Meidän mummolan pihassa on useampi omenapuu, joten meidänkin taloudessa on omppuja riittänyt erittäin kiitettävästi. Lapsille maistuvat omput ihan sellaisenaan, he nappailevat niitä korista aina ohi kävellessään. Mun syksyn lemppariherkku on omenakaurapaistos vanilijajätskillä, mutta kyllä perinteinen omenapiirakkakin on hyvää. Testasin nyt itselleni asettaman kokkaushaasteen myötä ensimmäistä kertaa Hanna Gullichsenin Safkaa Skideille -kirjasta bongattua omenapiirakan ohjetta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOmenapiirakka
150 g voita
3 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl soodaa
6 dl piimää
Pinnalle 5-6 omenaa ja kanelisokeria

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi ja levitä ne taikinan päälle. Ripottele vielä lopuksi kanelia ja sokeria päälle. Paista piirakkaa 225 asteessa noin 25 minuuttia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAIhanan selkeä ja helppo ohje, ei mitään ylimääräisiä kikkailuja tai näpertelyä. Taikinaan ei tarvitse munia, eikä edes sähkövatkainta! Sen kun vain sekoittelee ainekset keskenään, vaikka lusikalla, kuten itse tein. Sopii siis testata aloittelijankin tai kaltaisteni tunareiden.

Niin ja hyvääkin piirakka oli, ja vitsit miten kiva on kutsua kamuja kahville, kun on tehnyt itse jotain pientä tarjottavaa. Kyllä tuohon kylkeen vanilijajätskikin aika hyvin sopii ;)

-Maj

12 Comments

 1. Piia 14.9.2016

  Minun vakiopiirasohje. Kokeilepas puolukoilla, runsaasti kanelia!

  Vastaa
  • Maj 14.9.2016

   Jooo, mä kokeilen heti ens viikolla :)

   Vastaa
 2. Juuli 14.9.2016

  Onko sooda ruokasoodaa vai vishy soodaa? Minkä verran sitä?

  Vastaa
  • Maj 14.9.2016

   Moikka Juuli! Hyvä, kun huomasit! Korjasin ohjetta, ruokasoodasta tässä puhutiin ja sitä tarvitaan piirakkaan 1 1/2tl.

   Vastaa
 3. Juuli 14.9.2016

  Oot hyväksynyt kommentin näkyviin niin eiks samalla voi vaan vastata kysymykseen? En tarkoita nyt vaan tätä vaan yleensäkkin?

  Vastaa
  • Maj 14.9.2016

   Moikka! No periaatteessa se olisi hyvä systeemi, että julkaisisin kommentit vasta esim. päivällä koneen ääressä ollessani, mutta usein kuitenkin julkaisen kommentteja kännykällä, enkä siinä hetkessä ehdi tai pysty näpyttelemään vastausta.

   Vastaa
 4. Heidi 15.9.2016

  Tiiätkö mä onnistuin jotenkin mokaamaan tän :D Luulen siis että laskin vaan jotkut mitat väärin, jauhot tai piimän. En kestä :D mietinkin että ohjeessa sanottiin ’kaada pellille’ ja mun taikina oli vähän jähmeempää. Luulen että arvostat tätä kommenttia :DDD
  Nimim. Vauvatreffeille kaupan kautta sittenkin

  Vastaa
  • Maj 16.9.2016

   Etkä, miltä se vaikutti uunin jälkeen? Se oli vähän tahmeaa oikeesti, eikä se ollut ainakaan meikällä ongelma! Kerro heti, millainen oli valmiin piirakan koostumus ja maku?

   Vastaa
   • Heidi 16.9.2016

    Kuiva ja kuivakka :D Se summaa piirakan :P Piimää jäi joten en luovuta ja kokeilen tänään uudestaan! ;)

    Vastaa
    • Heidi 16.9.2016

     Juttelin siis miehen kanssa samalla päivän kulusta kun mittailen joten arvelen siksi että mittasin vaan jotain väärin :D

     Vastaa
 5. Mervi 16.9.2016

  Moikka,

  Minkäs merkkinen tuo kuvissa vilahteleva ”omenakori” on? Sopisi täydellisesti omaan käyttööni.. Kiitos vastauksesta!
  ps. tykkään kovasti arkisen täydellisestä elämäntyylistäsi, välittyy fiilis että tykkäät siitä mitä teet..

  Vastaa
 6. Helene 17.9.2016

  Testasin tänään reseptiä, ja lopputulos oli tosi hyvä! Olen kananmunalle allerginen, joten sen takia munaton resepti oli erityisen jees. Sain taikinasta tehtyä paakkuisen (pieniä jauhopaakkuja, mistä ne tuli??), mutta lähtivät haarukalla painamalla ja eivät tunnu onneksi enää kypsässä piirakassa :D Että vielä jäi jotain parantamisen varaa itselleni ensi kertaan :D

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *