Pienillä koirilla tuntuu olevan usein ainakin jonkinasteisia hammasongelmia. Hammaslääkäri tulee usein tutuksi jo pentuna, kun maitohampaat jäävät paikalleen pysyvien puhjettua ja ne pitää poistattaa. Näin on käynyt meidän molemmilla chihuilla. Tepolta on poistettu tosiaan ne (maito)kulmahampaat pentuna ja sen jälkeen koiraa on käytetty muutaman kerran hammaskivenpoistossa, eilen viimeksi.

Osa teistä muistaakin ehkä edellisen koiramme, Maunon, surullisen tarinan? Mauno-koiralta poistettiin maitohampaat nukutuksessa, mutta siitä hän ei koskaan toipunut. Mauno kyllä heräsi nukutuksesta, mutta kuoli eläinlääkärillä syyliimme vain päivä toimenpiteen jälkeen. Odotin itse tuolloin esikoistamme ensimmäisellä kolmanneksella, olin tosi herkillä muutenkin ja suoraan sanottuna romahdin, kun yllättäen jouduimme luopumaan rakkaasta perheenjäsenestämme. Oli niin kamalaa katsoa koiran voinnin äkillistä huononemista, Maunon silmistä näkyi kaikki se kipu ja tuska, ruskeat silmät muuttuivat vaaleanharmaiksi. En ole joutunut koskaan aikaisemmin vastaavalla tavalla kohtaamaan kuolemaa ja se oli todella pelottavaa.

Kaikki tapahtui niin äkkiä, päivä aikaisemmin meillä oli ollut terhakka koira talutushihnassa – ja yhtäkkiä kävelimme kuollut koira käsivarsillamme Tampereen keskustan läpi, auringon vasta noustessa. Itkin aivan hysteerisenä, eikä sille itkulle meinannut tulla loppua ollenkaan. Sen verran sekaisin tosiaan olimme, että lähdimme jo samana päivänä ajelemaan Pohjanmaalle koira mukanamme ja hautasimme hänet vanhempieni takapihalle, siksi Maunon kuolinsyy jäi selvittämättä. Voipi olla, että hänen pienessä sydämessä oli vikaa, mutta voi toki myös olla, että eläinlääkäri teki virheen, mutta sitä on aivan turha spekuloida enempää. Oli miten oli, niin ymmärtänette silti, että tämä jätti aikamoisen jäljen sydämeeni, enkä siksi pysty kuivin silmin vieläkään viemään Teppoa eläinlääkäriin, en edes rokotettavaksi.

 

koiran hampaidenhoitoMiika on hoitanut aina aikaisemmin Tepon hammaslääkärit, mutta eilen sitten kuitenkin keräsin rohkeuteni ja vein koiran hoidettavaksi. Olimme varanneet ajan eläinlääkäriin, koska Tepon hengitys oli alkanut tuoksahtamaan siihen malliin, että hampaiden puhdistus oli vähintäänkin ajankohtainen. Tiesin kyllä, että olisi varmasti ollut syytä hoitaa homma jo aikaisemmin alta pois, samaa mieltä oli myös eläinlääkäri.

Kerroin paikan päällä huonosta kokemuksestani, jotta henkilökunta ei katsoisi kieroon, jos alan yhtäkkiä itkeskellä. Meihin suhtauduttiin todella hyvin, Teppo tutkittiin ensin huolellisesti ja mulle kerrottiin mitä tuleman pitää. Teppo sai olla sylissäni niin kauan, kunnes nukutusaine vaikutti, tosin sekin ensin ystävällisesti varmistettiin, että pystynkö olemaan paikalla.

koiran hammaskiven poistoTepolta lähti hammaskivet ja samalla poistetiin kahdeksan jo valmiiksi heilunutta hammasta. Koiralla on yhteensä 42 hammasta eli kyllä sinne suuhun vielä jotain jäikin! Puolen vuoden päästä olisi tarkoitus eläinlääkärin toimesta puhdistaa Tepon suu uudelleen ja irroittaa yksi isompaa toimenpidettä vaativa hammas. Koiran hammaskiveä voi ehkäistä kotihoidolla eli harjaamalla koiran hampaita päivittäin. Keski-ikäisellä ja vanhalla koiralla (Teppo on 7-vuotias) on hyvä aloittaa hampaidenharjaus näin puhdistuksen jälkeen. Ihmisille tarkoitettua hammastahnaa ei saa käyttää, vaan eläimille on omansa. Tarjolla on myös muitakin tuotteita, joista voi olla apua koiran suunhoidossa, puruluut nyt yleisimpänä, . Myönnän, että meillä on petrattavaa, Tepolta löytyy kyllä hammasharja, mutta aika harvakseltaan sitä on käytetty.

chihuahua hampaat OLYMPUS DIGITAL CAMERATeppo oli herännyt tosi nopeasti nukutuksesta, se oli kuulemma haukahdellut, kuin ilmoittaakseen olevansa valmis lähtemään kotiin. Koko illan poika oli tokkurassa, lähinnä se istui ja tuijotteli hölmistyneenä. Puolen yön aikaan silittelin pehmeää turkkia ja käytin Teppoa ulkona. Tänään aamulla käytiin kävelyllä, Teppo alkaa olla oma itsensä, mutta onhan tuo vieläkin aavistuksen väsähtänyt. Saimme kipulääkettä mukaamme ja niitä voi antaa nyt ainakin tänään ja huomenna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKyselin ystäviltäni suosituksia eläinlääkäreistä ja lopulta päädyimme varaamaan ajan Hervannan Eläinlääkäreille. Olen tosi tyytyväinen palveluun ja hoitoon, ajanvarauksesta lähtien, joten sinne me suuntaamme jatkossakin. Klinikkamaksut, lääkkeet, hammaskiven sekä kahdeksan hampaan poisto ym. + toimenpiteen yhteydessä annetut rokotteet maksoivat yhteensä 229 euroa. Ei kannata turhaan pitkittää koiran viemistä hammaslääkäriin, sillä tilanne vaan pahenee vetkuttelemalla. Yleensä hammaskiven tunnistaa helposti, koiran hengitys haiskahtaa ja suuhun kurkatessa ylähampaiden pinnoilla näkyy ruskeahkoa tököttiä. Hoitamattomana hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta ja hampaiden irtoamista, koiralla voi olla kipuja ja syöminenkin voi sattua.

-Maj

8 Comments

 1. Annu 26.10.2016

  Mulla sama, koiran käyttäminen eläinlääkärissä on kamalaa, se kun näkee että toinen nukahtaa niin on kamalin hetki…ehkä liitän siihen sen ajatuksen jolloin koira ei enää herääkkään, siis se kun nukutetaan viimeisen kerran, tai kun nukutus menee pieleen.

  Meidän Havannan koiralla on maksashuntti ja silloin ennen kun se todettiin niin koira oli todella huonossa kunnossa, maksoin maltaita ja tein kaikkeni että pieni ystäväni selviäisi ja monet itkut eläinlääkärissä itkin.
  Onneksi vika löytyi ja ruokavaliolla oireet pysyneet poissa. koira on nyt kiitettävät 11 vuotta ja maailman iloisin!

  Elli kävi keväällä viimeksi hammaskiven poistossa ja kyllä siinä sai taas oli sydänsykkyrällä kaverin puolesta, mutta kaikki meni hienosti:)

  Paranemisia Tepolle! Mainion oloinen kaveri.

  Vastaa
 2. Bertta 26.10.2016

  Meillä on 2 italiaanopoikaa, joiden kanssa on käyty eläinsairaalan päivystyksessä Turussa ja muillakin eläinlääkäreillä useasti viime aikoina. Nyt Vilillä on todettu sydämen läppävika ja elinpäiviä toivottavasti saadaan lisää lääkityksellä. Löysimme ihanan kardiologin täältä Raisiosta ja nyt tuntuu että hänen kanssaan kaikki sujuu hyvin tässä tilanteessa, kun parantavaa hoitoa ei ole. Teppo on niin söpö!!

  Vastaa
 3. romppu 26.10.2016

  Meidän koiralla on jo ikää 12 ja ei olla ikinä harjattu koiran hampaita. Silti tänä vuonna eläinlääkäri kehui koiran hampaita ja sanoi, että tuskin tarvitsee koskaan käydä ”hammaslääkärillä”. Todella hyväkuntoiset hampaat ikäisekseen. Eläinlääkäri totesi myös, että koiranhampaista näkee, että se syö paljon kovaa. Meillä koira herkuttelee usein naudan tai hirven raaoilla luilla. Puruluihin ja muihin koirien hammastikkuihin tuo hurtta ei koske eikä syö. Raakaa sen olla pitää. Luiden syöminen on vanhalle koiralle myös mukavaa aktivointia. Kyllä uni maittaa takan edessä kun on pihalla syöty luuta kolme tuntia putkeen. Suosittelen koirille raakoja ja kovia luita hammaskiven ehkäisyyn.

  Vastaa
 4. Ella 27.10.2016

  Olemme käyneet rokottamassa koiramme jo useamman vuoden ajan Hervannan Eläinlääkäreillä ja viimeksi reilu kuukausi sitten kävimme ensimmäinen kerran poistattamassa koiralta hammaskivet samaisessa paikassa. Voin itse myös lämpimästi suositella Hervannan Eläinlääkäreitä! Aina ystävällinen ja asiantunteva palvelu. Ja vaikka se koira (tai muu eläin) on se ykkönen, Hervannan Eläinlääkäreissä ymmärretään, että omistaja on myös asiakas :) Mukavaa, että teilläkin sujui kaikki hyvin!

  Vastaa
 5. Halina 31.10.2016

  Itse olen perheessämme joutunut hoitamaan eläinlääkäriasiat, niin hamsterien lopetukset kuin koiran nukutukset jne. Itse koen sairaalaympäristön vähän liiankin normaaliksi varmaan tai jotain, koska mut itseni on nukutettu ja leikattu useita kertoja oman sairauden vuoksi ja olen vielä kouluttautunutkin terveydenhuolto alalle :D kun menin lopettamaan hamsteria siskon puolesta, olin lähinnä kiinnostunut että miten toimenpide tapahtuu ja varmistamassa että se sujuu rauhallisesti ja kivuttomasti. Olen vähän sellainen realisti, eli olen tiedostanut esimerkiksi koiraa ottaessa että joudun sen jossain vaiheessa lopettamaan ja uskon että päätös on sitten aikanaan helppo tehdä jos koiran elämä ei ole enää elämisen arvoista. Tottakai surulliseksi siitä tulee, mutta haluan ehdottomasti olla itse paikalla. Kuolema on surullinen, mutta samalla kaunis asia. Ihmisten kanssa kuoleman kohtaaminen on itselleni pahempaa, mutta sitäkin valitettavasti tapahtuu. Toivottavasti hyvät kokemukset saavat eläinlääkäripelkoa pois! :) itse olen valikoitunut perheessämme vastaavaksi, koska olen ainoa joka on itse rauhallinen eläimen kanssa lääkärissä. Pitää muistaa että eläin on pääasia ja stressin ja pelon siirtäminen eläimeen ei ole hyvä asia. Joskus on parempi jäädä itse kotiin ja antaa rauhallisimman ihmisen mennä tilanteeseen, eläimen vuoksi. :) tai vaikka kahdestaan ja antaa rauhallisemman osapuolen käsitellä eläintä rauhoitusvaiheessa.

  Vastaa
  • Maj 1.11.2016

   Sä olet täysin oikeassa! Mä haluan tosiaankin selättää mun pelon, ja nämä uudet, hyvät kokemukset jeesaa varmasti juuri siinä. Kiitos kommentistasi, se pysäytti miettimään :)

   Vastaa
 6. Emmi 1.2.2017

  Hei,
  kommentoin jo uudempaa postaustasi Teposta ja vasta nyt luin tämän! Ymmärrän pelkosi eläinlääkärin suhteen, tuo kokemus on varmasti ollut kamala. Onneksi Tepon osalta hammaslääkäri kuitenkin sujui.

  Vastaa
  • Maj 3.2.2017

   Niin, se oli pahin mahdollinen kokemus kyllä. Onneksi Tepolla sujui hyvin hammaslääkärissä ja nytkin pikkutyyppi vaikuttaa tosi terhakalta <3

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *