Savusaunan pehmeät löylyt, avanto ja palju olivat itselleni yksi hiihtoloman kohokohdista – ja sitä se taisi olla myös meidän lapsille. Ylivieskasta ajaa noin puolisen tuntia Alavieskassa sijaitsevalle Linnakalliolle, josta löytyy tunnelmallinen saunapaikka.

Tampereen yleisillä uima- ja saunapaikoilla käy aikamoinen kuhina ja lähiaikoina tungosta on ollut omaan makuuni vähän liiaksikin. Talviuinnin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, enkä kyllä ihmettele miksi – onhan se vaan niin mielettömän ihanaa. Uimisen jälkeen kropassa on kevyt ja levollinen olo ja vaikuttaahan se myös pääkoppaan jännän rauhoittavasti.

avanto

Linnakallio on paikkana rauhallinen, se on ihan luonnon helmassa, toisin sanoen keskellä ei mitään, siis positiivisessa mielessä. Sauna on pari kertaa viikossa auki kaikille halukkaille kuuden euron (lapset 3e) saunamaksua vastaan, mutta saunatilat voi myös halutessaan vuokrata myös yksityiskäyttöön, 150 euron hintaan kuuluu tilat käyttöön ilman henkilö- tai aikarajaa. Hinta ei mielestäni päätä huimaa, jos vaan saa kerättyä pienen saunaporukan kokoon.

Saunasta pääsee pulahtamaan suoraan kirkasvetiseen lampeen, reitille on rakennettu katos, jonka tarkoitus on suojata uimareita tuulelta ja lumipyryltä talviaikaan. Katoksen alla on koko matkalla penkit, joihin voi istahtaa huilaamaan. Vedestä nousemisen jälkeen ilma ei tunnu enää yhtään niin viileältä, kuin voisi kuvitella. Usein jäänkin ulos istuskelemaan & hörppimään hetkeksi vettä, ennen kuin menen takaisin saunaan lämmittelemään. Suihkuja ei Linnakallion saunalta löydy ollenkaan, saavilla vaan vettä päälle lopuksi.

linnakallio avantolinnakalllio savusaunaavanto1linnakallio palju

Lapset kävivät kastamassa varpaitaan avannossa ja saunassa he malttoivat istua vain pienen hetken, paljussahan se koko aika melkein meni. Pienet varpaat ja sormet olivat kaiken kylpemisen jälkeen ruttuiset kuin rusinat. Samuelista olen saanut toisinaan myös kaverin avantoon, poika on pari kertaa käynyt dippaamassa hyisessä vedessä ihan kaulaa myöten.

avanto9avanto2avanto3avanto13avanto15avanto16avanto11

En voi muuta kuin suositella, jos pohjanmaalla päin liikuskelette,
me mennään ihan 100% varmasti ensi kerrallakin!

-Maj

2 Comments

  1. Tellu 2.3.2020

    Voi miten ihanan näköistä. Kiva kun lapsetkin voi nauttia samalla paljuilusta. Hinta vaikuttaa kyllä sopivalta. Kuvat loistavia.

    Vastaa
  2. Milla 2.3.2020

    Ihanan näköinen paikka. Niin symppis! Pitääpä laittaa nimi korvan taa, kiitos vinkkauksesta.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *