*Kaupallinen yhteistyö, Arla & Asennemedia

Varmasti useimmat meistä pyörittelee vastuullisuuskysymyksiä mielessään. Miten voisin tehdä parempia valintoja ilmaston eteen? Lapsiperheissä arki saattaa olla niin hetkistä ja toisinaan pelkkää selviytymistäkin, joten ehkä siksi aiheen helposti työntää pois mielestään? Mielestäni on tärkeää, että aihetta pohtii ja sen jälkeen aloittaa ne omat konkreettiset teot vaikka ihan pienistä jutuista, jokainen askel on aina eteenpäin ja tässä asiassa mielestäni positiivinen kannustaminen toimii niin paljon paremmin kuin ilkeä kritisointi.

Omalla hyvällä meiningillä ja esimerkillä saa varmasti inspiroitua muitakin tekemään parempia valintoja. Mielestäni Karita Sainio toteaa kirjoittaa loistavasti Hyvin Eletty kirjassaan; ”On meidän tehtävämme muuttaa ja vaikuttaa, kyseenalaistaa ja tehdä valintoja, joilla on merkitystä. Meidän ei kuitenkaan tarvitse tehdä niitä vihaisesti, hampaita yhteen puristaen. Päinvastoin, vastuullisuus vapauttaa ja tuo mukanaan keveyttä ja itsevarmuutta omista valinnoista”

arla_luonto3

Me kuluttajat voimmekin tehdä pieniä vastuullisempia valintoja arjessamme yhä useammin ja helpommin. Arla on lanseerannut ensimmäisenä Suomessa kartongista valmistetun Luonto+ jogurttipakkauksen, joka voidaan kierrättää kartonkikierrätyksessä.

Tämän lisäksi Arlalla on vaihdettu tämän vuoden alusta 33 miljoonan ”harjakattotölkin”, eli esimerkiksi maito- ja kermatölkkien, sisäpinta fossiilipohjaisesta muovipinnoitteesta suomalaisesta mäntyöljystä valmistettuun biopinnoitteeseen. Yksi kuppi on pieni valinta, mutta sen valinnan vaikutus kertautuu, kun teollisuus sitoutuu tuottamaan ekologisia vaihtoehtoja isossa mittakaavassa.

arla_luonto2

Millaisia ympäristöystävällisiä valintoja meillä oikein tehdään?

 • Perheessämme on vähennetty lihansyöntiä huomattavasti. Olen jakanut täällä blogissa enimmäkseen kasvisreseptejä, myös sellaisia, jotka mahdollisesti maistuisivat liharuokiin tottuneille lapsillekin.
 • Meillä kierrätetään biot, metallit, paperit ja kartongit. Mun auton takakontissa on muuten aina pahveja ja papereita, jotka vien kierrätykseen isomman kauppareissun tehdessäni.
 • Pyrin myös siihen, että ruokaa laitettaisiin mahdollisimman vähän biojätteeseen.
 • Kestotuotteiden käyttäminen on työn alla, meiltä löytyy kestokasseja ja metallisia pillejä, jotka muuten ovat lastenkin mielestä niin cool!
 • Lapsille pieneksi jääneet vaatteet jatkavat matkaansa ystäville, kirppikselle tai Hopelle. Rikkinäisiä aluspaitoja, sukkia tms. käytän siivoamiseen.
 • Pyöritän täysiä koneellisia pyykkiä.
 • Käytän siivotessani parhaani mukaan ekologisempia tuotteita, Attituden tuotteet ovat suosikkejani.
 • Me ei lennetä kohtuuttomasti. Viime syksyn perinteinen ulkomaanmatkani vaihtui Rukan reissuun.

arla_luonto1arla_luonto4

Molemmat lapset ovat käyneet metsäeskarin – tai no Samuelillahan on sitä vielä muutama kuukausi jäljellä. Lapset  ovat oppineet eskarissa kunnioittamaan luontoa ja käyttäytymään sen mukaisesti siellä. Kummallekaan ei ikinä tulisi mieleen jättää roskia jälkeensä rannalle/metsään tai mihinkään muuhunkaan paikkaa ja heitä suoraan sanottuna kauhistuttaa, jos he näkevät jonkun muun tekevän niin.

Reben koululla on käytössä vihreä lippu, joka tarkoittaa kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkkiä. Vihreä lippu on päiväkotien, koulujen, oppilaitosten sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoiden kestävän kehityksen ohjelma. Ohjelman kriteerit täyttävä osallistuja saa ohjelman tunnuksena toimivan vihreän lipun käyttöoikeuden. Rebekalla on ollut tänä vuonna koulussa erilaisia ”kampanjoita” kuten  Metsävälitunti ja Lihasvoimin Kouluun-kampanja, jossa tavoitteena on liikkua kouluun kävellen tai pyörällä.

arla_luonto5arla_luonto9arla_luonto7

Näissä Arlan Luonto+ jogurttipurkeissa on pienempi hiilijalanjälki kuin aikaisemmissa purkeissa. Tyhjän purkki tulee vain huuhtaista vedellä ja sen jälkeen sen voi kiikuttaa muiden kartonkien kanssa keräyspisteelle. Tiesittekö, että Suomessa 70% kartongista kerätään hyötykäyttöön?

arla_luonto8

Mielelläni kuulisin ajatuksianne aiheesta
sekä inspiroituisin myös teidän valinnoista?

-Maj

 

7 Comments

 1. Kate 21.3.2019

  Sekajätteen määrää saa pienennettyä myös sillä, että kierrättää muovit (elintarvikepakkaukset yms. muovikeräykseen). Mutta paljon teillä tehdäänkin jo ilmaston hyväksi. 😊 Meillä esim. syödään liikaa lihaa ja täytyisi alkaa opetella kasviruuan valmistamista ja syöntiä..

  Vastaa
 2. Rena 21.3.2019

  This concept is really laudable!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

  Vastaa
 3. Minna 21.3.2019

  Mää oon myös näitä ostanut ja pitää varmaan lisää ostaa. Mitäkä tuossa lautasella on? :)

  Vastaa
 4. Mummeli 21.3.2019

  Hyvä, että tullut kartonki purkit. Nimittäin meidän taloyhtiössä ei ole muovin keräystä.

  Vastaa
 5. Yksi vain 21.3.2019

  Aika samoja juttuja. Asutaan ok-talossa ja otettiin pihalle kierrätystä helpottamaan nelilokeroastia sekajätteen rinnalle (muovi,kartonki,metalli ja paperi) eli vain lasi pitää kiikuttaa kaupan pihalle 👌 kun kierrätyksestä tekee itselleen vaivatonta, niin se tulee varmimmin hoidettua.
  Me ei olla tehty ulkomaan reissuja aikoihin, joten ollaan siinäkin ekologisia .. ja taloudellisia (lue: ei varaa reissata) 🙈
  Mun mielestä sun blogi on ekologinen myös siksi, että kotisi sisustus on ajaton, etkä muunna yhtäkkiä koko kämpän sisustusta, kun muoti muuttuu. Tälläinen ajaton sisustaminen on minun makuuni ja saan harmaita hiuksia, kun useat instailijat/bloggaajat vaihtavat myös kotinsa sisustuksen lähestulkoon uudeksi, kun muoti muuttuu. Pieniä muutoksia voi toki tehdä, mutta osalla homma keulii todella pahasti ja useimmilla on meneillään nyt tuo vauvan kakanväri -kausi 😂Sekä lasten vaatteet, että kodit ovat täynnä tuota väriä, joka omasta mielestäni ei ole kovin kaunis, eikä ainakaan ajaton. Ja toisena esimerkkinä ensin näissä ko. kodeissa vaihdettiin lattiat valkoisiksi/sementiksi, kunnes joku ”hoksasi” että puunväri onkin aika lämmin ja kotoisa.. joten ei muuta kuin vaihtamaan kaikki huonekalut puisiin ja rottinkisiin… Kohta ne vaihtuu varmaan taas valkoisiin tai mustiin, kunhan ensin koko kämppä on rempattu.
  Tulipa vuodatettua. Ei ollut tarkoitus olla negatiivinen, mutta tuli nyt mieleen ja ajatuksiahan sä pyysit. 😀
  Ihanaa ja aurinkoista kevättä!

  Vastaa
 6. HannaK. 22.3.2019

  Mistä metallipillit? Meillä menee smoothieita päivittäin, joten tulisi tarpeeseen! Toki ensin käytän jo ostetut muovipillit loppuun (nekin kestävät muutamia pesukertoja, heh). Ja lisää vaan kasvisruokareseptejä, pari sellaista on rantautunut vakkariksi meidänkin talouteen täältä sun blogista :)

  Vastaa
 7. Jenna 25.3.2019

  – asutaan kompaktisti kerroatalossa palveluiden lähellä
  – ei omisteta autoa
  – liikutaan julkisilla
  – ekosähkö
  – energiatehokkaat laitteet
  – vettä säästävät laitteet
  – ei käydä kokovartalosuihkussa joka päivä eikä läträtä vedellä muutenkaan
  – pestään pyykkiä n. Kerran pari viikossa – luonnollisesti täysiä koneita
  – ei osteta tavaraa tai turhia vaatteita
  – ostetaan ekologisisesti ja vastuullisesti tuotettuja tai kierrätetyjä tavaroita/vaatteita
  – ei lennetä joka vuosi
  – korkeintaan vaan 1 ulkomaanmatka lentämällä
  – ekopesuaineet ja kosmetiikka
  – kierrätys
  – ei haluta lapsia (ja tää on samalla ilmeisesti ekoteko)
  – syödään kasvipainotteisesti
  – korkeakoulittaudutaan ja edistetään yhteiskunnan asioita
  – äänestetään
  – sijoitetaan rahaa yrityksille, jotka kehittää tulevaisuuden ratkaisuja.

  Tässä jotakin mitä tehdään, varmaan unohdan osan. Aika perusjuttujahan nää on. Kaikissa testeissä meidän elämäntapa kuluttaa vähän, joten siihen olen tyytyväinen. Jatkossa haluan vaikuttaa vielä laajemmin työn kautta. Halutaan myös ehlä tulevaisuudessa rakentaa itselle ekotalo ja sijoittaa lisää erilaisin yrityksiin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *