Meidän mummolan pihassa on useampi omenapuu, joten meidänkin taloudessa on omppuja riittänyt erittäin kiitettävästi. Lapsille maistuvat omput ihan sellaisenaan, he nappailevat niitä korista aina ohi kävellessään. Mun syksyn lemppariherkku on omenakaurapaistos vanilijajätskillä, mutta kyllä perinteinen omenapiirakkakin on hyvää. Testasin nyt itselleni asettaman kokkaushaasteen myötä ensimmäistä kertaa Hanna Gullichsenin Safkaa Skideille -kirjasta bongattua omenapiirakan ohjetta.
Omenapiirakka
150 g voita
3 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl soodaa
6 dl piimää
Pinnalle 5-6 omenaa ja kanelisokeria
Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi ja levitä ne taikinan päälle. Ripottele vielä lopuksi kanelia ja sokeria päälle. Paista piirakkaa 225 asteessa noin 25 minuuttia.
Ihanan selkeä ja helppo ohje, ei mitään ylimääräisiä kikkailuja tai näpertelyä. Taikinaan ei tarvitse munia, eikä edes sähkövatkainta! Sen kun vain sekoittelee ainekset keskenään, vaikka lusikalla, kuten itse tein. Sopii siis testata aloittelijankin tai kaltaisteni tunareiden.
Niin ja hyvääkin piirakka oli, ja vitsit miten kiva on kutsua kamuja kahville, kun on tehnyt itse jotain pientä tarjottavaa. Kyllä tuohon kylkeen vanilijajätskikin aika hyvin sopii ;)
-Maj
Minun vakiopiirasohje. Kokeilepas puolukoilla, runsaasti kanelia!
Jooo, mä kokeilen heti ens viikolla :)
Onko sooda ruokasoodaa vai vishy soodaa? Minkä verran sitä?
Moikka Juuli! Hyvä, kun huomasit! Korjasin ohjetta, ruokasoodasta tässä puhutiin ja sitä tarvitaan piirakkaan 1 1/2tl.
Oot hyväksynyt kommentin näkyviin niin eiks samalla voi vaan vastata kysymykseen? En tarkoita nyt vaan tätä vaan yleensäkkin?
Moikka! No periaatteessa se olisi hyvä systeemi, että julkaisisin kommentit vasta esim. päivällä koneen ääressä ollessani, mutta usein kuitenkin julkaisen kommentteja kännykällä, enkä siinä hetkessä ehdi tai pysty näpyttelemään vastausta.
Tiiätkö mä onnistuin jotenkin mokaamaan tän :D Luulen siis että laskin vaan jotkut mitat väärin, jauhot tai piimän. En kestä :D mietinkin että ohjeessa sanottiin ’kaada pellille’ ja mun taikina oli vähän jähmeempää. Luulen että arvostat tätä kommenttia :DDD
Nimim. Vauvatreffeille kaupan kautta sittenkin
Etkä, miltä se vaikutti uunin jälkeen? Se oli vähän tahmeaa oikeesti, eikä se ollut ainakaan meikällä ongelma! Kerro heti, millainen oli valmiin piirakan koostumus ja maku?
Kuiva ja kuivakka :D Se summaa piirakan :P Piimää jäi joten en luovuta ja kokeilen tänään uudestaan! ;)
Juttelin siis miehen kanssa samalla päivän kulusta kun mittailen joten arvelen siksi että mittasin vaan jotain väärin :D
Moikka,
Minkäs merkkinen tuo kuvissa vilahteleva ”omenakori” on? Sopisi täydellisesti omaan käyttööni.. Kiitos vastauksesta!
ps. tykkään kovasti arkisen täydellisestä elämäntyylistäsi, välittyy fiilis että tykkäät siitä mitä teet..
Testasin tänään reseptiä, ja lopputulos oli tosi hyvä! Olen kananmunalle allerginen, joten sen takia munaton resepti oli erityisen jees. Sain taikinasta tehtyä paakkuisen (pieniä jauhopaakkuja, mistä ne tuli??), mutta lähtivät haarukalla painamalla ja eivät tunnu onneksi enää kypsässä piirakassa :D Että vielä jäi jotain parantamisen varaa itselleni ensi kertaan :D