemppiä syksyyn ja törmäillään!

  Vastaa
  • Maj 23.8.2016

   Moiii! Ääh, apua, mun on tosi vaikee välillä pukea ajatuksia lauseiksi ja saatan todella tuskailla tekstien kanssa, joten iso kiitos <3 Ja ehdottomasti törmäillään ja vaikka lounastellaan tai kuvaillaankin :*

   Vastaa
   • RIIKKA 23.8.2016

    Kyllä ainakin mun mielestä onnistut tuossa kirjoittamisessa aivan älyttömän hyvin! Ja hei loistava idea, todellakin voidaan lounastella ja kuvailla – kuuluillaan! :-)

    Vastaa
 2. Anni 22.8.2016

  http://yle.fi/uutiset/sanna_ukkola_aiti_ala_pane_lastasi_nettiin/9110426

  Mitä ajatuksia tää kolumni herättää sussa? :) Sä kun kuulut siihen ääripäähän, joka kertoo lapsistaan somessa vielä paljon keskivertoa enemmän, niin kiinnostaa sun ajatukset.

  Vastaa
 3. Eve 22.8.2016

  Mä itse rakastan syksyä, jotenkin tuo raikas ilma houkuttelee ulkoilemaan niin paljon enemmän kuin kesän helle. Mutta silti olen syksyllä myös aivan super väsynyt. En vielä oikein tiedä, millä itse lähtisin nujertamaan sitä väsymystä. Ostin viime syksynä vitamiinejakin mutta nekään ei tuntuneet auttavan. Ehkä otan tavoitteeksi että klo 21:30 suljen kaikki älylaitteet ja Netflixit, käperryn kirjan kanssa sänkyyn ja klo 22 olen jo unessa. Ja liikunta, sitä kaipaan ja siitä onneksi on apua väsymykseen. Ja arjen rutiineista. Ne on ne mun syksyn tukipilarit. :) Kiitos sulle ihanasta blogista, vaikkakin olen sua melkein 10 vuotta nuorempi, ja elämäntilanteeni täysin erilainen, nautin suunnattomasti sun blogin lukemisesta ja löydän meistä niin paljon samoja piirteitä! :) Oot mun lemppari. <3

  Vastaa
 4. Rena 22.8.2016

  I see you treated you well during the weekend <3
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

  Vastaa
 5. Bbbjl 22.8.2016

  Syksy ahdistaa. Talvi ahdistaa. Ihmiset on vaan sisällä ja masentuneina. Jotenkin tekemistä ja sosialisointia ei ole. Mitä syksyllä ja talvella voi tehdä muuta kun olla siellä viltin alla?! Mä haluun aurinkoa, rantaa, juhlimista, ystäviä, festareita, terassikelit, ulkona hengaamista, mökkeilyä ja muita kesäjuttuja. En vilttiä ja kynttilöitä!!! Argg. Enkä haluu ulkomaille vaan haluun suomikesän! T. Katkera

  Vastaa
  • Maj 23.8.2016

   No, ehkä vähän kuitenkin kärjistettynä noin? Elämä jatkuu syksylläkin, ehkä. Mut mä jos joku ymmärrän sua, usko pois!

   Vastaa
 6. Outi 22.8.2016

  Maitotilallinen kuittaa – nyt jo vaatii päikkärit aamunavetan jälkeen ja ennen iltanavettaa. Kiva väsymys eikä ole kunnolla edes syksy vielä.

  Vastaa
  • Maj 23.8.2016

   Nyt äkkiä kaikki mahdolliset vitamiinit ja muut konstit käyttöön! Varmasti fyysinen työ kuormittaa vuodenajasta riippumatta – ja varmasti vielä enemmän, kuin päivät lyhenevät. Tsemppiä sinne!

   Vastaa
 7. Maarit 23.8.2016

  Täälläkin yksi 100 % kesäihminen… usein tuntuu että olenko tosiaan ainoa joka ei halua juuri noita syksyn ”ihana kääriytyä vilttiin ja nauttia kynttilän valosta” —-juttuja… en tykkää olla hämärässä kynttilän valossa vaan sytytän sitten mieluummin kaikki valot palamaan. Mutta täytyy vaan jotenkin yrittää tsempata itseään taas kevääseen asti.

  Vastaa
 8. Minna 23.8.2016

  Kiire ja elämän aikataulutus ovat loppujen lopuksi aina ihmisen oma valinta.

  Vastaa
 9. Juuli 24.8.2016

  Ite oon kk päästä lähössä loppuvuojeksi maapallon toiselle puolelle lämpimään. Tänään just aattelin ku kävelin ulkona niin ihanan kirkkaassa säässä, että vähä jopa harmittaa ku jää ihania syysilmoja kokematta. Ite rakastan neljää vuodenaikaa enkä mistään niistä luopuis (paitsi joskus marraskuun vois kyllä aika nopeesti kelata ;D)

  Vastaa
 10. AR 24.8.2016

  Pidän talvesta, eikä pimeys ole ollut koskaan minulle ongelma, mutta harmaata pilvistä sadetaivasta en yhtään sietäisi. Niitä syksyssä kuitenkin riittää. Vihreät Hai-saappaat ja turkoosi sateenvarjo tuovat piristystä, ainakin itselle. En haluaisi antaa mustalle värille periksi, miksi talvella kaikki takit ja vaatteet ylipäätänsä ovat mustia/harmaita tai muuten vain tummia? Syksyssä ihanaa on rutiineihin ja opiskelujen pariin palaaminen sekä liigakauden alkaminen, sinioranssein värein tietty ;) nyt on myös potentiaalinen aika aloittaa ajan laskeminen jouluun, enää neljä kuukautta jäljellä!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *