Säilytystilaa ei ainakaan meillä ole liikaa, vaikka ihan kivasti etenkin yläkerrasta kaappeja löytyykin. Myönnän kyllä, että tavaraa pitäisi karsia ja käydä säännöllisemmin läpi, ostaa harkiten ja vain tarpeeseen. Olen silti kuullut muiltakin lapsiperheiltä, että kaapit ja lipastot meinaavat aina täyttyä, tavaraa tulee jemmailtua niin paljon kuin tilaa vain suinkin on. Oletteko huomanneet saman ilmiön? Isompaan asuntoon muuttaessa saattaa jäädä muutamia hyllyjä vapaiksi, mutta parin vuoden päästä tilanne on aina sama: kaikki kaapit ovat täyttyneet.

Osaa tavaroista ja vaatteista tarvitaan vain kausittain ja kausivaatteita meillä säilytetään lämpimässä sekä kylmässä varastossa. Ulkovarasto on asuntomme yhteydessä ja siellä on isoja leveitä hyllyjä päätyseinässä sekä muutamat tukevat koukut seinässä. Ulkovarastossa on leluja, puutarhanhoitovälineitä, pyöriä, pulkkia ym. urheiluvälineitä. Ööö hetkinen, mitä juuri kirjoitin, puutarhanhoitovälineitä(?). Niin, siis tehän ette tiedä mitään mun salaisesta puutarhastani, siitä missä on kaikki kukkalajikkeet aasta ööhön. No ei kai, tarkoitin niillä välineillä lähinnä haravaa, harjaa, kastelukannua, purkkeja ja purnukoita.

Lämmin varastomme on viereisessä talossa ja se on tyypillinen sellainen ”häkkivarasto”, tosin tilat ovat uudet, erittäin siistit ja valoisat. Erityisen tilava varastomme ei kuitenkaan ole, etenkin kun sinne on mahdutettava kaikki joulukoristeista ja cd-levyistä vauvanvaatteisiin asti. Kiikutan sinne kevään kynnyksellä kaikki talvikamppeet jemmaan ja syksyllä taas varastoin kesäjutut, nekin vievät aika ison tilan.

Talvivaatteiden säilyttämisestä toivottiin pariin otteeseen postausta, joten tässä se on nyt. Toimin näin: pesen kaikki säilytykseen menevät vaatteet ensin. Kengät puhdistan ja huollan, saappaiden sisään laitan paperia. Sen jälkeen pakkaan kamat isoihin läpinäkyviin kannellisiin säilytyslaatikoihin, yhteen asusteet, toiseen kengät ja loppuihin vaatteet.

Varastossa näyttää tältä. Läpinäkyvät laatikot ovat näppäriä, koska niiden sisältö on nopeasti pääteltävissä, olen silti tehnyt pariin boksiin myös erikseen lapun. Osa takeista roikkuu myös varaston päädyssä olevassa tangossa, jonka päällä olevassa hyllyssä ovat matkalaukut. Nahka- tai mokkavaatteita sekä kenkiä suositellaan säiltettäväksi pahvilaatikoissa, että ne saavat hengittää, mutta kuten kuvasta näkyy, nekin ovat bokseissa. Mun kuusi vuotta vanhat Uggit ovat pysyneet ihan hyvässä kunnossa tälläkin systeemillä. Avokkaita ja muita vastaavia kenkiä säilytän vaatekaappini alaosasassa.

Alan aina touhukkaasti siivota kaappeja ja päädyn usein järjestämään niin perusteellisesti kaikenlaista, että unohdan ajan kulun kokonaan. Monta kertaa olen pikkutunneille saakka istunut tavarakasojen keskellä, ihmetellen löytämiäni aarteita. Tähän kuvan laatikkoon lisään kyllä jatkossa lapun ”älä avaa” sillä…

Vauvanvaatteet 2010-2013 oli ihan too much meikäläiselle! Kyyneleet silmissä mylläsin laatikkoa, niin suloisia pieniä kenkiä ja vaatteita – ja miten ne ovat ikinä mahtuneet Rebekalle ja Sampalle.

Pakkasin vauvatuoksuiset minivaatteet haikein mielin takaisin boksiin ja palasin hommiin. Pelastuksekseni 4-vuotiaallamme oli juuri silloin erittäin huono päivä, kotona raikaavan huudon mukana haihtui vauvakuumeeni savuna ilmaan.

Mä yritän parhaani mukaan pitää kodin kaapit ja varastot järjestyksessä, mutta aina voisin tehdä sen silti paljon paremminkin. Olen kuullut paljon hyvää järjestyksen asiantuntijan, Marie Kondon, kirjoittamasta KonMari-kirjasta. Oletteko lukeneet? Hurahditteko?

-Maj

0 Comments

 1. nenna 14.4.2016

  ”Pelastuksekseni 4-vuotiaallamme oli juuri silloin erittäin huono päivä, kotona raikaavan huudon mukana haihtui vauvakuumeeni savuna ilmaan.” Hah hah :) Repesin!

  Vastaa
  • Maj 15.4.2016

   No sanotaaanko näin, että hänellä on ollut vaihteeksi aika rankkaa viime viikot. Koko perheen hermoja meinaa kiristää pojan jokapäiväinen huutaminen, ollaan yritetty kaikkea ja mietitty syitä, mutta kai se liittyy uhmajuttuihin, kun mikään ei kelpaa.

   Vastaa
   • Sara. 17.4.2016

    Pakko olla joku ikähommeli, sillä meidän James on ollut ihan samanlainen. Kiukuttaa vähän kaikki, plaah…

    Mut KonMari-kirja on hyvä, suosittelen.

    Vastaa
 2. T. 15.4.2016

  Tosi kiva postaus!

  Jep, luettu on ja toimii!! Konmarin myötä oon saanut luovuttua melkoisesta määrästä tavaraa, joka on tukkinut kodin säilytysjärjestelmiä vuosikaudet. Siivoaminen käy nykyisin huomattavasti nopeammin, ja itseasiassa metodi alkaa vaikuttaa positiivisesti muillakin elämänalueilla. Suosittelen kokeilemaan jos yhtään kiinnostaa :) Supersuosittu kirja tuntuu olevan kiven alla löytää, mutta saa kuulemma myös e-kirjana. Itse oon tykännyt myös fb-ryhmästä Konmari Suomi, siellä on kannustava positiivinen meininki ja inspiroivia juttua muiden konmarittajien saavutuksista :)

  Vastaa
  • Maj 15.4.2016

   No voi vitsit, mun pitää varmaa lukea se kirja kans! Pitääpä kysyä, jos saisin sen joltain kamulta lainaksi :)

   Vastaa
 3. Iita 15.4.2016

  Kiitos!
  Tämä oli ajankohtaista ja tuli tarpeeseen. Olen viikon ajan pessyt talvivaatteita pois ja metin miten pakkaan ne varastoon. Ollaan tehty vähän muutoksia säilytyksen suhteen kotona niin pitää miettiä mihin ja miten laittaa mitäkin.
  Tuollaisia läpinäkyviä laatikoita olenkin jo katsellut.

  Lasten kasvaminen on niin haikeaa (ja välillä myös vaikeaa =D ) Mutta tunnistin itseni myös tuosta jo pienten vaatteiden hiplailuista. Kuvien katselusta menee myös helposti silmiin roskia… :´)

  Täältä lähtee myös peukku Konmarille. Luin ja hurahdin, hyvässä mielessä. Tuosta fb-ryhmästä en tiennytkään. Kiitti vinkistä T.:lle

  Vastaa
  • Maj 15.4.2016

   Kyllä, niinhän se on :* Läpinäkyvät laatikot ovat oikeesti varaston pelastus, suosittelen :)

   Vastaa
 4. inkkari 15.4.2016

  Sinulla näyttää olevan homma hyvin hanskassa. Täällä ei ole vilä tehty mitään talvivaatteiden eteen.

  Vastaa
  • Maj 15.4.2016

   No mulla on homma hanskassa – mutta hanska meinaa välillä olla hukassa. :F

   Vastaa
 5. Mirtsi 15.4.2016

  Heippa, en ole tainnut kommentoida aiemmin eli kiitos mukavasta ja rehellisesti kirjoitetusta blogistasi! Rohkeasti kerrot meille tuntemattomille lukijoille niin huippuhetkistä kuin niistä heikommistakin. Olet inspiroiva tyyppi!
  …tuohon KonMari -metodiin pakko sanoa, että olen aivan myyty luettuani ne molemmat kirjat tässä puolen vuoden sisällä. Olen aina pitänyt itseäni todella järjestelmällisenä ja huolehtinut säännöllisesti kodista, mutta tämän metodin myötä olen löytänyt siihen aivan uusia ulottuvuuksia ja ennen inhoamani siivouskin on niin paljon helpompaa, kun loputkin turhat tavarat on pikkuhiljaa raivattu pois elämisen tieltä. Esim. tuo tavaroiden varastointi on jännä juttu, sillä minultakin löytyi mm. laatikollinen lapsuudesta asti säilytettynä, mutta kellarista toiseen näin aikuisena muuttaneita levyjä, joita en koskaan kuunnellut. Nyt osasin niistäkin päästää irti luettuani niin hyvät perustelut tuosta kirjasta. Mietin siis uudella tavalla, mitä todellisuudessa riittää säilyttää muistoina ja lopputulemana vaikkapa cd:t olivat fyysisessä muodossaan aivan sama minulle, sillä jos haluan fiilistellä nuoruutta, niin löydän samat biisit spotifystä tms.
  Aurinkoa kevääseen teidän poppoolle!

  Vastaa
 6. Laurakp 16.4.2016

  Luin juuri Kon Marin kaiken hehkutuksen seurauksena. En pitänyt yhtään! Alusta loppuun jankataan samoja manipuloivia lauseita. Ihan kun olisi Vartiotornia lukenut. Sain silti luettua loppuun vaikka en pystynyt olemaan pyörittämättä silmiä sivusta toiseen. Nyt mietin, että mitä ihnettä teen kirjalle, koska en halua sitä antaa kenellekään josta pidän :D

  Vastaa
 7. Petra123 16.4.2016

  Sinullahan on homma oikein hyvin hanskassa! Olen samanlainen järjestyksestä pitävä tyyppi, joka tekee pari kertaa vuodessa kunnon kaappien tyhjennyksen, vie kirpparille lasten pienet vaatteet ja kääntää vaatekaapit vuodenajan mukaisesti. Jälkeenpäin siitä tulee itselle niin hyvä mieli, vaikka puolivälissä hermoja saattaa hieman kiristellä ;)

  Minuakin nauratti tuo sinun nelivuotiaasi huutaminen ja vauvahaaveiden kaatuminen. Voin niiiin samaistua, täällä on hyvinkin samanmoinen meno. Koitetaan jaksaa. Ihanaa kevättä sinulle ja perheellesi ja kiitos mahtavasta blogista!

  Vastaa
 8. Sanna 17.4.2016

  Mä en ole lukenut kirjaa, mutta pari viikkoa sitten muuton yhteydessä tuli käytyä tavaroita läpi melkoisen tarkasti. Vaatekaapista lähti kaikki, mitä hetkeen en ole käyttänyt ja ylimääräiset keittiötavaratkin lähtivät kirpparille. Ajatuksena oli, että jokaiselle tavaralle pitää löytää oma paikka tai muuten se pitää heittää pois. Vaatehuoneen ylähyllyille laitoin tavaroita valkoisiin säilytyslaatikoihin, jotta kaikki on siististi omilla paikoillaan. Kasa tavaroita olisi vielä käymättä läpi, mutta lopputulos miellyttää jo nyt. Ihanaa, että kaikille tavroille on oma paikkansa – helpottaa todellakin siivousta ihmeesti!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *