*Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Risenta

Ajattelin jotenkin hassusti, että gluteenittomat leivonnaiset olisivat jotenkin tosi erikoisen makuisia tai siis ei-minkää-makuisia tai vähintääkin superhaastavia tehdä – jos ei varsinaisesti ole mikään leipurimestari. No ei pidä paikkansa, se tuli todistettua maanantaina.

Kaahasin kaupan kautta ystäväni luo valmistamaan lounasta ja tekemään siinä samalla vähän 2-vuotiaan kanssa jouluaskartelujakin. Vedin lainaessuni korviin asti ja otin haltuuni niin harmaan maanantain kuin Even keittiönkin.

Teimme lounaaksi bataatti-porkkanasosekeittoa & siemennäkkäriä, eikä jälkkäriä tälläkään kertaa skipattu, vaan kauhoimme lautasillemme pekaanipähkinäpiirakkaa ja tietty glögiä sen kanssa.

risenta1

Okei, tiesin siemennäkkärin olevan maailman helpointa tehdä, koska olen tehnyt sitä ennenkin. Risentan chia-siemennäkkilepä-leivontasekoitukseen lisätään  4 dl kiehautettua vettä ja 3 ruokalusikallista öljyä. Seoksen pitää antaa levähtää kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen se jaetaan kahdelle pellille. Seos levitetään lusikalla leivinpaperille. Näkkärin saa parhaiten tasaiseksi, kun asettaa seoksen päälle vielä toisen leivinpaperin ja painelee niiden välissä sen käsin tasaisen litteäksi. Näkkärit saavat olla 150 asteisessa uunissa noin 55 minuuttia.

Siemennäkkäri on terveellistä naposteltavaa, siinä on paljon kuitua, hyviä rasvoja, kivennäisaineita ja proteiineja. Jauhoton näkkäri sopii myös keliaakikoille. Näkkäreistä saa ihanan jouluisen näköisiä ja etenkin koukuttavan hyvän makuisia, kun niiden päälle sivelee tuorejuustoa ja ripottelee granaattiomenan siemeniä, rosmariinia ja sormisuolaa. Näkkärin päällä maistuu taivaalliselta myös vuohenjuusto & viikunahillo kombo.

risenta2
risenta4

Siemennäkkäri
1 pss Risenta siemennäkkileipäsekoitusta
oliivi- tai rypsiöljyä
Tuorejuustoa
Rosmariinia
Granaattiomena
Sormisuolaa

risenta6

Bataatti-porkkanasosekeitto
4 porkkanaa
2 pientä/yksi iso bataatti
kasvisliemikuutio
1 prk ruokakermaa
+ kookoskermaa & tuoretta chiliä koristeluun

Kuori + pilko porkkana ja bataatit ja keitä ne pehmeiksi, lisää joukkoon kasvisliemikuutio. Jätä keitinvedet kattilaan ja lisää vielä ruokakermaa sopivasti, surauta soseeksi. Lämmitä keitto & koristele annokset kookoskermalla ja chilillä.

risenta7

Keitto valmistuu sillävälin, kun näkkärit ovat uunissa ja aikaa jää vielä joulukortin askarteluhommiinkin. Pekaanipähkinäpiirakan valmistelutkin voi hyvin aloittaa siinä välissä.

risenta8

Pekaani- hasselpähkinäpiirakka

Pohja
100g voita
3 dl Risenta kaurajauhoja
1/2 dl sokeria
1 munan keltuainen

Täyte
100g pekaanipähkinöitä
100g hasselpähkinöitä
50g voita
2 dl ruokokidesokeria
1 dl vaahterasiirappia
1/2 tl suolaa
3 munaa
kanelia

+ vanilijajäätelöä

risenta9

Nypi pohjan aineet taikinaksi. Painele taikina voidellun n. 24-25 cm vuoan pohjalle ja reunoille. Rouhi 150 g hasselpähkinöitä ja 50 g pekaanipähkinöitä rouheeksi. Säästä 50 g pekaanipähkinöitä koristeluun. Sulata voi täytettä varten kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, suola ja munat. Sekoita tasaiseksi vispilän avulla ja lisää pähkinärouhe. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja asettele lopuksi kokonaiset pekaanipähkinät pinnalle.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja nätin ruskea. Ripottele piirakan päälle kanelia oman maun mukaan. Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä kunnolla, jos on aikaa, niin vaikka yönkin yli. Tarjoile vaniljajäden kanssa – ja ripsauta annoksen päälle vielä hiukan kanelia!

risenta10

Pähkinäpiirakka maistuu ihanan jouluiselle, etenkin kun siihen sirottelee hiukan kanelia. Piirakassa käytetty kaurajauho sopii osaksi makeita leivonnaisia, mutta se käy myös hyvin leivän ainesosaksi. En muuten osaisi mistään päätellä, että piirakka on gluteeniton.

Tämä viikko starttasi ihanan lempeästi ja pääsin vähän joulutunnelmaankin, bongatkaa kuvista myös hauska joulukortti-idis!

Keittiössä oli kiva hääräillä ja voi olin ihan tohkeissani, kun kaikki meni kerrankin ihan putkeen. Naureskeltiin Even kanssa, että jos menisin treffeille ja siellä odottelisi vastaava lounaskattaus, niin olisin aivan myyty. Oh well, ”Mari, maa kutsuu” kuten ystäväni 2-vuotias lallatteli jostain syystä koko päivän :D

-Maj

2 Comments

 1. Rena 13.12.2017

  Everything looks very yummy!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

  Vastaa
 2. Milla 15.12.2017

  Heti huomenna kauppaan ja siemennäkkileivän tekoon!! Näytti niin herkulliselta!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *