Tunnen pienen puristuksen rinnassani, kun puhutaan kierrättämisestä tai ekologisista valinnoista yleisestikin. Tiedän, että voisin tehdä asioita paremmin, vastuullisemmin ja myös niin paljon enemmän. Arki vie mennessään ja usein sitä vaan päätyy tekemään nopeimmat ja helpoimmat valinnat, jotka eivät ole ympäristön kannalta niitä parhaimpia. Eniten pitäisi varmasti pohtia ostotottumuksia, meidän neljän ihmisen kotitalouden jätemäärä on oikeasti kauhistuttava. Kaikki lähtee kuitenkin pienistä asioista, askel kerrallaan vai mitä? Kuulostaako kenestäkään yhtään tutulta?

Täällä meidän asuinalueella jätteiden kierrätys on tehty asukkaille helpoksi jäteputkien avulla eli biojätteen, paperin ja kartongin kierrättämistä ei ainakaan kukaan täällä asuva halua skipata. Suurin ärsytyksen asia tai ongelma kierrätämisessä itselleni ja varmasti monelle muullekin on varmasti roskien kerääminen ja säilyttäminen ennen niiden kuskaamista eteenpäin. Meidän keittiön altaiden alla olevasta kaapista (sekä vähän muualtakin) on löytynyt seka- ja biojäte roskisten lisäksi kaikenlaisia keräysviritelmiä, jotka pursuilevat ja ovat ehkä muutenkin niitä vähemmän käteviä tai kivoja ratkaisuja.

Niimaar kierrätyskaluste
Eteisessä näyttää tällä hetkellä tältä, lunastin Lundian hyllyt sekä valaisimen itselleni, mutta ne menivätkin vielä vaihtoon ja odottelen malttamattomana uusia vastaavia tilalle.

Tuo betonipenkkien vieressä oleva musta laatikko on Niimaarilta testiin saatu Ecosmol-kierrätyskaluste, joka toimittaa samalla myös penkin virkaa, sen päälle voi istahtaa vetäämään vaikka kenkiä jalkaan.  Kaluste on seilannut meillä koko kesän keittiön, olkkarin ja eteisen väliä, se sopii oikeastaan ihan mihin tilaan vain.

kierrätys, laatikot, kaunis kierrätys

Laatikon kannen sisältä löytyy näppärä kierrätyssysteemi, kahdella siirrettävällä välihyllyllä sekä kolmella  kestokierrätyskassilla, joihin on mahdollista kerätä kotitalouden kuivia jätteitä. Kassien tullessa täyteen kierrätettävää matskua ne on helppo napata messiin tyhjentämistä varten. Ruokakauppaan mennessä voi palauttaa pullot tai viedä lasijätteen keräykseen ja täyttää tyhjät kassit ruokaostoksilla.

NIIMAAR
Parasta tässä Ecosmolissa on se, että se on paitsi toimiva, niin myös oikeasti kaunis ja laadukas kaluste. Kassit on valmistettu Suomessa kestävästä polyesteristä, ne hylkivät vettä, samaa matskua käytetään mm. jääkiekkoilijoiden kasseihin ja poliisien rikoskasseihin. Biojätettä ei kuitenkaan suositella laitettavaksi kasseihin näistä ominaisuuksista huolimatta.

niimaar4

Ecosmol on suunnittelija Harri Koskisen käsialaa, puuvanerista tehty kaluste valmistetaan myös Suomessa ja sitä on saatavilla mustan lisäksi myös valkoisena ja koivun tai saarnin sävyissä.

niimaar5
niimaar6

Niimaar on perheyritys, joka on ollut toiminnassa jo vuodesta 1983 ja tällä hetkellä yritys luo designtuotteita ja tapahtumia kestävään kehitykseen. Ecosmol sen sijaan on ihan tuore tapaus, kaluste on lanseerattu tänä vuonna Tukholman Design Week:llä.

Jos olette suuntaamassa Habitare-messuille, niin sieltä löydätte myös Ecosmolit, käykäähän tutustumassa! Kauniimmin ei mielestäni ehkä voi edes kierrättää, joten se ei ainakaan voi olla enää tekosyy. Onko teillä kanssani samanlaisia ajatuksia aiheesta, oletteko tunnollisia kierrättäjiä?

-Maj

 

3 Comments

 1. Tsupe 4.9.2017

  Nyt täytyy kommentoida et oon aika kierrätyspoliisi, paljon ei muuten sekajätettä tuu kun kierrättää muovitkin. Kannattaa katsoa netistä hakusanoilla muovi meressä (vaikkei suomeks kauheesti löydy), se on musta niin karmaisevaa et oon nykyään hyvin tunnollinen muovijätteen kerääjä ja suosittelen sitä kaikille :).

  Vastaa
 2. Halina 5.9.2017

  Mun mielestä kierrätys on yhtä helppoa kun vaatteiden lajittelu pyykkiin! :) Oikeat säilytysjärjestelmät varmaan ratkaisee, mutta enemmän se on kiinni asennoitumisesta ja opettelusta (kuten moni muukin asia). Varsinaista sekajätettä ei itsellä tule lajittelun takia ja siksi roskia tarvii viedä harvoin (ainoastaan biojäte viikottain).

  Samalla pyykinpesu esimerkillä havainnollistaen: ei tulisi mieleenkään pestä mustia ja valkoisia vaatteita yhdessä, joten miksi laittaisin esim. Biojätteen ja muovin samaan roskikseen :D

  Eikä kannata turhaan syyllistyä asiata, sen kuin rupeaa toimimaan tai sitten ei! Syyllisyydestä ei ole hyötyä. Yksi helpottava juttu on jo katsoa kaupassa mitä ostaa, jos ostaa paljon jätteetöntä ruokaa (ei muovia tai metallia) pääsee helpommalla kotona. Itse jätän tölkkiruuat jne suosiolla jo kauppaan. Myös vihannekset ja lihat saa muovittomissa paketeissa. Elikkä pikkujutuilla kierrtätys on tosi helppoa ja kätevää! Malli on sama myös työpaikoilla, joten ihmettelen edelleen kotitalouksia jossa ei osata kierrättää. Työpaikalla se täytyy lyitenkin osata tehdä. Ei kommentoi siis pahalla vaan puhtaasta ihmetyksestä :D kiva kun teit postauksen aiheesta!

  Ps. Et ole vieläkään vastannut Nivean dödöpostaukseen, jossa kyselin tiedätkö firman eettisistä ja ympäristöarvoista, sillä olet heidän yhteistyökumppaninsa postauksessa?

  Vastaa
 3. Halina 5.9.2017

  Ps. Lapset kannattaa ihan oikesti opettaa jo kotona kierrättämään. Kestävä kehitys, joka on ollut pitkään tapetilla päivökodeissa ja koulun opsissa, on nyt osa isompaa kokonaisuutta: Ekososiaalinen sivistys. Voi käydä googlettamassa jos ei ole itselle tuttu aihe. Proffamme Arto Saloselta löytyy myös youtubesta hybää videoluento matskua. Toivotaan, että seuraava sukupolvi on meitä valistuneempi! : yhteiskunta-alaa opiskeleva

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *