*Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Silmäasema

Takana alkaa olla jo yhteensä viikon verran totuttelua koululaisen arkeen ja asiat ovat soljuneet eteenpäin omalla painollaan. Rebekalla on muutama myöhäisempi kouluaamu ja me ollaan saatu olla vähän pidempään kahdestaan kotosalla. Yhteiset aamupalahetket ovat olleet tärkeitä, silloin on hyvä puhua koulujutuista ja toki muistakin mieltä askarruttavista ajatuksista.

Ekaluokkalaisen koulupäivät on lyhyitä ja tyttö porhaltaa pyörällään kotiin jo puolen päivän kieppeillä. Koulumatkat Rebekka kulkee mieluiten yhdessä ystäviensä kanssa. Muutaman kerran me ollaan saatu jopa lupa lähteä koiran kanssa saattelemaan heitä. Tästä meidän pihapiiristä pääsi neljä tyttöä samalle luokalle, ihan mielettömän ihanaa. 

 

ekaluokkalaiset1

Meidän ekaluokkalaiselle on pukannut postia tänä syksynä varmaan enemmän kuin minulle. Koulusta tulee kaikenlaisia lippulappusia, tarjouksia, Aku Ankkaa ja vaikka mitä. Silmäasemalla on mielestäni koko syksyn mahtavin kamppis päällä; Silmäasema  tarjoaa jokaiselle ekaluokkalaiselle silmälasit ilmaiseksi, jos silmälääkäri on todennut niille olevan tarvetta.

Onhan se ihan mahtavaa, että meillä täällä Suomessa on jokaisella oikeus oppia maksuttoman peruskoulun ansiosta. Hyvällä näkemisellä on iso rooli opiskelun mielekkyyteen, ensimmäinen vuosi ja sen tuomat kokemukset luovat pohjaa myöhemmillekin kouluvuosille.

ekaluokkalaiset2

Lasten huonosti näkemistä ei ole aina helppoa tunnistaa ja pahimmassa tapauksessa se saatetaan tulkita luki- tai keskittymishäriöksi. Alla muutamia lasten näkemiseen erikoistuneen silmälääkärin, Aurora Heickelin, vinkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos epäilet lapsellasi olevan näkemisen kanssa ongelmia.

– Onko lapsellasi usein päänsärkyä? Huono lähi- tai kaukonäkö pakottaa silmät työskentelemään ahkerammin, kun tarkennus kauas tai lähelle ei suju luonnostaan. Tämä voi aiheuttaa lapselle päänsärkyä.

– Onko lapsesi haluton tai hyvin hidas lukemaan? Jos kirjoihin tai ruudulle tarkentaminen on työlästä, lapsi voi alkaa vältellä näitä.

– Seuraako lapsesi tekstiä sormillaan? Heikko lähinäkö ja karsastus vaikuttavat luettavan tekstin selkeyteen, jolloin lapsen voi olla helpompi seurata tekstiä.

– Onko lapsesi hyvin varovainen maastossa liikkuessaan? Karsastus, eli kieroon katsomisenakin tunnettu vaiva vaikuttaa syvyysnäköön, jolloin pintojen muotoa voi olla vaikea erottaa.

– Istuuko lapsesi aina lähellä ruutua televisiota katsoessaan? Tämä voi olla merkki siitä, että kaukonäössä on puutteita.

– Onko lapsellasi keskittymisvaikeuksia? Heikon näön kanssa oleminen voi olla lapselle haastavaa, jolloin keskittyminen tarkkuutta vaativiin asioihin ei kiinnosta.

 

ekaluokkalaiset3

Onnistuneen koulutyön edellytys on onnistunut alku. Ensimmäisen kouluvuoden ensimmäiset kokemukset määrittelevät aika pitkälle sen, miten näemme itsemme.

ekaluokkalaiset4

Vanhempana sitä haluaa tehdä kaikkensa, että lapsen ensimmäiset kokemukset koulusta olisivat mahdollisimman hyviä. Koulun aloituksen myötä lapsi on taas yhden askeleen lähempänä omaa itsenäisyyttään ja vaikka kuinka haluaisimmekin, niin hamaan loppuun asti emme kertakaikkiaan voi turvata toisen jokaista askelta. Jos, ja kun me vanhemmat teemme oman parhaamme, se varmasti riittää! 

ekaluokkalaiset5

Jos epäilette lapsellanne olevan ongelmia näkemisen kanssa, niin kannattaa ehdottomasti tarkistuttaa asia optikolla, varmuudenkin vuoksi. Silmäaseman sivulta löytyy todella kattava infopaketti aiheesta – ja täältä pääset varaamaan aikaa optikolle!

Niin ja ne ilmaiset silmälasit koululainen saa valita ihan vapaasti valikoimasta, sillä pitäähän ne olla omaa silmää miellyttävät. Lasit voi noutaa Silmäasemalta milloin tahansa lapsen ensimmäisen kouluvuoden aikana! 

Optikko arvioi lapsen näön ja jos tarvetta ilmenee hän lähettää lapsen silmälääkärille. Alle 8-vuotiaan lapsen silmälasit määrää aina silmälääkäri.

-Maj

 

4 Comments

 1. inkkari 21.8.2017

  Paljon ONNEA ja ILOA Rebekalle!

  Vastaa
 2. Anne 21.8.2017

  Hyvää koulun aloitusta! On näköjään hyvin erilaisia käytäntöjä eri paikkakunnilla kouluun pyöräilyn suhteen. Täällä eteläisemmässä kunnassa pyörällä kouluun saa mennä vasta tokaluokkalaiset ja hekin vasta ”pyöräkortin” suorittamisen jälkeen.

  Vastaa
  • Maj 23.8.2017

   Kiitos :) Juu, mä oon kuullut kyllä, että pyöräilyn kanssa on erilaisia käytäntöjä, en tiedä sitten, mikä olis paras?

   Vastaa
 3. Ulpu 23.8.2017

  Täähän on heino juttu, en ollut kuullutkaan.

  Tuo pyöräily on varmasti paikkakuntakohtaista. Meillä saa pyöräillä jo ekallakin, jos vanhemmat kirjoittavat siitä allekirjoitetun paperin kouluun. Sitä tässä ollaan mietitty tokaluokkalaisen kohdalla.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *