Juuri nyt ei ole olemassakaan varsinaisesti ”hetkeä ennen pimeää”, kun pimeää on koko ajan, aamusta iltaan. Juuri hankitut toppavaatteet voikin tunkea taas kaappiin ja kaivaa sadevaatteet esiin. Ärsyttävää venklaamista, mutta tiedettiinhän me tämä. Se vaan pääsi vähän unohtumaan poikkeuksellisen aikaisin sataneen ensilumen takia. Joka kerta sitä unohtaa miltä tämä ympäri vuorokauden jatkuva pimeys, mustana ja kosteana läikkyvä asfaltti ja koleahko ilma, todella tuntuu. Ihan samalla tavalla kuin sitä unohtaa, miten ensilumi on jännää ja kuinka keväällä kirkkaasti paisteleva aurinko tuntuu melkein sokaisevalta. Mitä sitä sitten voisi tehdä, kun pimeys vie voimat? Millaiset asiat voisivat tuoda valoa mustiin päiviin ja viikkoihin?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Järjestä brunssi ystävien kanssa, kata pöytään kaikkea herkullista ja värikästä. Kahvi ja hyvä seura virkistää kummasti, testasin eilen – ja toimi kyllä!
– Osallistu vain niihin pikkujouluihin, joihin oikeasti haluat mennä. Turha ottaa pienintäkään darraa kemuista, joihin pelkkä ajatus lähtemisestä tuntuu vastenmieliseltä.
– Jos mieluisia pikkujouluja ei ole tiedossa, niin järjestä ne sitten rohkeasti itse, kutsu vain lempparit. Järkätkää vaikka lapsille omansa, yhdessä jonkun kamun kanssa?
– Älä ainakaan vähennä liikuntaa, vaan yritä pitää kiinni liikuntarutiineista. Houkuttele ystävä/naapuri/työkaveri/sukulainen/randomtuttu mukaan reippaalle iltakävelylle. Tiedetään, että pelkkä lenkkareiden jalkaan laittaminen saattaa tuntua ponnistelulta, mutta tässä tapauksessa se kannattaa, poikkeuksetta aina. Etukäteen yhdessä sovittua lenkkiä/jumppaa ei tule myöskään peruttua ilman syytä.
– Sinä olet tärkeä ja sinun jaksamisesi on supertärkeää, joten varaa hyvällä omatunnolla joku ihana hemmotteluhoito tai hieronta itsellesi.
– Jos illalla kaikki tuntuu väsyttävältä ja rankalta, niin jätä hommat kesken ja mene nukkumaan, sillä vaikka aurinko ei seuraavanakaan aamuna paistaisi, koittaa silti uusi päivä ja sinulla on taas uudet voimat.
– Mieti itsellesi joku pieni konkreettinen homma, vaikka jotain niin naurettavaa kuin esimerkiksi sukkalaatikon siivous. Toteuta se yhtenä iltana ja vitsit miten hyvä mieli siitä tuleekaan, kun on saanut jotain oikeasti tehtyä. Hymyssä suin sitä voikin sitten loppuillan rentoutua teemuki kädessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Hanki kauniit kumpparit niin, että olet tyytyväinen, kun saat näinä kosteahkoina päivinä vetäistä ne jalkaasi ulos lähtiessäsi.
– Ota mallia lapsista, heitä ei paljoa sää tai synkkä vuodenaika paina. Skidit on piristävää seuraa, he eivät valita pimeydestä, oikeastaan he tuskin huomaavatkaan sitä.
– Vielä toinen lapsivinkki: pidä lasten kanssa (lainaa naapurista/ystävältä/sukulaiselta, jos ei omia löydy, niin tulee tuplahyöty) leffailta arkena, valitkaa joku oikeasti hyvä elokuva ja tehkää poppareita, vuoratkaa sohva tyynyillä ja olkaa mukavasti.
– Lakkaa tuijottamasta Instagramin feedissä tuon tuosta vilahtelevia aurinkoisia hiekkarantafiiilistelykuvia, etenkin jos et itse ole lähdössä reissuun. Alkaa vaan ärsyttämään :D
– Jos lasten harrastuksiin kuskaaminen on juuri nyt liian väsyttävää, niin käy läpi koko harrastusporukka, voisiko asiat järkätä niin, että saisitte sovittua jonkun kanssa kuskivuorot? Tai kysy rohkeasti apua lähimmäisiltä, ehkäpä lapsen kummi mielellään toimisi kuskina joku kerta?
– Muista, että et ole yksin, sillä aika moni muukin sinnittelee täällä pimeässä kanssasi. Jos nyt ihan positiivareiksi ryhdytään, niin ilman tätä kaamosta, emme varmasti osaisi niin paljon arvostaa kevättalven aurinkoisia talvipäiviä ja myöhemmin taas kunnon kevättä sekä kesää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJos ei muuta, niin koittakaa vaan kestää. 21. joulukuuta on talvipäivänseisaus, eli tasan kuukausi enää. Sen jälkeen valoisa aika alkaa jälleen lisääntymään. Toki vain aluksi viisi minuuttia viikoittain eli alle minuutin päivässä, mutta tuota, ehtiihän siinä…? Ihan vaikka niistää nenän valoisalla vielä. Maaliskuussa päivä pitenee jo vauhdilla. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAYmmärrän, että toisinaan tekee niin hiton tiukkaa. Joskus kaamos kaappaa pahemmemmin, itselläni viime vuosi oli kamala. Silloin ei lenkit vesisateessa voisi vähempää napata, arjen pyörittäminen on kiirusta, eikä aikaa liikene todellakaan brunssitteluille. Pelkkä sana brunssi saattaa jo vit.. ärsyttää. Tiedän. Halauksia.

-Maj

21 Comments

 1. Kirsi 22.11.2016

  Ihania ajatuksia ja vinkkejä arkeen, kiitos! Mulle tämä vuodenaika on aina jotenkin tosi vastenmielinen, ja olin lähes itkun partaalla (normaalia?? : D) kun lumet sulivat ja vesihanat aukesivat. Mutta kyllä tästä taas selvitään, ihan niin kuin sina ennenkin : )

  Vastaa
  • Maj 22.11.2016

   No et ihan varmasti ole ainoa, joka tirautti pari kyyneltä, kun lumet sulivat :D Täysin normaalia, ja niinhän me selvitäänkin <3

   Vastaa
 2. ida 22.11.2016

  Ihana postaus, ihania ideoita!

  Vastaa
  • Maj 22.11.2016

   Voi kiitos, tarkoituksella jätin vinkkaamatta D-vitamiinista ym. perinteisemmistä konsteista taistelussa pimeyttä vastaan :)

   Vastaa
 3. Viivi 22.11.2016

  Mistä nuo housut ovat?

  Vastaa
 4. M 22.11.2016

  Hyvä postaus! Mää lohduttaudun sillä, että aika juoksee niin nopiaa, jotta kohta on taas lunta toivottavasti ja valosaa. :) Kyllä me tästä selvitään! :)

  Vastaa
  • Maj 22.11.2016

   Tosiaankin, en kestä, miten nämä viikot vaan viuhahtavat ohitse O___O

   Vastaa
 5. Marie 22.11.2016

  Hyviä ideoita ja ymmärtävää tsemppausta, kiitos! Itse todella kärsin pimeydestä, onneksi kirkasvalolamppu ja voimakas d-vitamiini tuntuvat auttavan.. Ainakin jaksamaan yhden päivän kerrallaan. Nykyään suunnitellaan myös matka pimeimpään eikä kylmimpään aikaan.

  Vastaa
  • Maj 22.11.2016

   Moi! Onko kirkasvalolamppu oikeasti auttanut? Olen miettinyt sen hankkimista, mutta toistaiseksi se on jäänyt…

   Vastaa
   • Emma 23.11.2016

    Joo se auttaa oikeasti. :) Googleta ja löytyy ihan tieteellistä tutkimusta että se vaikuttaa johonkin käpyrauhaseen ja hormonien eritykseen tms. ja torjuu kaamosmasennusta.
    Ostettiin viime vuodeksi se ja että se on auttanut aamuisin! Silmät aukeaa ihan eri tavalla ja sitten kun sen sammuttaa niin tajuaa kuinka himputin hämärä normaali huonevalaistus oikeasti onkaan!

    En voi muuta kun suositella kaikkia superlämpimästi sijoittamaan kirkasvalolamppuun! Meillä se on ollut esillä noin lokakuun lopusta maaliskuun alkupuolelle eli hyvä joululahjavinkki kanssa.

    Vastaa
   • Marie 24.11.2016

    Kyllä! Suosittelen lämpimästi. Kun laittaa sen ensimmäisenä aamulla päälle, saa jotenkin ihan toisenlaisen alun päivään. Itsekin harkitsin lampun hankkimista useamman vuoden, enkä tosiaan ole katunut sen ostoa.

    Vastaa
 6. Johanna 22.11.2016

  Olipas hyvä kirjoitus ja sun outfit on ihana. Mistä paita ja housut?

  Vastaa
  • Maj 22.11.2016

   Moikka Johanna! Kiitoksia, neule on Malene Birgerin ja housut Samsoelta :)

   Vastaa
 7. Inkku 22.11.2016

  Tosi hyviä vinkkejä. Viesti naapuriin ja lenkkikaveri löytyi. Kiitos!

  Vastaa
  • Maj 22.11.2016

   Hehee, hieno juttu :*

   Vastaa
 8. Tiina 22.11.2016

  Tai muutto Espanjaan! #tämäperheharkitseevakavasti

  Vastaa
  • Maj 22.11.2016

   No sekin on vaihtoehto! Olen myös toisaalta sitä mieltä, että onhan se vähän turhaa valittaa asioista, joille ei vaan voi mitään, että ehkä sit tosiaan pitäis muuttaa, mutta……….

   Vastaa
 9. Nippe 23.11.2016

  Kiitos tästä lohdusta.
  Juuri eilen mainostin, että Suomi on lottovoitto.
  Lyhyt kesä ja loppuvuoden saa tsempta itseään märässä ja pimeässä!!=)

  Vastaa
 10. Anna 23.11.2016

  ”Sinä olet tärkeä ja sinun jaksamisesi on supertärkeää” voih, tuota lausetta niin kaipasin. Kiitos Maj :’)

  Vastaa
 11. Mai 23.11.2016

  Aivan ihana, piristävä postaus! Olit keksinyt vallan ihania vinkkejä: tuntupa hyvältä saada lupa jättää pikkujoulut väliin :D

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *