*Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Neste

Nyt heti suoraan asiaan; tiedättekö mikä on Kinkkutemppu? Ehkä olettekin ehtineet lukaista jostain jo Nesteen kinkkukampanjasta, mutta jos ette niin; let me tell you.

Kampanjan tavoitteena on kerätä ja kierrättää 100 000 kotitalouden kinkun paistinrasvat, joista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Kinkkutempun tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kinkkutemppuun osallistuminen on tänä vuonna helppoa, sillä keräyspaikkoja on noin 150 ympäri Suomea – ja sinua lähimmän keräyspisteen löydät täältä.

Tuntuu aivan hullulta, mutta kai se on uskottava, että suomalaiset syövät joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Sellaisen kinkkumäärän paistamisesta kertyy aikamoinen määrä rasvajätettä ja kaikki me ollaan varmasti yhtä mieltä siitä, että rasvan ei pitäisi päätyä missään nimessä ainakaan viemäristöön.

kinkkutemppu1kinkkutemppu2

Miksi kannattaa osallistua Kinkkutemppuun? Ihan tietenkin jo ekologisista syistä, sillä kierrätyspisteille kiikuttujen joulukinkkujen paistinrasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Tiesitkö, että yhden joulukinkun paistinrasvalla voi huristella kolme kilometriä henkilöautolla?

Jos tänä vuonna saadaan kerättyä sadantuhannen kotitalouden paistirasvat talteen, niin vähävaraisia perheitä tukevalle Hope ry:lle lahjoitetaan 20 000 euroa Kinkkutemppu-organisaation toimesta.

kinkkutemppu4kinkkutemppu5kinkkutemppu7

Syödäänkö teillä kinkkua? Onko rasvat jemmattuna tai paistatteko vielä uuden kinkun? Osallistuthan sinäkin Kinkkutemppuun?

Toimintaohjeet

– Avaa ja huuhtele maitotölkki
– Kaada rasva varovaisesti tölkkiin, me kaadetiin muoviastian kautta, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.
– Sulje tölkki huolellisesti teipillä
– Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen 20.12.2017–4.1.2018

 

kinkkutemppu8

Vanhemmillani on ollut aina tapana paistaa iso kinkku, joka kyllä tulee syötyä yleensä ihan viimeistä murua myötä, sillä syöjiäkin on monta. Itseasiassa tänä vuonna kinkkuja paistettiin kaksi, toinen hyvissä ajoin ennen joulua.

Kävin eilen kippaamassa kahden kinkunpaistinrasvat K-Citymarketiin, eikä siitä ollut ainakaan yhtään mitään vaivaa ja sain hyvän mielen palkkioksi. Keräysastioihin voi viedä kinkunrasvan lisäksi kaikki muutkin eläin- tai kasvirasvajäteet eli kalasta sekä kalkkunasta tulevan rasvan tai esimerkiksi uppopaistorasvan.

-Maj

3 Comments

 1. Halina 27.12.2017

  Meillä ei olla moneen vuoteen paistettu itse kinkkua, isäni haki tänä vuonna kaupasta valmiiksi paistettua kinkkua pienen määrän (oli super hyvää ja sopiva määrä). Muuten oltaisiin varmasti osallistuttu :) Täytyy tarkistaa voikohan fetajuustojen ylimääräisen öljyn myös kerätä tuonne, se taitaa olla ainoa mitä itsellämme tuppaa usein jäämään yli ja olisi kiva kierrättää jonnekin :)

  Vastaa
 2. Eve 27.12.2017

  Tää oli hyvä! Me käytiin iskän kans tänään viemässä, superhyvä juttu! :-)

  Vastaa
 3. Inkku 29.12.2017

  Opiksi otettu!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *