Miten se voi taas olla jo perjantai? Viikko on mennyt ihan hurjaa vauhtia ja ihan kaikilla mun ympärillä olevilla ihmisillä tuntuu olevan sama meininki. Duunit, lapset ja arkikuviot vievät mennessään ja ihan hyvä juuri näin. Kerrankin on sellainen tilanne, että en odota mitään, ei ole lomaa varattuna tai mitään erityisiä suunnitelmia – enkä sellaisia juuri nyt kaipaakaan. Haaveissani on vaan mahdollisimman hyvin rullaava arki.

toppikset_1toppikset_2

Ollaan keskusteltu (erittäin vakavasti) lasten kanssa arjen pelisäännöistä. Rebekka on nyt tokalla luokalla ja häneltä odotan jo osallistumista yhteisiin kotihommiin. En tietenkään pyydä häneltä mitään isoja juttuja, mutta jotain kuitenkin. Tiedostan, että olen hyvin pitkälle tehnyt kaiken lasten puolesta ja nyt tilannetta on vähän haastellista muuttaa.

Kun lapset olivat pienempiä niin meillä oli käytössä pistetaulukko, joka oikeastikin oli tosi toimiva. Millaisia asioita te odotatte teidän ala-asteikäisiltä lapsilta? Osallistuvatko he kotiaskareisiin ja jos, niin millaisiin? Olisi todella mielenkiintoista tietää!

toppikset4

Takit ja asusteet – Gugguu *saatu
Molempien farkut – Zara
Samuelin kengät – adidas
Rebekan kengät – Zara

toppikset5

Meillä täällä keskustelu käy kuumana ja saapa nähdä millaisiin ratkaisuihin päädytään. Tosi mielelläni kuulisin teidän kokemuksia ja fiiliksiä näistä jutuista myös :)

-Maj

ps. Magicpoksin instatilillä on käynnissä arvonta, jonka palkintona on 100 euron arvoinen lahjakortti Gugguulle – arvonta on käynnissä sunnuntaihin saakka, joten käykäähän osallistumassa viikonlopun aikana. 

 

7 Comments

 1. Amaalia 31.8.2018

  7v siivoaa huoneensa ihan vapaaehtoisesti ja pitää myös laatikot yms järjestyksessä. Laittaa astiat käytön jälkeen koneeseen. Vie omat pyykit kaappiin ja siivouspäivänä pyyhkii pölyt. Voisi varmaan jo hoitaa imurointia ja muutakin siivousta. Kiinnostaisi kuulla myös, miten muilla!

  Vastaa
 2. Tiina 1.9.2018

  Tytöt 9 ja 11v osallistuvat joka viikko viikkosiivoukseen siten, että vuoroviikoin toinen laittaa siivouspäivän lounaan (jotain helppoa ja yhdessä suunniteltua) ja toinen siivoaa yhteisen huoneen ja pesee talon toisen vessan. Sen lisäksi astianpesukoneen tyhjennystä, pyykkien ripustamista, koiran hoitamista jne pienempiä askareita pitkin viikkoa. Eihän se aina ihan ilman hampaiden kiristelyä mene, mutta yhteiset pelisäännöt on sovittu ja niistä yritetään pitää kiinni. Tavoitteena ei-uusavuttomat lapset… :)

  Vastaa
 3. Nea 1.9.2018

  Oma lapsi on 3-vuotias, joten omakohtaista kokemusta ei vielä ole. Juuri kuitenkin omien tokaluokkalaisten oppilaideni kanssa keskustelimme kotitöistä ja listasimme ylös mitä kaikkea kotitöitä toisilla on. Isoja vaihteluita on kyllä siinä mitä oppilaat tekevät. Toki siihen oman tulkintani mukaan vaikuttaa myös onko ainut lapsi ja onko vanhin/nuorin lapsi. Mutta ne mitä oppilaat tuntuivat eniten tekevän oli oman huoneen siivous 1krt viikossa (imurointi&järjestely, mahdollisesti pölyjen pyyhintä), päivottäinen päiväpeiton laitto sängyn päälle, osa auttoi muutoinkin siivouksessa, tiskikoneen tyhjäys, roskien vienti(esim.maanantaisin ja tiistaisin jos roskis täynnä), pöydän kattamisessa ja ruoan jälkeen pöydän putsaamisessa, salaatin tekemisessä, eteisen siistimisessä(että kengät aina siististi jne). Myös oli koiran lenkittämistä :) Nuo olivat yleisimpiä. Joillakin oli käytössä ns.pistesysteemi, että piti viikon aikana tehdä tietyy määrä kotitöitä,esimerkiksi 5 kotityötä ja sitä vastaan sai viikkorahaa. Kotitöistä oli tehty lista,joista oppilas sitten aina valitsee sen viikon tehtävät ja kertoo vanhemmalle :)

  Vastaa
 4. Hansu 2.9.2018

  Meillä 7 ja 9 v tyhjentäå tiskikonetta, vie koiraa pissalle. Vahtii pienempää sisarusta. Vie puhtaat pyykit kaappiin. Huoneen siivous. Mitå vielä😅😅

  Vastaa
 5. Mursu 3.9.2018

  11 ja 7 vuotiaat tyhjää/täyttää tiskikoneen, vie roskat, taittelee omat puhtaat vaatteet kaappiin, siivoavat huoneensa (11 vee haluaa sen myös itse imuroida), siivoavat omat jälkensä pöydästä. Auttavat myös muuten pyydettäessä.

  Vastaa
 6. Esteri 4.9.2018

  Meillä yritetään opettaa ekaluokkalaista laittamaan kengät paikoilleen riviin sisälle tullessa ja takki naulakkoon lattialle viskaamisen sijasta, sekä siihen että voisi viedä omat astiat pöydältä ruokailun jälkeen tiskialtaalle. Kouluterveydenhoitajan tarkastus havahdutti hoksaamaan, että niin joo, lapselta voisi jo odottaa jotain omaa panosta kotitöihinkin. =)

  Vastaa
 7. Johanna 18.9.2018

  Samoja kotitöitä tekee meidän kouluikäiset lapset mitä tässä on tullut jo ilmi. Lähes joka päivä joku pieni homma jokaiselle.

  Perjantaisin tehdään porukalla viikkosiivous. Jokainen järjestelee ja imuroi oman huoneen sekä tekee jonkin yhteisen ”ikätasoisen” homman.(tiskikoneen tyhjennys tai täyttö, tavaroiden kerääminen lattioilta, eteisen järjestely, pihan siivous, pyykkien viikkaus jne.) Kun koti on siisti lähdetään porukalla ostamaan viikonloppukarkit. Muulloin ei osteta normiviikkoina karkkia joten kummasti innostaa tekemään.(:

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *