Mulla on ollut parina edellisenä vuonna parvekkeella kasvamassa yrttejä, yleensä basilikaa ja muutamaa muuta sorttia. Jostain syystä yrtit ovat menestyneet aina hyvin, poloset selvisivät jopa kesän 2018 käristyskupolihelteistä, vaikka jäivätkin reissaillessani hiukan niukalle kastelulle.

En todellakaan ole mikään viherpeukalo, itseasiassa päinvastoin, mutta yrttien ja muidenkin kasvien kasvua on hauska seurailla. Erityisen ylpeä olen kukoistavasta kilpipiileästäni ja peikonlehdestä – se tosin ei varmaan kuole, vaikka hoito olisikin vähän heikompaa. Iloitsen myös joka kerta, kun pääsen hyödyntämään oman partsin yrttejä, etenkin basilikaa tulee käytettyä usein. Kesän suolainen lemppariherkkuni on burrata-juusto, jonka kanssa pitää olla aina tomaatteja ja basilikaa.

istutus1

Tänä vuonna hankin muutamia uusia juttuja partsille; kuvan ”kasvatusteline” on löytö Jyskistä ja pyöreä ruukun jalkoineen ostin Bauhausista, samalla kuin hain sieltä multaa ja laventelit. Yrtit nappasin mukaan ruokakaupasta, vanhan tutun basilikan lisäksi kasvatan tänä vuonna korianteria, timjamia ja rosmariinia.

Parvekehommiin, puhumattakaan terassista, saa äkkiä menemään paljon euroja, mutta nämä olivat varsin edullisia löytöjä, yrttiteline maksoi n. 23 euroa ja kaikki Bauhausin ostokset jäivät alle neljäänkymppiin. Suunnitelmissa on kyllä hankkia ainakin vielä yksi isompi kasvi partsille sekä haluaisin koittaa menestyisivätkö mansikat mun käsissä – niistä ei nimittäin ole mitään aikaisempaa kokemusta.

istutus2

Sain vinkkiä, että jos yritit istuttaa suoraan telineeseen, niin pohjalle tulisi tehdä kuvan mukainen ”salaojitus” eli keräsin kiviä pohjalle ja kaapista löytyi purkillinen pieniä koristekiviä, jotka heivasin myös tuonne pohjalle, saman setin laitoin myös laventelille.

istutus3

Sitten vaan kasvit kehiin ja mullat päälle. Käytin yrteille tarkoitettua yrttimultaa ja laiskuuttani heivasin sitä samaa myös laventelille. Nyt jännitetään, että miten tässä käy – toiset sanoo, että nämä selviäisivät jo yön yli lasitetulla partsilla, mutta osa on sitä mieltä, että kannattaa ehdottomasti nostaa yöksi sisälle suojaan. Jaa-aa, mitenhän tässä nyt tulisi toimia?

istutus5istutus4

Mielstäni näistä tuli kyllä tosi kivat ja nyt toivon hartaasti, että ne lähtevät onnellisesti vielä kasvamaankin. Toivottavasti alkukesästä pääsen jo keräämään satoa.

Tänä aamuna hypähdin innoissani sängystä ylös toivottamaan yrteille hyvät huomenet ja samalla tarkistamaan niiden voinnin. Toistaiseksi kaikki oli kunnossa ;) Onko siellä linjoilla muita parvekeyrttejen omistajia? Olen kiitollinen kaikista vinkeistä eli jos mielessäsi on jotain, niin jätäthän ehdottomasti viestiä kommenttiboksiin <3

-Maj

4 Comments

 1. Päivi 13.5.2020

  Tosi kauniit. Onnea kasvatukseen👍☀️. Itse laitoin eka kertaa pihalle kasvulaatikon, saapas nähdä…..

  Vastaa
  • Maj 18.5.2020

   Jee, kiitos! Samoin sinne :)

   Vastaa
 2. allu 16.5.2020

  no tottakai pitää laittaa kiviä pohjalle, muutenhan ne mädäntyy kun kaadat vettä ruukkuun, jos ei ole reikää, josta vesi pääsee pois ja basilika nyt ei kestä yhtään kylmää, sen nyt tietää jokainen

  Vastaa
  • Maj 18.5.2020

   No tottakai, miksi tämä postaus on edes olemassa, kun jokainen tietää nämä asiat vai mikäs oli pointti?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *