*Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & LV Suomi

Aloitan usein aamuni paitsi napsauttamalla kahvinkeittimen päälle, niin myös laittamalla pyykit pyörimään. Ihan oikeasti, voin käsi sydämellä sanoa, että pidän todella pyykkäämisestä. Pidän myös pyykkien lajittelusta ja silitän melkein kaikki pyykit, yöpaidat ja lakanatkin. Isäni tietää mistä narusta vetää, kun haluaa piristää tytärtään; hän kiikutti viime viikolla minulle yllärilahjaksi höyrystimen – meinasin kuolla onnesta. Silmäni lepäävät säntillisesti pinotuissa riveissä puhtaita, silitettyjä tyynyliinoja tai astiapyyhkeitä, niin nättiä.

Pesukoneen tasainen humina on mielestäni yksi rauhoittavimpia ääniä ja hyvä niin, sillä sitähän saa lapsiperheissä kuunnella väkisinkin usein, meillä miltei päivittäin. Olen myös tarkka pyykkääjä, pesen kaikki värit erillään ja noudatan tarkasti pesuohjeita. Ainoastaan käsin pyykkääminen ei ole juttuni, mutta sitä vartenhan pesukoneesta löytyy käsinpesu-ohjelma.

pyykinpesu1

Moni myös on udellut, että kuinka vaikkapa meidän lastenvaatteet pysyvät niin siisteinä pesusta toiseen? Suosittelen ensinnäkin tarkistamaan aina vaatteen pesuohjeet ja lajitelemaan pyykit tarkasti värien mukaan. On myös tärkeää käyttää oikeanlaista pesuainetta; värillisille pyykeille löytyy erityisesti kirjopyykille tarkoitettu pesuaine ja vastaavasti valkopyykille löytyy oma pesuaineensa. Hajusteeton ja väriaineeton LV Color Pyykinpesuneste  sisältää värien suoja-aineen, joka sitoo veteen irronneet väriaineet, niin ettei muu pyykki värjäänny. Hajustettomalla LV Colorilla sopii pestä hyvin niin vauvan pyykit kuin gore-tex -vaatteetkin. Ainakaan itse en tahdo tuoksua pesuaineelle tai kemikaaleille, vaan mielummin suihkautan iholleni lempituoksuani.

juoksu1
pyykinpesu4

Lasten käyttövaatteita meillä pestään luonnollisesti paljon, mutta suuri osa pyykeistä on myös urheiluvaatteita. Rebekalla on muutaman kerran viikossa voimistelua, Samuel harrastaa 2-3 kertaa futista ja sählyä ja mä heitän pyykkikoriin hikiset kamat jokaisen juoksemani lenkin jälkeen eli monta kertaa viikossa. Lasten ulkovaatteet, erityisesti vettä hylkivät kuorihousut, ovat etenkin Samuelilla likaisena ihan jatkuvasti.

Pyrin pesemään aina täysiä koneellisia, eikä se tässä elämäntilanteessa ole kovin vaativa tehtävä. LV Sport Pyykinpesunesteen koostumus on suunniteltu erityisesti ulkoilu- ja urheiluvaatteiden sekä niissä olevien tahrojen pesuun matalissa lämpötiloissa. Treenivaatteiden käyttöikää ei pidennetä pesukertoja vähentämällä, päinvastoin, sillä ihosta erittyvä rasva voi alkaa kertyä tekstiiliin, jos vaatetta ei pestä oikeissa lämpötiloissa & tarpeeksi nopeasti käytön jälkeen. Vaatteisiin kertynyt rasva taas heikentää treenivaatteen teknisiä ominaisuuksia, kun vaate ei siirrä enää hikeä pois iholta entiseen tapaan.


juoksu5
juoksu3
pyykinpesu2

Täydet koneelliset ovat askel ympäristöystävällisempään pyykinpesuun, mutta on vielä pari muutakin juttua, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Minulla oli ennen paha tapa läträtä pesuainetta liikaa, se ei tee pyykistä yhtään sen puhtaampaa. Liiallinen pesuaineen käyttö kuormittaa vain ympäristöä ja jätevedenpuhdistamoa, joten muista säännöstellä pesuaine pyykin likaisuuden ja veden kovuuden mukaan.

Uutta pesukonetta hankittaessa kannattaa valita se vastamaan juuri omia käyttötarkoituksiasi; pieneen talouteen ei kannata hankkia turhan isoa konetta. Kannattaa myös valita energiatehokas pesukone ja hyödyntää mahdollisuukisen mukaan aina eko-ohjelmat. Luonnollisesti kannattaa myös huolehtia vaatteistaan hyvin, pestä ne oikein ja sitä kautta pitkittää vaatteen käyttöikää.

juoksu6

Tämä viileä maanantaikin lähti käyntiin kivasti, pyykit pyörii koneessa ja ajattelin heittää päivällä nopean lenkin metsässä. Haaveissani on, että hyvät fiilikset jatkuisivat läpi viikon.

Huolehtikaahan tekin itsestänne ja ympäristöstänne erityisen hyvin. Suokaahan muutama ajatus myös vähän ekologisemmalle pyykinpesulle, ei auta väittää etteikö pienillä asioilla olisi väliä. On niillä. Turhaanhan se on töräyttää annostelumittaan kaksinkertaisesti pesuainetta jo ihan rahansäästösyistäkin – ja jos sitä pyykkiä ei ole kertynyt tarpeeksi täyteen koneelliseen, niin pidähän vapaapäivä pesuhommista ;)

Niin ja hei, mikä on sun lemppari arjen askareista? Oletko pyykkimuijia, kuten minäkin? Pesisin koska vaan mielummin pyykkiä, kuin veisin roskia. Tai laittaisin ruokaa tai mikä inhottavinta, siivoaisin vessaa.

-Maj

9 Comments

 1. inkeri 23.10.2017

  Kyllä pyykinpesu ja kuivaaman ripustelu on kivaa mutta silitys joskus tökkii.

  Vastaa
  • MIESPYYKKÄRI 2.11.2017

   Itsekin olen pitännyt pyykinpesusta jo pikkupojasta saakka. Pidän pyykinpesusta vanhan mallisella pulsaattoripesukoneella nykyisinkin. Lapsena tykkäsin kun pääsin kesäsin äidin avuksi pyykille, Pidin kun sai veivata pyykit koneesta ja virutella ripustella kuivumaan narulle.

   Vastaa
 2. Ida 23.10.2017

  Täällä myös yksi pyykkimuija 😀 Mä tosi tykkään vaan siitä pyykkäämisestä. Silitys on yksi inhokkikotityö ja en oikeastaan silitä mitään, jos ei ole ihan pakko esim. Juhliin tms. Mä myös tykkään, että pyykissä on mieto tuoksu, mutta ei sellainen, joka leijailee kilometrin päähän. Kahden lapsen ja kahden aikuisen perheessä ei kyllä melkein pyykitöntä päivää näe.

  Vastaa
 3. sanna 23.10.2017

  Ystävät naureskelevat minulle, sillä minä 23v mankeloin lakanani. Se on kuulemma outoa. Ennen silitin lakanat, mutta sain mankelin ja nyt olen onnellinen. Tokikaan se ei ole sellainen, mitä toivoisin, mutta paremman puutteessa menettelee. Pyykkääminen muuten ei oikein ole mun juttu. Tykkään eniten tiskikoneen täyttämisestä ja vessan pesusta :D

  Vastaa
 4. Halina 24.10.2017

  Hih Lv on tehnyt useamman yhteistyöpostauksen kun olen ainakin kolme pyykkipostausta lukenut viikon sisään :D Ei haittaa, koska pyykkääminen on kyllä kivoin kotityö! Itse olen hirveä pyykkinatsi ja lajittelen kaikki pyykit super tarkkaan. Pesen pyykit aina kerralla, eli 3 koneellista kahdessa viikossa (valkoiset/värilliset/ mustat). Lakanat ja pyyhkeet pesen 1kk. Helppoa kun on 1-2hengen talous. Yritän materiaaleissa valita sellaisia, jotka myös puhdistuvat ilman pesua (esim. Villa/puuvilla), niin konetta ei tarvitse pyörittää niin usein. Judoa harrastaessa riitti kun puvun pesi kerran viikossa (kesti hyvänä max 4 treenit, ellei johonkinntullut verta/näkyvää likaa). Tekniset materiaalit on kyllä kanalia jos niijin tarttuu hienhaju, itse olen lopulta pakastanut yms teknisiä kamoja tästä syystä, mutta ei tule enää hankittua paitsi toppeja ja housuja, jotka ei hikoa paljoa :D Lv ja Erisan on omat vakkarimerkit (koska allergiat), mutta ajattelin seyraavaksi kokeilla pesupähkinöitä ja pyykkietiikan yhdistelmää ekologisuuden vuoksi! Katsotaan toimiiko omassa käytössä :)

  Vastaa
 5. Sara // housefive 24.10.2017

  Mä vihaan silittämistä, mutta mies onneksi tekee sen tässä taloudessa mielellään. Mulle jääkin sitten imuroinnit, pyykihuolto ja vessanpesut, mistä pyykkien ripustaminen (erityisesti pikkupyykin) on varmaan inhokki numero yksi. Mutta silti haluan sen tehdä itse, koska mulla on niin tarkat järjestykset ja systeemit, että kuivien kiikuttaminen kaappeihin olisi mahdollisimman helppoa :D

  Vastaa
 6. Ulpu 25.10.2017

  Mä tykkään kyllä kans pestä juu, mutta pyykkien kerääminen/viikkaus ei aina niin nappaa. Enkä harrasta silittämistä kuin pakon edessä. Haaveilen kuivausrummusta, mutta onko sellaista, joka myös toimittaisi vaatteet viikattuina kaappiin. ;)

  Vastaa
 7. Inari 28.10.2017

  Ihana kori..mistä se on hankittu?

  Vastaa
 8. MIESPYYKKÄRI 2.11.2017

  Itse kanssa pidän pyykinpesusta paljon ja pyykin jälkikäsittelystä. Pesen pyykit vanhalla pulsaattoripesukoneella nykyisinkin. Pidän tällaisesta pyykinpesusta nykyisinkin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *