Kaikki puhuu nyt marraskuusta ja pimeästä. Marraskuu tuntuu  kevyeltä kidutukselta, joka meidän on kärsittävä yhdessä. Ihan kaikki lähelläni vaikuttavat väsyneiltä, paitsi lapset, jotka touhottavat menemään normaaliin tapaansa. Ympärivuorokautinen pimeys on ensimmäinen asia, mikä mainitaan kuulumisia vaihdettaessa. Se tulee aina niin puskista, marraskuun pimeys yllättää ihmiset – ihan kuin ensilumi autoilijat.

Miten tästä taas selvitään? Entä jos kirkasvalolamput, D-vitamiinit, kynttilät ja viltit ei auta mitään? Kokosin tähän postaukseen jo aikasemminkin jakamiani vinkkejä sekä muutamia uusiakin, sillä haluan selviytyä ja haluan, että tekin selviydytte.

isänpäivä1

– Järjestä brunssi tai kutsu ystävät aamupalalle, illalliselle tai iltapalalle. Kattakaa pöytään kaikkea hyvää ja värikästä. Skumppaa voi ihan hyvin mun mielestä juoda lasillisen maanantainakin? Aamupalat on mun juttu, kuinka monet aamupala – tai brunssikuvat blogiin voi postata viikon sisällä? No, ainakin kolmet. Meillä oli viime viikolla neljä yövierasta, joten pöytä oli koreana monta kertaa viikossa, niin aamulla kuin illallakin. <3

– Osallistu vain niihin pikkujouluihin, joihin oikeasti haluat mennä. Turha ottaa pienintäkään darraa stressiä kemuista, jos pelkkä ajatuskin lähtemisestä tuntuu vastenmieliseltä.

– Jos mieluisia pikkujouluja ei ole tiedossa, niin järjestä ne sitten rohkeasti itse, kutsu vain lempparit. Järkätkää vaikka lapsille omansa, yhdessä jonkun kamun kanssa?

– Älä ainakaan vähennä liikuntaa, vaan yritä pitää kiinni liikuntarutiineista. Houkuttele ystävä/naapuri/työkaveri/sukulainen/randomtuttu mukaan reippaalle iltakävelylle. Pelkkä ajatus lenkkareiden jalkaan laittamisesta saattaa tuntua ponnistelulta, mutta tässä tapauksessa se kannattaa, poikkeuksetta aina. Etukäteen yhdessä sovittua lenkkiä/jumppaa ei tule myöskään peruttua ilman syytä.

– Sinä olet tärkeä ja sinun jaksamisesi on supertärkeää, joten varaa hyvällä omatunnolla joku ihana hemmotteluhoito tai hieronta itsellesi. Suosittelen kuumakivihierontaa tai intialaista päähierontaa.

– Mene avantoon. Lupaan, että jälkikäteen tuntuu niin hyvältä.

– Jos illalla kaikki tuntuu väsyttävältä ja rankalta, niin jätä hommat kesken ja mene nukkumaan. Vaikka aurinko ei seuraavanakaan aamuna paistaisi, koittaa silti uusi päivä ja sinulla on taas uudet voimat.

– Mieti itsellesi joku pieni konkreettinen homma. Toteuta se yhtenä iltana ja vitsit miten hyvä mieli siitä tuleekaan, kun on saanut jotain oikeasti tehtyä. Hymyssä suin sitä voikin sitten loppuillan rentoutua teemuki kädessä.

– Suuntaa elokuviin, pieni pakohetki todellisuudesta virkistää. Mene taidenäyttelyihin tai museoihin, siellä ei kastu, eikä tule kylmä. Oletteko käyneet Amos Rexissä?

kaamos

– Hanki kauniit kumpparit niin, että olet tyytyväinen, kun saat kosteahkoina päivinä päivittäin vetäistä ne jalkaasi ulos lähtiessäsi.

– Ota mallia lapsista, heitä ei paljoa sää tai synkkä vuodenaika paina. Lapset on piristävää seuraa, he eivät valita pimeydestä.

– Vielä toinen lapsivinkki: pidä lasten kanssa (lainaa naapurista/ystävältä/sukulaiselta, jos ei omia löydy, niin tulee tuplahyöty) leffailta arkena, valitkaa joku oikeasti hyvä elokuva ja tehkää poppareita, vuoratkaa sohva tyynyillä ja olkaa rennosti.

– Lakkaa tuijottamasta Instagramin feedissä tuon tuosta vilahtelevia aurinkoisia hiekkarantafiilistelykuvia, etenkin jos et itse ole lähdössä reissuun. Alkaa vaan ärsyttämään.

– Jos lasten harrastuksiin kuskaaminen on juuri nyt liian väsyttävää, niin käy läpi koko harrastusporukka, voisiko asiat järkätä niin, että saisitte sovittua jonkun kanssa kuskivuorot? Tai kysy rohkeasti apua lähimmäisiltä, ehkäpä lapsen kummi mielellään toimisi kuskina joku kerta?

– Muista, että et ole yksin, sillä aika moni muukin sinnittelee täällä pimeässä kanssasi. Jos nyt ihan positiivareiksi ryhdytään, niin ilman tätä kaamosta, emme varmasti osaisi niin paljon arvostaa kevättalven aurinkoisia talvipäiviä ja myöhemmin taas kunnon kevättä sekä kesää.

kuinka selvitä kaamoksesta

Hartwallin ja  Forecan tekemässä tutkimuksessa selvisi, että Suomi on yksi Euroopan harmaimpia maita.  Oletteko nähneet lonkeromainoksen? Tutkimuksessa on huomioitu kaikki ilmankosteudesta pilvipeitteeseen ja sateesta valon määrään – ja näiden kriteereiden perusteella harmaimmaksi päiväksi on julistettu 17.11. eli ensi lauantai!

Virallista talvipäivänseisausta vietetään kuitenkin 22.12. – ja sen jälkeen valoisa aika alkaa lisääntyä hitaasti, mutta varmasti. Enää siis reilu viisi viikkoa ja sitten alkaa helpottaa;
saamme lisää valoa päiviimme, jopa viisi minuuttia viikossa.

Onneksi aika menee niin vauhdilla,
että eihän me huomatakaan kun taas on jo kevät?

-Maj

 

4 Comments

 1. Rena 13.11.2018

  Your tips are good! Personally, I swear on my daily evening walk and as much fresh air as possible. Obviously it works as I still feel good in November :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

  Vastaa
 2. Inke 13.11.2018

  Olipa hyvä kirjoitus. Ihan tuli virkistävä olo pelkästä lukemisesta. 🤩
  Jonkin vinkin toteutan… Tai useammankin.

  Vastaa
 3. Sylvia 13.11.2018

  Tää oli kiva, symppis ja lohdullinen ja kelpoja vinkkejä jaoit! Täytyykin toteuttaa.
  Sopii hyvin tämän väsyneen päivän iltaan, kun ennemminkin on vaan kiukuteltu, antaa toivoa ja fiilistä että muutakin voisi olla. ;)

  Sylvia

  Vastaa
 4. Mh 14.11.2018

  Piristävä postaus. Kiitos!😍

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *